Hotar med tävlingspaus: ”Det är dags att vakna”

Jörgen Westholms förslag i öppet brev: ”Utvecklingen är inte hållbar”

Uppdaterad 2022-09-27 | Publicerad 2022-09-26

Jörgen Westholm hotar med tävlingspaus i öppet brev.

Jörgen Westholm vill, bland andra förslag, ha minst 200 miljoner kronor mer i prispengar nästa år.

Annars hotar han med ett tävlingspaus från 1 januari.

– Nu är det dags för de aktiva att vakna, säger han.

Det ekonomiska läget tär på många branscher för stunden.

Travsporten är inte förskonad i takt med att i princip alla kostnader ökat så har ropen efter högre prispengar för travhästarna i Sverige ekat senaste tiden.

En som går i bräschen: Solvallaproffset Jörgen Westholm.

”Nu är det dags för de aktiva att vakna! För få bryr sig om sportens framtid! Det finns de som säger att det är bättre ekonomiska förutsättningar nu än någonsin i sporten. Det gäller i vart fall inte hästägandet, för kostnadsutvecklingen under dessa tio år har varit kraftig”, skriver han i ett öppet brev på sin hemsida med rubriken : ”Vad gör vi för att enas?”.

”Dags att pausa tävlandet 1 januari”

Westholm har där radat upp flera förslag för att förbättra ekonomin för travtränare och hästägare i Sverige.

Han vill bland annat ha minst 200 miljoner kronor, 20 procent högre prispengar i alla lopp, 2023.

Annars:

”Jag försöker tänka konstruktivt i detta svåra läge. Frågan är hur de tre stora BAS-organisationer jag känner att jag är delaktig i ska kunna enas och driva igenom frågan om 20 procent mer att tävla om 2023. Får vi inte det tillskottet anser jag att det är dags att pausa tävlandet 1 januari en stund”.

Han vill även se en neddragning av tävlingsvolymen med 15 procent.

”Utvecklingen är inte hållbar”

Nyligen lyftes de omskrivna punkterna på ett möte med Svensk Travsports ledning. Westholm är dom orolig att det var för döva öron.

”Därför hoppas jag att vi ägare, uppfödare och tränare kan enas om att nuvarande situation och utveckling inte är hållbar. För att inte skapa interna stridigheter ska min nedan föreslagna nerdragning av 15 procent på tävlingsvolymen vara jämnt fördelad över alla banor, liksom att prismedelshöjningen ska läggas ut som ett procentuellt påslag lika på alla lopp. Snacket om att det ”inte finns pengar” köper jag inte. Det går att skapa ekonomiskt utrymme om man slutar köra på i invanda hjulspår och istället ändrar i sina prioriteringar”, skriver han i sitt öppna brev.

Följ ämnen i artikeln