Inför miljonloppet: ”Allt är bara en bonus”

Säker seger för Wäjersten och Global Badman • Nu väntar årgångsfinal för tvååringen • ”Lättad och förhoppningsfull”

avAndreas Örtengren

1 av 2 | Foto: Foto: Mikael Rosenquist / TR BILD
Daniel Wäjersten

För två veckor sedan galopperade Global Badman bort sina chanser i Örebros stora tvååringslopp Svampen.

Under tisdagen fick Wäjersten revansch då tvååringen enkelt vann sitt försök till Svensk Uppfödningslöpning 2019.

– Nu känner jag främst lättnad efter segern, säger den 29-årige Bergsåker-tränaren till Trav365.

Under gårdagen arrangerade Jägersro V64-tävlingar.

I den andra avdelningen (lopp 5) var det dags för Global Badman att försöka nå den åtråvärda finalen av Svensk Uppfödningslöpning.

Själva loppet saknade spänning då Wäjersten tidigt kunde köra sig till ledning. Segern var ohotad med till synes gott om krafter kvar.

Dramatiken utspelade sig istället före loppet då Svante Båths förhandsfavorit Pucks Bounce var tvungen att strykas – efter att ha galopperat i både värmning och provstarter.

– Det blev andra förutsättningar strax innan loppet skulle starta och jag fick ändra taktik. Jag behövde nu inte vara lika offensiv för att skaffa mig position. Jag tog det lugnt från start och ville absolut inte göra sig några misstag, säger Wäjersten och berättar vidare om loppet:

– Efter ett tag körde jag till och fick överta ledningen. Han kändes jättefin och segern blev ju väldigt enkel till slut. Han hade gott om krafter kvar i mål kan jag säga.

”Tar inget för givet”

Finalen av Svensk Uppfödningslöpning körs på Jägersro den 23 november. Förstapriset är 1,4 miljoner och proffstränaren ser fram emot loppet – men vill samtidigt påminna om att det är tvååringar som tävlar.

– Självklart är jag nöjd med hästen och mycket förväntansfull inför finalen. Men det är levande djur tidigt i karriären. Vi såg under gårdagen att flera galopperade och jag tar inget för givet. Allt kan hända.

Lottningen klar

Segern i försöket var värd 100 000 kronor. Efteråt lottades finalspåren och Daniel Wäjersten fick bricka två bakom bilen.

– Det var viktigt att vinna för att säkerställa ett så bra utgångsläge i finalen som möjligt. Nu fick vi spår två vilket naturligtvis är bra.

”Kände stor lättnad”

Näst senast galopperade Global Badman i storloppet Svampen på Örebro. Efter segern igår var det en märkbart lättad kusk.

– Självklart är det skönt att vara i final. Ägarna var på plats och vi var hårt betrodda på förhand. Vi hade rest långt för att vara med och visst kände jag en stor lättnad efteråt.

”Fantastiskt 2019”

Wäjersten gör sitt andra år som proffstränare och det har gått över förväntan. Han bibehåller sin fina segerprocent (vinner mer än var fjärde lopp) och har redan nu mer än dubblerat fjolårets inkörda pengar.

Det är inte bara Global Badman som levererat i år utan 29-åringen har även skördat framgångar med bland annat Frida Zonett, Global U.S.A., Global Well Off och Majet Af Djupmyra.

– Jag är otroligt nöjd med hur året varit och hur hela stallet har levererat. Det som är extra kul är att så många gått bra. Allt som händer detta år från och med nu, inklusive finalen av tvååringsfinalen, är bara en bonus, avslutar tränaren.

ARTIKELN HANDLAR OM

Jägersro

V64