Skräckmejlet: Testat positivt för dopning

Stjärnan i nytt blåsväder: ”Jag är så förbannad”

Uppdaterad 2023-12-15 | Publicerad 2023-12-14

Travtränaren Jerry Riordans häst Lightning Stride testade positivt för dopning i Finland i augusti.

Stortränaren Jerry Riordan är misstänkt för dopning.

Det påstår det finska förbundet via ett mejl.

– Jag är så förbannad. Vet inte ens vad som är fel, säger Riordan till Trav365 efter att han precis fått veta vilken substans det rör sig om.

– Vi beklagar verkligen att det har tagit så lång tid att få ut resultaten i detta fall, svarar Reija Junkkari, veterinär på det finska travförbundet.

Under fredagen fick travtränaren Jerry Riordan ett besked via mejl från Suomen Hippos där det stod att hästen, treåriga stoet, Lightning Stride uppvisat ett positivt dopningsprov, något som finska MT Hevoset/Ravinetti var först med att skriva om.

Det ska ha skett efter storsegern i finska Stokriteriet som avgjordes den 12 augusti i år i Tammerfors.

”De vägrade berätta för mig”

I skrivelsen ombads tränaren att skicka över hästens medicinska journal till det finska travförbundet.

Jerry Riordan, som bland annat vunnit Elitloppet, har tidigare fastnat i dopningsprov men de gångerna har hanteringen enligt honom gått annorlunda till.

– Jag fick ett mail i fredags från Hippos att hästen hade testat positivt. Vilken substans eller vilken koncentration det är vet jag inte eftersom de vägrade att berätta det för mig. De bad bara om hästens medicineringsjournal, som de nu har fått, men de har inte svarat på min fråga, säger han till facktidningen Sulkysport.

”Helt enkelt mycket märkligt”

Enligt uppgifter till Travronden menar Riordan att inga karenstider brutits med Lightning Stride.

Uppgifterna ska ha han ha fått efter att ha varit i kontakt med veterinären Riina Rekilä som behandlat hästen.

– Det var inga konstigheter enligt henne. Lightning Stride stod uppstallad i ett stall på banan där även en annan tränare hade hästar och jag vet att han haft någon som lämnat positivt dopingprov. Men jag vet som sagt däremot inte alls vilket ämne eller mängd det gäller, säger han till facktidningen och avslutar:

– Vi har möjligheten att ta ett B-prov men det blir också väldigt konstigt att ta ställning till när man inte har alla fakta på bordet. Det hela är helt enkelt mycket märkligt.

Riordan förklarar: ”Laglig substans”

När Trav365 får tag i Jerry Riordan under torsdagseftermiddagen har han nyss fått svar på vilken substans det ska röra sig om.

– Det är frustrerande. Jag fick ett mejl från Hippos där de säger att det handlar om substansen Imidocarb eller det kallas också medicinskt för Carbesia. Det är ett lagligt ämne som det är fyra dagars karenstid på. I hästens journal står det att hon fått det den 6 juli, alltså karens till den 10 juli. Det används bland annat för borrelia, säger han och fortsätter:

– Hippos har frågat om jag vill uppdatera min journal men det står i den jag skickat. Substansen kan synas i upp emot sex månader och är inte förknippad med dopning. Varför i guds namn har de väntat de här fyra månaderna för en substans som är laglig? Jag är så förbannad.

Jerry Riordan

Vändningen: ”Förklarar spåren”

Varför tror du det har blivit så här?

– Det jag tror är att de vill att jag ska sända journalen för att de ska kunna se om det är nerskrivet vilket det är av veterinären. Jag vet inte ens vad som är fel. Nu ska jag svara Hippos. Jag vet inte om de kommer att känna sig dumma men det här är så in i helvete konstigt.

Senare under eftermiddagen fick Riordan svar från det finska travförbundet.

– De säger att hästens journal förklarar spåren av substansen, men de måste ändå ta ett formellt beslut. Så hästen kan inte tävla tills dess. Hon skulle ändå inte tävla nu men det är inte viktigt, tänk om hon skulle ha gjort det. De skulle meddela mig så fort som möjligt, säger Jerry och avslutar:

– Vissa saker är bara oförklarliga. Varför spenderar de ens pengar på att söka efter en 96 timmars medicin, detta under fyra månader?

Finska förbundet svarar: ”Beklagar”

Reija Junkkari är veterinär på det finska förbundet.

Hon bekräftar att det rör sig om substansen Imidocarb.

– Syftet med antidopningsarbetet är att se till att trav är en ren sport och att medicineringsreglerna följs. Det är mycket viktigt att ämnena genomsöks på ett omfattande sätt. Alla positiva fynd behandlas enligt våra regler. Hippos styrelse kommer att fatta det slutgiltiga beslutet om eventuella sanktioner efter att ha hört Antidopingkommittén, säger hon till Trav365.

Har Ligtning Stride fortsatt tävlingsförbud?

– Enligt reglerna har hästen tävlingsförbud tills styrelsen har fattat beslutet. Detta är alltid processen, även om det är rester och spår som kan förklaras utifrån läkemedelsjournalen, eftersom det enligt travtävlingsreglerna inte får finnas några läkemedelsrester i proverna som tas från hästen vid tidpunkten för tävlingen.

– Därför, även om fyndet förklaras av medicinhistoriken, är proceduren alltid densamma.

Varför har hanteringen och analysen tagit nästan fyra månader?

– Vi beklagar verkligen att det har tagit så lång tid att få ut resultaten i detta fall från laboratoriet, men då laboratoriet är ett externt företag har detta inte varit i våra händer. Vi kommer att diskutera hur man kan förhindra denna typ av förlängningar i framtiden, avslutar Reija Junkkari.

Lightning Strides journal.

Följ ämnen i artikeln