Efter startkaoset – inför nya jätteböter

Efter svenske stjärnans kupp - nu införs hårda bestraffningar

avErik Pettersson

Foto: ATG Play
Kaoset innan Prix d’Amérique 2018.

Svenske Readly Express gynnades av det kaos som inträffade i startögonblicket i årets Prix d’Amérique.

För undvika nytt virrvarr, cirkus och uppstressade hästar stramar nu fransmännen till reglementet rejält.

Orsakar man en omstart i superloppet får man betala 46 000 kronor och en avstängning på åtta dagar väntar.

Den klassiska omstartssignalen på Paris-banan Vincennes, som kan liknas vid ett brandlarm, ljöd ett gäng gånger innan starten till årets upplaga av Prix d’Amérique kom iväg.

Svenske stjärnan Björn Goop var oerhört fräck bakom en av förhandsfavoriterna, Readly Express, och vägrade helt sonika att åka in den ”starttarm” som finns på banan - utan stannade ute på banan för att få en så bra position som möjligt i startögonblicket.

Flera andra kuskar försökte sig på kupper och det ledde till ett enormt virrvarr och kaos då startpersonalen tappade kontrollen över situationen.

”Bättre för oss”

Till slut kom hästarna iväg.

Och vann gjorde som bekant Readly Express och Björn Goop.

– Min häst blev faktiskt bättre och bättre för varje omstart. Han lugnade ner sig mer och mer. Det är klart att för mig blev det en fördel. Han blev lite stressad av de första, men sedan lugnade han ner sig, sa Björn Goop till Sportbladet.

– Det är klart att för mig blev det en fördel, fortsatte han.

Readly Express tränare Timo Nurmos höll med:

– Det var bara bättre för oss, sa han i omklädningsrummet efter loppet och skrattade.

Dyra böter och lång avstängning väntar

Några som kunde hålla sig för skratt efter loppet var domarna och startpersonalen. Och till årets vintermeeting i Paris väljer därmed fransmännen att strama åt reglementet rejält och inför jätteböter om någon bryter mot reglerna i Prix d’Amérique 2019, något som tidningen Sulkysport rapporterar.

Orsakar man en omstart i Prix d’Amérique får man 4 500 euro, eller drygt 46 000 kronor i böter, en procent av förstapriset.

Man kan dessutom räkna med att bli avstängd i hela åtta dagar.

Fem kuskar belastades med böter för årets kaos, Franck Nivard, Örjan Kihlström, Yoann Lebourgeois, Jean Phillippe Monclin och Björn Goop.

Totalt fick de betala 68 000 kronor i böter, ungefär vad en kusk får som enskilt straff till årets upplaga, om någon startsyndar.

Här kan du se startkaoset från årets upplaga [Extern länk]

ARTIKELN HANDLAR OM