Galna miljonsuccén för talangen – ”Overkligt”

Henriette Larsen, 23, har haft ett succéår • Ny skrällseger på V86 i onsdags • Kör rekordmånga hästar på V75: ”Extra kul”

Av: Andreas Örtengren

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Foto: Mikael Rosenquist / TR BIlD
Henriette Larsen

Ny seger på V86 i onsdags och över fyra miljoner inkört i år.

På lördag kan Henriette Larsen förbättra siffrorna ytterligare – då hon kör rekordmånga hästar på V75.

– Det här kunde jag aldrig drömma om när året började, säger lärlingen till Trav365.

Året har varit minst sagt framgångsrikt för den 23-åriga kusktalangen Henriette Larsen.

Lärlingen har överträffat de högt ställda förväntningarna – och trots att året inte är slut, så har hon nästintill dubblat fjolårets siffror.

”Overkligt”

Nyligen passerades fyra miljoner i inkörda prispengar – något som kusken själv inte hade förväntat sig vid årets början.

– Det är jättekul att det går så bra och naturligtvis extra härligt när man får sätta nosen först på V75 och V86. Fjolåret var ett bra år för mig och jag trodde aldrig jag skulle slå de siffrorna i år. Det känns nästan overkligt när man tänker på det, säger Henriette och berättar vidare:

– Året började inte så bra för vår del i stallet men till slut lossnade det ordentligt. Vi nötte på och litade på vårt sätt att arbeta och i somras vände det till sist. Att året skulle bli så här bra med tanke på hur det började var inget jag kunde drömma om.

Den 23-åriga lärlingen arbetar till vardags som skötare i Halmstad-tränaren Peter Untersteiners stall och vann så sent som i onsdags ett V86-lopp för sin arbetsgivare – med skrällen Shutupandscratchme.

– Han var jättebra och fick göra en hel del jobb själv. Peter varnade innan för hästen och han svarade fint när tussarna rycktes. Extra imponerande var att han tog sig förbi invändig häst som fick luckan, säger hon och berättar vidare om att vara en del i stortränaren verksamhet:

– Jag trivs väldigt bra hos Peter och han ger mig stort förtroende. Jag får köra fler lopp och för dagen har jag inga planer på att flytta på mig. I framtiden kan jag se mig själv med en egen verksamhet och att köra ännu fler lopp.

Henriette kom till Sverige från Danmark som tioåring och valet av yrke föll sig naturligt då hon kommer från en så kallad travfamilj.

Travlicensen bärgades redan som sextonåring och sedan dess har hon tagit dubbla titlar i Ungdoms-SM, V75-segrar, varit Stig H-stipendiat och blivit utvald till årets komet.

Trots alla framgångar och utmärkelser är talangen ofta lite spelad i loppen och har gjort sig känd som en skrällkusk. Hon får ofta beröm för sina känsliga körhänder.

– Visst är det smickrande att få beröm och att man gör något bra. Jag försöker alltid vara snäll mot hästarna i loppen och tror jag har en bra taktisk känsla. Jag vill alltid vara påläst och känna av hästen jag ska köra.

”Det är helt galet”

På lördag är det V75 på Henriettes hemmabana Halmstad.

Trots att hon är lärling kör 23-åringen i rekordmånga lopp under dagen.

På V75-spelet sitter hon i vagnen i sex av de sju avdelningarna.

– Det är helt galet och naturligtvis jättekul att få vara med på V75. Jag är tacksam över förtroendet och jag ska försöka sätta dit någon vinnare.

Vem ser du som din bästa chans på V75-spelet?

– Då måste jag ändå säga Randemar R.D. i den avslutande avdelningen. Han har gjort två bra lopp på slutet och ska ha en bra chans att blanda sig i segerstriden.

Henriette Larsens statistik de senaste fem åren
Foto: Svensk Travsport
Henriette Larsens statistik de senaste fem åren
Publicerad:

LÄS VIDARE