Sagohästens nya hobby: ”Responsen är otrolig”

Martina Jonsson i stor intervju om On Track Piratens vardag efter avslutad tävlingskarriär: ”Han verkar trivas med livet”

Från travhäst – till hopphäst. Så ser On Track Piratens vardag ut efter avslutad karriär.
Från travhäst – till hopphäst. Så ser On Track Piratens vardag ut efter avslutad karriär.

On Track Piraten avslutade sin travkarriär i somras och gick i pension.

Sagohästen finns sedan en tid tillbaka hos sin förra skötare.

Där skolas han om till att bli hopphäst.

– Han tycker att det är jättekul och responsen är otrolig, säger Martina Jonsson till Trav365.

On Track Piraten sprang in drygt 19,2 miljoner kronor under sin karriär och vann sammanlagt 47 lopp, varav 33 inom rikstoton – ett rekord som lär stå sig under många, många år till.

Den numera 14-årige valacken har en speciell plats hos många ute i stugorna, och allra mest älskad är han nog i sitt kära Rättvik. ”Piraten” avslutade sin karriär i somras och efter det gick flyttlasset till skötaren Martina Jonsson.

Där, i Nusnäs, skriver den forne travhjälten ett nytt kapitel i sin saga.

– Eftersom min kompis Molly håller på med hästhoppning föll det tidigt på plats. Det blir ungefär varannan vecka på ridklubben när det är hoppning och inte markarbete. Han har gjort det riktigt jäkla bra faktiskt och tycker att det är jättekul! Han verkar trivas med livet, berättar Martina för Trav365.

Martina och On Track Piraten.
Martina och On Track Piraten.

”Kommit som en överraskning”

Jonsson lägger från och till upp videoklipp på sociala medier där vem som helst kan gå in och följa hästens utveckling. Hon jobbar visserligen heltid som skötare men så fort tid finns ger man sig ut och låter åldermannen trotsa tyngdlagen.

Och ska man tro Martina så har hennes ögonsten talang för sin nya träningsform.

– Han skuttar över de där hindren som om han inte gjort något annat i livet, även om det flugit lite bommar hit och dit. Han har hoppat 110 centimeter som högst och klarat bana utan att riva på 90. Det har kommit som en överraskning för mig men samtidigt skulle han inte må bra av bara gå hemma och inte göra någonting.

Martina berättar vidare att intresset för hästen fortsatt är stort och beundrare dyker regelbundet upp för att bjuda på en morot eller två.

– Responsen har varit helt otrolig. Många verkar vara imponerade och vi får mycket hejarop. Jag har inte upplevt något negativt och är glad över att så många fortfarande vill följa honom.

”Vi provar att göra en liten satsning”

Intresset för hoppningen har givit ”Piraten”, som under senare del av travkarriären verkade lite less på att träna, en nytändning i livet. Inom kort finns det planer på att testa på något som heter ”Pay and jump”.

– Vi provar att göra en liten satsning. Den 30 november är det dags för debut i Körhuset i Rättvik. Det är en slags tävling där man får en rosett om hästen är felfri. Efter det kanske det blir någon riktig tävling. Så länge han tycker att detta är kul så får han fortsätta.

On Track Piraten har varit en reklamhäst för svensk travsport under många år och när beslutet att sluta tävla var taget avslöjade ATG:s vd Hasse Skarplöth att man i hästens namn skänkt 50 000 kronor till stiftelsen Life After Racing, vars primära uppgift är att ge travare ett värdigt liv efter det att tävlingsskorna lagts på hyllan.

Fler än så har dock varit med och bidragit för att pensionären ska må så bra som möjligt på ålderns höst.

– Veterinärkliniken i Rättvik har sponsrat honom med gratis tandundersökningar och fria vaccinationer, och dessutom har Krafft erbjudit foder livet ut.

On Track Piraten sprang in drygt 19,2 miljoner kronor under sin karriär och vann sammanlagt 47 lopp, varav 33 inom rikstoton – ett rekord som lär stå sig under många, många år till.
On Track Piraten sprang in drygt 19,2 miljoner kronor under sin karriär och vann sammanlagt 47 lopp, varav 33 inom rikstoton – ett rekord som lär stå sig under många, många år till.

”Jag vill ge hästen allt han förtjänar”

Hans R Strömberg, som enligt Jonsson regelbundet frågar om dagsstatus, formade hästen från grunden och med tiden utvecklades On Track Piraten till att bli en av Sveriges, och kanske även världens, bästa travare. Den dubble svenske mästaren blev dessutom en följetong inom V75.

Martina fick vara med på en del av den resan efter att 2018 fått överta ansvaret som skötare efter att Lina Pergenius, också hon från Nusnäs, slutat sin anställning. Jonsson tillåts minnas tillbaka till de lyckliga tävlingsstunderna.

– Mitt bästa minne är när jag fick köra honom i lopp för första gången här i Rättvik. Det var så spontant eftersom jag fick veta det samma dag som anmälningen. Jag var nervös länge men det gick bra. Det var den häftigaste dagen i mitt liv. Jag som ganska liten lärling får normalt sett köra ganska tråkiga hästar.

Han tackades av på hemmabanan Rättvik under Midsommarhelgen och för skötaren blev det ett känslomässigt avslut.

– Inför loppet visste jag inte helt om jag skulle få ta över honom eller inte. Uppfödaren ville ha tillbaka hästen men hon bor nere i Skåne någonstans. Ägargänget snackade ihop sig och i vinnarcirkeln kramade en av dem, John, om mig och frågade om jag ville ta hand om honom. Två dagar senare kom han över med ägarpapper. Jag känner mig hedrad och vill ge hästen allt han förtjänar.

”Han har blivit väldigt kär”

Russinet i kakan var måhända att tränarens döttrar, Sara och Sofie, dagen till ära, inför publik, framförde deras egenskrivna låt om On Track Piraten. Till åskådarnas stora förtjusning.

– Den var jättefin och finns på video. Hela helgen var så himla stor. Dalatravet hade ordnat det så snyggt och det var en dag med tårar. På Midsommarafton så firade vi med travet på Bliktpunkten i Nusnäs, och det var ”Piraten-tema” hela dagen.

En kort tid senare fick han så följa med Martina och verkar ha acklimatiserat sig bättre än väntat.

– Han har gått ihop med hästar förr men egentligen inte varit så snäll mot dem, så jag var lite orolig innan hur det skulle gå. Han är dock så pass klok och förstod nog tidigt att det var slut med travet. Nu kan han ta det lite lugnt men är fortfarande den som bestämmer i hagen. Han har nog talat om för de övriga att han är jävligt bra.

On Track Piraten njuter av sitt pensionärsliv till fullo. Han har hittat flera goda vänner i hopphästarna Dixie, Hopeful Lily MC och så en tredje, som blivit hans personliga favorit.

– De blev alla kompisar på en gång och han har blivit väldigt kär i den minsta, en liten B-ponny som heter Wilma. Den skyddar han och är väldigt rädd om.

”Världens bästa dalahäst”

Gården, som ägs av Martinas bästa vän Mollys mor, är belägen vid Siljan och Nusnäs är centrum för tillverkning av de världsberömda dalahästarna. Faktum är att både mamma och mormor har målat en del träpållar genom åren.

– När man bor så där kretsar det alltid kring dalahästen. Jag har sommarjobbat lite vid dalahästtillverkningen och även sålt lotter. Det har varit som en mötesplats när vi var små. ”Piraten” är världens bästa dalahäst och har satt Rättvik på kartan igen efter Ego Boy.

– Det hade varit roligt att marknadsföra travet genom något slags samarbete med dalahästtillverkningen på sommaren då det finns väldigt mycket turister.

Martina delar visserligen inte sina familjemedlemmars intresse för dalahästar men är i grunden utbildad målare. Det blev sammanlagt fem år i yrket, innan hon sedermera fann sitt kall i livet. Först hos Kajsa Frick, sedan hos Strömberg. Där är hon kvar än i dag.

Saknaden efter penseltvätt och färgsprängda kläder tycks dock vara obefintlig.

– Jag får nu jobba med det jag tycker om mest av allt, och är väldigt tacksam för det, avslutar Martina.

On Track Piraten och tränaren under hela travkarriären, Hans R Strömberg.
On Track Piraten och tränaren under hela travkarriären, Hans R Strömberg.
Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

ÄMNEN I ARTIKELN