Carlsson: Kommer att utmana jättefavoriten

Michael Carlsson synar V75 – lopp för lopp • Systemförslaget söndagen den 1 september

Foto: MIKAEL ROSENQUIST/TR BILD
Inti Boko kommer att utmana favoriten Campo Bahia i V75-6.

Han har vunnit åtta derbyn som tränare, fem i Finland och tre i Sverige.

Nu har Timo Nurmos chansen på ytterligare en gul derbykavaj med Inti Boko.

Hästen såg smällfin ut vid en imponerande försöksseger och kommer att utmana jättefavoriten Campo Bahia.

Goop och Nurmos med en formtoppad häst i Derbyt – bättre förutsättningar än så blir det knappast.

Vi har kommit fram till en av de största dagarna för året i svensk travsport. Derbydagen på Jägersro med det tunga klassiska loppet Svenskt Travderby. Travsportens Blå Band med ett förstapris i år på fyra miljoner kronor eftersom alla hästarna är premiechansade. Loppet har körts sedan 1928 då Ibrahim Pascha skar mållinjen som vinnare. Sedan dess har ett otaligt antal stjärnor passerat revy och skrivit in sig i historieböckerna.

En derbyvinnare blir aldrig bortglömd säger man i presentationen på Jägersro strax innan defileringen ska se. Det är fyraåringarnas största uppgörelse och ett av de allra största loppen man kan vinna som hästägare, tränare och kusk. Hästen får bara en chans i livet och i dag är det tolv hästar som sluter upp bakom bilen och gör upp om evig ära och berömmelse.

Har varit ruggigt läcker

Campo Bahia är den jättestora favoriten efter dennes kolossalt imponerande insatser han har gjort i år. Tränaren Conrad Lugauer har utvecklat sin stjärna ytterligare sedan fjolårssäsongen då hästen var tvåa i Svenskt Travkriterium. Han har varit ruggigt läcker vid segrarna, både i Kungapokalen och senast i sitt uttagningslopp till Svenskt Travderby. Men frågan är vart han hamnar någonstans och det är stor risk att han tvingas att få göra grovjobbet. Som det fenomen och undantagshäst som den här starka och karismatiske hästen är, så kan han mycket väl klara det.

Men det hjälps inte, för efter synintrycket på Inti Boko efter dennes försöksseger förra veckan kan jag bara inte släppa fjolårets kriterievinnare.

Han såg fenomenalt läcker ut när han bollade med konkurrenterna. Detta till synes okörd i händerna på Björn Goop som var ett enda stort leende efter loppet.

Aldrig sämre än tvåa

Inti Boko var med alla stora finaler i fjol och var aldrig sämre än tvåa. Han spurtade till seger i Kriteriet och tränare Nurmos har haft ett enda mål i sikte i år – Svenskt Travderby. I dag finns chansen att den fyrarårige hingsten tar hem den klassiska dubbeln.

Är det någon som vet hur man formar en derbyvinnare så är det Timo Nurmos. Han har vunnit åtta derbyn som tränare, fem i Finland och tre i Sverige. Senast var med Readly Express för tre år sedan och dessförinnan heter segerhästarna Beau Mec och Sahara Dynamite.

Jag pratade med Nurmos i torsdag efter att han kört det sista finslipande jobbet med Inte Boko och han var helnöjd.

Inti Boko är rysligt startsnabb och Nurmos fick välja startspår först till finalen efter försöken. Efter en lång diskussion med Björn Goop tog han spår fyra. Detta för att vara en bit ut i banan och få bättre fart när starten går.

Björn Goop förresten, han har chansen att ta sin andra derbyseger i dag. Den första tog han med Conny Nobell år 2005 vilket var en väldigt känslomässig sådan.

Goop och Nurmos med en dunderpreparerad och formtoppad häst i Derbyt, sämre spelkort kan man ha på handen va..?

Men Campo Bahia är som sagt inte vilken häst som helst, så jag streckar båda och ser fram emot att få njuta av duellen.

Imponerad av drottningen

Sveriges ledande travtränare Timo Nurmos har även en het kandidat i Derbystoet. Hankypanky Rubyred vann sitt uttagningslopp från dödens och övertygade stort. Hon fick även ett tufft lopp i dödens i Stochampionatet där hon blev sexa och nu hoppas Nurmos på en bättre resa och att hon inte behöver göra allt grovjobb igen.

Jag är annars som alla andra mycket imponerad av kulldrottningen Activated som vann både Drottning Silvias Pokal och Stochampionatet. Den duktige tränaren Fredrik Wallin kan mycket väl ta hem en ny storloppstriumf här.

Släpper heller inte Conrads Rödluva som är given och paret Kihlström och Redén lär vara revanschsugna efter att ha torskat som storfavorit både i Drottning Silvias Pokal och Stochampionatet i år.

En häst som har rysligt fin form och som äntligen fick utdelning senast efter flera vassa spurter är Aleppo Pine. Skulle Haugstad få till en smygresa och få luckan till slut går ingen säker för den här flyfotade damen kan verkligen flytta på sig.

Smaskiga förutsättningar

Vi inleder med att spika omgångens största favorit Heart of Steel. Peter Untersteiner sa redan när han vann under Elitloppshelgen att han hoppas kunna vara med i Elitloppet med hästen nästa år. Det blev tre raka segrar till efter den starten och senast var Heart of Steel lika bra när han var fyra i Jubileumspokalen från bakspår.

Nu är det smaskiga förutsättningar med bra spår och allt talar för att Heart of Steel blixtrar till ledningen, sedan händer inte mycket och han trummar undan till en lätt seger.

True Devotion är favorit i V75-2 från ett fint läge. Hästen var nära att kvala in till Derbystoet och höll bra som trea från dödens. Är snabb ut och kan leda runt om.

Hon får sällskap av ett gäng och varning utfärdas för Frances Yoda om hon kommer till från sitt dåliga läge. Hästen är i mycket fin författning för dagen och kan skrälla.

Kräver många streck

Den fjärde avdelningen känns öppen och kräver många streck. Conrad Lugauers duo Gambit Brodde och Quite av Quality är givna liksom Hurricane River men här målar vi på.

V75-5 är K.G.Bertmarks Minneslopp, även kallat ”Amatörernas Elitlopp”. Favorit är Minnestads Equador som som vann direkt i debuten för Stefan P Pettersson senast. Ska nu eventuellt tävla i jänkarvagn den här gången.

Men här har jag en stänkare att bjuda på i Alegra B. som visade knallform i senaste starten. Hon blev hindrad på vägen men avslutade styvasst i skymundan via 1.10 sista 700 metrarna. Det brukar kunna bli bra fart i den här typen av lopp och kommer Hanna Lähdekorpi bara in i matchen med sin häst från spår tolv kan stoet mycket väl spurta till seger. Är endast streckad på blott tre procent(!) i skrivande stund vilket är mumma.

Den lille härliga krigaren Reckless är berättigad favorit i V75-avslutningen och en given spik. Han är härdad i stenhårda gång och följde med fint som fyra i Åby Stora Pris senast bakom vinnande Propulsion. Gången innan spurtade han till vinst i ett stayerlopp under Hugo Åbergs-kvällen, han var visserligen inte först i mål då, men fick segern efter att målettan blivit diskad för målgalopp.

Det är inte så jättestort fält den här gången och över dryga tre varv är det mycket som talar för att Reckless speedar ner alla.

Micke Carlssons V75-system

V75-1: 4 Heart of Steel (5–1)

V75-2: 2–6–8–4–7–9 (1–11)

V75-3: 5–4–2–1 (9–3)

V75-4: 10–5–8–9–2–4–1–7–11 (12–6)

V75-5: 5–12–4–7–1 (2–3)

V75-6: 4–3 (6–9)

V75-7: 10 Reckless (7–11)

Systemet är på 2 160 rader / 1 080 kronor.

avMichael Carlsson

ARTIKELN HANDLAR OM

V75-tips

V75

Trav

Jägersro