Vita hängslen – som hjälper stjärnhästen

avChristoffer Wickman

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: ATG Play
Daniel Redéns amerikanare vinner travlopp med sina ”vita hängslen”

Här är de vita ”hängslen” som hjälper Daniel Redéns stjärnhäst Propulsion.

Hängslena fick stor uppmärksamhet efter segern i Sverigedebuten för amerikanaren senast.

– De har ingen effekt, men hjälper honom psykiskt, säger Daniel Redén till Trav365.

Fyraårige travhästen Propulsion är ännu en spännande amerikanare som Daniel Redén tagit till Sverige.

Hästen, som vunnit nio lopp på 22 starter hittills i karriären, hade inför Sverigedebuten på Solvalla den sjunde oktober gått ett ”ruskigt vasst” träningsjobb på Solvalla och det surrades friskt om honom.

Propulsion vann också det loppet, men snacket efteråt handlade mest om de vita hängslen som Propulsion tävlade med.

Nu berättar tränare Daniel Redén om ”snackisen”.

”Använder mycket förr”

– De har ingen effekt, de bara sitter där, men det hjälper honom psykiskt, säger Daniel Redén till Trav365 och förklarar.

– Många av de amerikanska hästarna tävlar med travhoobles, ett par rep runt benen som gör att de ska trava bättre och inte ta till galopp. Med dessa travhoobles behöver de inte tänka så mycket när de springer. Propulsion är upptränad med sådana här och har tävlat med sådana i USA, men de är inte godkända i Sverige.

När Propulsion kom till Sverige och Daniel Redén och inte var utrustad med travhoobles så fick han problem.

– Så fort han kom hit så hade han problem att springa, så jag fick lura honom lite genom att sätta på de här vita hängslena så han ska ha något på benen. Det hjälper honom psykiskt och han fungerar med det. Det här användes mycket på 50- och 60-talet, och en del knäkappor har till och med fästen för sådana här band, eller hängslen.

Inte som bäst vid debutsegern

Under onsdagens V86-tävlingar, en omgång som saxas mellan Solvalla och Åby och som innehåller jackpott med elva miljoner kronor till en ensam vinnare, kommer Propulsion återigen att tävla med sina vita hängslen.

– Jag har provat att plocka av de i träning för att han ska lära sig, men han travar direkt sämre då, även om det blivit bättre.

Vad tyckte du om honom i debuten för dig?

– Han gick jättebra, han var lite seg och sådär och sprang och bröt mycket vilket jag inte var nöjd med, men jag tror inte att han var på topp den dagen. Plötsligt var vi först ändå senast utan att jag riktigt förstod hur, och det betyder ändå att det är en bra löphäst som vet vad det går ut på.

Vad har hänt med honom efter det loppet?

– Han fick ta det lugnt, han blev lite kantig efter Sverigedebuten senast och jag tror han hade en lätt halsinfektion, han var lite segare och tyngre i steget i debuten kändes det som och jag tror det var något skit som störde honom. Han är lite uppfräschad efter det och jag tycker han känns bra, han känns som inför det uppmärksammade banjobbet som han gick på Solvalla inför sin debut och det är så jag vill ha honom.

”Kan alltid krångla”

Vad tror du om chansen?

– Jag har inte lärt känna honom helt ännu så man vet aldrig riktigt, det tar nog ett tag till. Han ska få göra några starter här i vinter för att få känna på det svenska systemet, sedan är det nästa säsong som är det viktigaste. Nu är han mest med för att lära sig och se hur det fungerar.  Han fick bakspår nu och det kan alltid krångla med dåligt tempo och så där, och jag vill inte att Örjan tokkör med honom. Men, han kommer nog leverera en bra spurt, han har levt på sin spurt många gånger och den biter väldigt bra, och gör det förhoppningsvis även den här gången.

Några ändringar?

– Blir det fin bana blir det kanske barfota bak nu, men det är inget bestämt ännu. Annars tävlar han precis som senast, säger Daniel Redén.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Trav