Kolgjini: Jag känner en enorm stolthet

Har två finalister i Svenskt Travkriterium • Chanserna • Tränarrörelsen: ”Har jobbat i motvind”

avMichael Carlsson

Foto: LARS JAKOBSSON/TR BILD
Adrian Kolgjini.

Det blev stor succé för Adrian Kolgjini i uttagningsloppen till Svenskt Travkriterium.

Han kvalade in både Upset Face och Ubiquarian Face efter imponerande uppvisningar av båda stjärnskotten.

– Jag är helt övertygad om att ingen av de andra är bättre hästar än mina. Jag känner en enorm stolthet, säger 26-åringen som har tagit över tränarrörelsen från pappa Lutfi ”Ludde” Kolgjini.

För ganska snart ett år sedan blev Adrian Kolgjini proffstränare då många hästar flyttades över från Luddes träningslista. Även om det har varit Adrian som har skött upplägget och träningen i stall Kolgjini de senaste åren var han nu ansvarig även på pappret. Under det första året som ”riktig chef” för verksamheten har framgångarna varit stora. I början av juli vann Adrian Sprintermästaren med egentränade Tae Kwon Deo. Han kvalade in två hästar (Kennedy och Smokin Joe) till Svenskt Travderby och när uttagningsloppen till landets största lopp för treåriga hästar avgjordes på Solvalla förra veckan var det Adrian som var kvällens stora segerherre.

Såväl Ubiquarian Face som Upset Face imponerade stort när de vann sina respektive uttagningslopp.

– Man känner en enorm stolthet att ha plockat fram så bra och fina treåringar. Två hästar som verkligen har framtiden för sig, säger Adrian Kolgjini.

– När man sitter på vintrarna och kör unghästarna drömmer man sig bort ibland när man känner att man har riktiga kanoner i stallet. Men det är åtta, nio månader fram till hösten och så mycket som kan hända fram till de stora loppen som Derbyt och Kriteriet. Hästarna ska utvecklas och vara fräscha vid just de tillfällena. Det är skönt att ha lyckats och det visar att vi är rätt på det.

”Har jobbat i motvind”

Efter att Adrian Kolgjini vunnit Sprintermästaren med Tae Kwon Deo uttryckte han att det var ”topp ett i min karriär”. Men han sa även att den här segern är ett ”håll käften till alla som inte har trott på mig.”

Var det verkligen så du kände då?

– Ja, ända sedan jag tog över som tränare från pappa har det varit att jobba i motvind. Stallet gick dåligt i fjol då hästarna var sjuka och drogs med infektioner. Så det var lite dålig tajming att jag fick ta över just då men samtidigt kom vi starka ur det här och det känns som att hästarna har ett starkare immunförsvar än någonsin. Det är skönt att ha kommit tillbaka med besked, menar Adrian Kolgjini.

Pappa lämnar in sin licens

På gården Vomb i Veberöd är 62 hästar just nu skrivna på Adrians träningslista. Från årsskiftet tillkommer även de 64 unghästar som just nu står på pappa Lutfis träningslista. Detta eftersom Ludde lämnar in tränarlicensen vid årsskiftet och ska i fortsättningen koncentrera sig på att hjälpa sönerna Adrian och Dante i stallet.

De båda kriteriefinalisterna Ubiquarian Face och Upset Face är båda två rena Kolgjini-produkter. Uppfödda av familjen Kolgjini och framtränade av dem hela vägen från grunden. Dessutom har båda två framlidne Joke Face som pappa, den karismatiske hingsten som bland annat vann Svenskt Travderby.

– De flesta av våra hästar är efter egenproducerade hingstar. Det är jättekul att det har lyckats så bra.

”Avgjorde på ren skalle”

Ubiquarian Face vann sitt försök efter att ha snabbstartat till ledningen. Trots tryck i omgångar stack han ifrån till en överlägsen seger. När det gäller Upset Face galopperade han i starten och kördes därefter fram utvändigt om ledaren. Men trots det tuffa loppet slog han klorna i ledaren och avgjorde kort före mål.

Vad säger du om dina två Kriteriehästar och hur de skötte sig i uttagningsloppen?

– De prestationerna som mina hästar gjorde den kvällen är det
inte många som gör om. Jag är helt övertygad om att jag har två hästar som ingen av de andra är bättre än. Jag hade absolut inte velat byta med någon annan. Båda två har framtiden för sig och är inte brukade i träningen eller utrustningsmässigt. Jag vet hur mycket jag har kvar i dem, säger Adrian Kolgjini och fortsätter:

– Upset Face krokade jag ihop med Jörgen Westholm och vi fastnade med vagnarna. Då stördes min häst till galopp. Jag hade bråttom att få ner honom för någonstans i bakhuvudet kände jag att det skulle kunna gå trots en galopp, bara han inte blev diskad. Sedan var det nästan så att jag körde för långsamt i dödens för det var lite svårt att skaka liv i honom en gång till. Men när jag tryckte på gasen i sista sväng tänkte jag att jag kanske kan få hugg på ledaren ändå. Han avgjorde på ren skalle.

– Ubiquarian Face gjorde också ett ruggigt lopp. Det loppet som han gör, när han får press i omgångar och dessutom vinner okörd, det var verkligen ingen normal insats. När det var 700 meter kvar tänkte jag att det här kan bli jäkligt långt hem, men 300 kvar så bara lämnade han dem. Även jag har underskattat den här hästen, men nu inser jag hur bra han är.

Valde innerspåret

Jägersrotränaren fick välja spår först i finalen och tog innerspår med Upset Face. Det blev sedan bricka fyra med Ubiquarian Face och det blir Adrian som kör Upset Face och Ludde som sitter upp bakom Ubiquarian Face.

– Det var inget givet val faktiskt. Upset Face vet vi inte riktigt hur bra han är och han har vuxit väldigt mycket under säsongen. Det är inte normalt att en treåring kan matcha de bästa samtidigt som man växer så mycket som han har gjort. Men det är något extraordinärt över den här hästen.

– Han springer fortfarande på 70 till 80 procent av sin kapacitet när man kör honom och det känns att det finns så mycket kvar i hästen. Trots att han är väldigt ofärdig fortfarande är han ändå så pass bra att han kan matcha de bästa ändå.

Hur resonerade du när du tog innerspåret med honom i finalen?

– Jag har i bakhuvudet hur snabbt han öppnade när han hade spår ett i Treåringseliten. Trots att det var snabba hästar med den dagen höll han ut dem ganska så lätt. Jag tror dessutom att han är ännu snabbare nu och har växt till sig.

– Håller han ledningen ska det krävas något alldeles extra av de andra för kunna plocka ner honom.

”Får inte ha en dålig dag”

Vad säger du om möjligheterna för Ubiquarian Face?

– Det är otroligt att han bara hade vunnit ett lopp före senaste segern. Men han har varit tvåa och trea flera gånger mot tuffa hästar och kommit starkt ur det. På något sätt har han en sån stark karaktär den här hästen och det bekommer honom inte att han får springa tuffa lopp. Han bara ruskar av sig det och vill bara ha mer träning och mer lopp.

– Jag hade förväntat mig att han skulle kunna öppna för nu i slutet av säsongen får han travet att flyta och är snabb från start. Tidigare har han sprungit och spänt sig och man har fått köra lite på säkerhet från början. Upset Face får inte ha en dålig dag om han ska slå honom för Ubiquarian är riktigt bra nu.

”Någon av mina kan vinna”

Till sist; en sammanfattning om hur det ser ut i finalen för dina hästar. Vad säger du då?

– Det ser jättebra ut. Det är tufft motstånd och både Power och Aetos Kronos är två fruktansvärda hästar. Det vill till att det klaffar för minsta lilla felsteg så hugger de direkt. Men klaffar det bara fullt ut så kan någon av mina hästar vinna.

– De har båda tagit uttagningsloppen på bästa sätt och har varit smidiga, pigga och glada i jobben efteråt. Jag kan inte vara mer nöjd än vad jag är med dem.

Några ändringar i balans och utrustning?

– Eventuellt blir det jänkarvargn för första gången på Upset Face. Det är långt ifrån bestämt, men kommit på tal. Annars är det rycktussar för första gången på Ubiquarian Face. Han går annars barfota bak som
senast och Upset Face med skor runt om som tidigare.

1 av 2 | Foto: LARS JAKOBSSON/TR BILD
Ubiquarian Face.

Adrian Kolgjini om finalhästarna:

Upset Face är en ganska så arrogant och divig typ. Han är inte speciellt charmig här hemma och går omkring i sin egen värld och vill göra det han vill. Han är ett litet ego men så fort han kommer i vagn så gör han allting rätt. Men hästen är speciell och är ganska så lik sin pappa i psyket här hemma.

Ubiquarian Face är en liten mysgubbe. Han skulle man kunna ha hemma i vardagsrummet och sitta bredvid i soffan. Han är en otroligt social och trevlig häst.

ARTIKELN HANDLAR OM

V75

Trav