Talanghästen nära bli dödad av kamphund

Vann storloppet i lördags − kämpade för sitt liv för ett år sedan: ”Han var redo att dö”

Uppdaterad 2017-10-25 | Publicerad 2017-10-24

I lördags vann tvååriga travhästen Maze Runner storloppet Svampen och 537 000 kronor.

För att år sedan kämpade hästen för livet – då han blev attackerad av en kamphund.

– Han högg flera gånger mot strupen och Maze Runner kämpade för sitt liv, säger uppfödaren Catrin Alexandersson som blev vittne till händelsen.

Det var i november i fjol när uppfödaren Catrin Alexandersson var ute och körde den då 1,5 år gamla travhästen Maze Runner som den otäcka incidenten inträffade, något som Skövde Nyheter rapporterade om och som travjournalisten Lennart Persson även lyft på sin blogg.

”Börjar gråta”

På håll såg hon en hund komma springandes emot dem.

Hon stannade och bad mannen som var ute med hunden att kalla in densamma, men så blev det inte.

– Jag börjar gråta bara jag tänker på det, säger Catrin till Trav365.

Hon fortsätter:

– Jag såg att det var en kamphundsaktig hund och när den kom fram till mig så gick den helt varv runt mig och hästen. Sen gick den till attack och rev upp ett stort sår i sidan på hästen. Maze Runner sparkade och slog som en galning, men hunden gick bara till förnyad attack och blev mer triggad. Han högg flera gånger mot strupen, men snittade bara och fick inte tag, så här i efterhand hade han lika gärna kunnat ta död på hästen där. 

”Han var redo att dö”

Maze Runner kämpade för sitt liv, men efter minuter av intensiv kamp mot hunden tröt krafterna.

– Jag satt som en idiot i vagnen och kunde inget göra. Mannen kom och försökte ta hunden, men det gick inte. Till slut blev hästen så trött att han drog en jättesuck, sen vek han alla ben och störtade i backen. Han var redo att dö. Då slängde sig hunden och högg mot ansiktet och huvudet på hästen och som tur var fick han tag i grimman och huvudlaget och låste sina käkar. Han låg bara och frustade. Så gubben la sig över honom då och jag gick fram till hunden, helt hysterisk och sparkade hunden i huvudet som en galning.

Då släppte kamphunden tagit och Catrin fick upp hästen på alla fyra - och kunde lämna platsen.

– Han fick akut åka in och sy. Hela mulen var demolerad, för där högg hunden fast och hängde ett tag, och hästen ruskade på huvudet för att få bort honom. Usch! Jag kommer aldrig glömma det här och jag vaknar fortfarande på nätterna och tänker på det här. Och när jag är ute och kör blir jag livrädd när folk kommer med hundar. 

”Började sparka mot osynlig hund”

Catrin Alexandersson gjorde en polisanmälan, men den lades ner.

– Jag ringde upp polischefen när jag lugnat ner mig och han medar hade att jag haft otur. Otur, tänkte jag. Ja, en jävla ”otur”.

Maze Runner repade sig och efter två månader fick Catrin och mannen Karl godkännade av veterinär att prova att köra hästen igen.

Det gick bra - i hundra meter.

– Sen började han sparka mot en osynlig hund som inte fanns. Han gjorde så tre gånger innan jag tog mig hem. Jag sa till min man att vi inte ger det fler försöka. Vi försökte hitta någon som kunde ta hand om honom, eller ta bort hästen.

”Det är så otroligt”

Via Nicklas Stenquist, som körde in hästen, hittade uppfödaren till tränaren Fredrik Steffensen som fick ta över.

– Han kämpade som en galning med hästen.

Därefter hörde hästägare hos proffstränaren Marcus Lindgren av sig och köpte Maze Runner.

Hos Marcus har hästen gjort två starter. Den senaste kom i det stora tvååringsloppet Svampen som avgjordes på V75 i helgen.

Förstapriset: 537 000 kronor. 

– Det är rena drömmen, säger uppfödaren Catrin, som inte gick lottlös efter helgens storvinst.

– Det är så otroligt! Jag var bara så glad att vi slapp ta bort honom, nu slutade det så här. Eller det är ju inte ens slut än, säger hon och skrattar.

”Började storgrina på planet”

Uppfödarparet hade bokat en resa till USA för en tid sedan. Så de missade lördagens jättetriumf. Beskedet fick de via telefon när de landat på andra sidan Atlanten vid 18.30, svensk tid, i lördags.

– När vi satte på telefonerna bara plingade det. Helt sjukt! Jag började storgrina på planet, de trodde att det var något fel på mig. Vi besöker några kusiner till man här borta, så vi åkte dit och korkade upp champagne. Vi bor grannar med Maria och Stefan som äger G.H.Nemo (Maze Runners pappa) så vi får fira ihop när vi kommer hem.

Följ ämnen i artikeln