”Såg så bra ut – det är en sund chansspik”

Okpus GS75-tips • Söndagen den 18 september på Bro Park

Av: 

Trav365

Sportbladets galoppexpert Robert Okpu chansspikar Heart of Dreams på GS75 från Bro Park i dag.
Sportbladets galoppexpert Robert Okpu chansspikar Heart of Dreams på GS75 från Bro Park i dag.

Nu är det äntligen dags!

Det började som Ulriksdals Grand Prix 1937, det blev Stockholm Cup International 1979 - och det är fortfarande Sveriges största lopp för äldre hästar - galoppens Elitlopp:  Stockholm Cup.

Som i år har samlat fullt fält, 15 hästar, för första gången sedan 1993. Sportsligt bra – men även spelvänligt…


ANNONS: Här kan ni rygga Sportbladets andelssystem. Spelstopp: 15.00. [Extern länk]


Det  finns en sak som sticker ut med årets Stockholm Cup.

Sedan Susanne Berneklints ritt Mr Eubanks segrade 1994 så har bara en treåring vunnit ”Cupen” – det blådblodiga stoet Dorcia, som segrade med Per-Anders Gråberg ombord, för Lennart Reuterskiöld Juniors stall 2017.

Men trots den bedrövliga statistiken för de unga hästarna, så finns det en treåring i fältet som kommer att bli hårt betrodd i år – den svenske och norske derbyvinnaren Hard One To Please.

Hard One To Please startade i somras i Svenskt Derby på Jägersro, mot tränaren Annike Bye Hansens vilja. Annike tyckte inte att hästen var ”färdig”, men rutinerade hästägaren Hans Sköld (Väsby Häst AB), ansåg att alla hästar måste göra rätt för havret.

Det visade sig att Hans Skölds rutin hade rätt, i det är fallet.

När den svenska kullens kanske bäste treåring på dirt (enligt mig), Steinar, fick ett besvärligt lopp på grund av ett utvändigt startspår så kunde Hard One To Please skrällvinna efter en fin resa för jockeyn Oliver Wilson. Till sisådär 40 gånger pengarna.

Den prestationen gör honom dock inte till en Stockholm Cup-vinnare. Men det var prestationen efter detta, i Norsk Derby, som gav gåshud.

Redan 400 meter från mål, red många jockeys ganska intensivt, på sina hästar.

Jacob Johansen, som red Hard One To Please, hade inte ens börjat rida. Han visste att han satt på en osäkrad handgranat. Jacob tittade åt vänster, åt höger och åt vänster igen. Med ett ansiktsuttryck som sa, ”Har ni alla verkligen helt tomt i tanken!?”

Sedan ruskade Jacob lite lätt på Hard One To Please, som försvann med 13 längder (OK, 14 längder enligt banreferenten - och 12,5 enligt Svensk Galopps officiella statistik, men detta är av akademisk natur).

Detta säger mig och många andra, att Hard One To Please är en häst av samma snitt som Mr Eubanks och Dorcia – minst…

Många andra år hade Hard One To Please varit en logisk favorit i loppet, trots sin ålder.

Tysk elit är inte att leka med

Men jag lutar ändå lite åt den tyske hästen Virginia Storm, som länge mött den tyska eliten i Grupp 2- och även Grupp 1-sammanhang.

Tysk elit på stayerdistans är inte att leka med. Kan du dansa där, så kan du dansa varsomhelst i världen.

Till sist: bor ni i stockholmsområdet eller i mälardalen, ta er ut till Bro Park i dag! Bättre friluftsdag hittar ni inte i regionen. Det är inte bara den skandinaviska eliten som tävlar, utan även topphästar från länder som England och Tyskland.

GS75-1:

Duca Di Como är fortfarande Skandinaviens bästa miler. Men gjorde en riktig plattmatch senast, och alla garderingsbud känns givna. Engelske gästen Karibana har vunnit två av sina tre senaste i ganska stark omgivning, och känns given. Plantstepsdream har slagit Duca Di Como förut och är givetvis också ett måste-streck nu. Pusjkin gjorde kanske karriärens bästa lopp senast. Mystery Night är ett av Skandinaviens bästa treåriga ston. Streckas på grundklass och viktlättnad.

GS75-2:

Alltid bra tvååringar i Svealandlöpning - och vad gäller de skandinaviska hästarna så känns Wido-Neuroth-tränade Starlight Song som klassen i gänget. Men man ska alltid se upp med engelska hästar i det här loppet. Richard Hughes-tränade Old News kom till Bro Park för tre år sedan, med en rad som liknar den som Manitou har nu, det vill säga bra resultat i enkla lopp. Måste-streck på ren misstanke…

GS75-3:

Handicaper ska egentligen helgarderas, för att man ska känna sig trygg. Men Heart Of Dreams såg så bra ut som tvåa bakom ”Bro Park-drottningen” Silent Night senast, att detta är loppets sunda chansspik. Krävs nästan helgardering annars…


ANNONS: Här kan ni rygga Sportbladets andelssystem. Spelstopp: 15.00. [Extern länk]


GS75-4:

Stockholm Cup International! Virginia Storm har mött betydligt starkare motstånd än detta mest hela tiden, dock utan att segra. Var i maj tvåa i ett Grupp 2-lopp där Torquator Tasso, segrare i Europas största löpning Prix de l’Arc de Triomphe slutade sexa (förvisso inte som bäst för dagen). Förstastreck. Svenske och norske derbyvinnaren Hard One To Please känns givetvis spännande med tre kilos viktlättnad. Outbox var tvåa i fjol, bakom trefaldige vinnaren Square De Luynes som inte startar i år. Och toppjockeyn Hollie Doyle rider igen. Finns tre, fyra till som kan överraska, men av dessa ger nog White Heart bäst betalt. Har ni stor plånbok, fyll på med klassige Auenfurst och hemmahoppet Espen Hill.

GS75-5:

Herbert Sachs Memorial ä ren knepig handicap. Jag tror mest på Neuroth-stallets Pas de Faux som var hårt betrodd i Norsk Derby och Redirect som förlorade Norsk St Leger på målfoto. Jag tar med fem hästar, men helgardering funkar nog geschwint här annars …

GS75-6:

Ascot Brass och Silent Night har varit Sveriges två bästa ston de senaste åren. Jag låser på dessa två. Norsktränade Takeko är dock jämnare än den sistnämnda, och treåriga 1000 Guineas-vinnaren Una Matina kan slå till på sin grundklass, men måste nog göra sitt livs lopp för att vinna.

GS75-7:

Avslutningen för sprintereliten är vidöppen. Jag låser på Could Be King, som har varit bästa sprintern på gräs i Skandinavien, Irish Action som var trea i Tysklands största sprinterlopp nyligen och Tabdeed som var tvåa i en stor handicap i Goodwood i somras - där Jägersros Jessica Long-tränade Good Eye slutade fyra.


ANNONS: Här kan ni rygga Sportbladets andelssystem. Spelstopp: 15.00. [Extern länk]


Söndagens tre bästa tips

Spiken

Visst, duktiga tränaren Alice Elmerskog, som tränar ett litet material brukar inte vara särskilt framträdande på storloppsdagar. Men hennes Heart Of Dreams (GS75-3) såg så fin ut senast, som tvåa mot Bro Parks bästa sto Silent Night, att jag tar ett Alexander-hugg här och spikar. Det får bära eller brista.

Draget

Fyraåringen Virginia Storm (GS75-4) är van att stångas mot den tyska stayereliten, som är lite vassare än den skandinaviska. Han är loppets högst rankade häst av en anledning... och Per-Anders Gråberg som vunnit  fem Stockholm Cup kan promenera runt Bro Park i sömnen om det så skulle krävas. Chansspik för den modige...

Avslaget

Skandinaviens dirtkung (GS75-1) Duca Di Como var rent bedrövlig på Övrevoll senast. Han har förvisso vunnit Nickes Minneslöpning tre år i rad, men i år känns detta som en given gardering. Kan märkligt nog bli favorit. "Blixtsyn", på pokerspråk...

Robert Okpus GS75-system

GS 75-1: 1,6,3,5,4 (7,2)

GS 75-2: 6,1 (7,3)

GS 75-3: 9 Heart Of Dreams (3,6)

GS 75-4: 12,11,15,4 (2,6) 

GS 75-5: 2,5,6,4,1,9 (6,9)

GS75-6: 6,4 (5,7)

GS 75-7: 1,9,6 (4,5)

1440 rader / kronor

ROBERT OKPU


ANNONS: Här kan ni rygga Sportbladets andelssystem. Spelstopp: 15.00. [Extern länk]


Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!