”Kuppen” för att locka travpubliken

”Skulle vara märkligt om vi inte fyller bussarna”

avDaniel Söderbäck

Foto: LARS JAKOBSSON/TR BILD

Här är Solvallas ”kupp” – för att locka publiken till Jubileumspokalen.

De har bokat upp fem bussar som ska kunna ta travfansen från sin hemort till Solvalla.

– Det skulle vara märkligt om vi inte fyller de här bussarna, säger Markus Myron, marknads- och kommunikationschef på Solvalla.

Publiken sviker på de svenska travbanorna. Under Elitloppshelgen (fredag till söndag) i maj tappade nationalarenan 7 579 åskådare – jämfört med de tre dagarna 2018, mycket på grund av det dåliga vädret under Elitloppssöndagen.

– Det är en vikande trend och många tror att Elitloppet, rent publikmässigt, står på egna ben, men det gör det inte. Här måste vi med gemensamma krafter jobba för att får tillbaka publiken, sa Solvallas vd Jörgen Forsberg till Trav365 då.

Siktar på strax under 6 000

Nu tar banan ett nytt initiativ för att locka travfansen till Jubileumspokalen onsdagen den 14 augusti.

Solvalla har bokat upp fem bussar – som avgår från fem olika städer med olika stopp, som du kan se i faktarutan nedan.

– Vi tycker inte att Jubileumspokalskvällen bara är en Stockholmsangelägenhet. Vi vill att de travintresserade som inte bor nära Solvalla ska kunna ta bussen samma dag fram och tillbaka, säger Solvallas marknads- och kommunikationschef Markus Myron.

De fem olika bussarna kommer utgå från Karlstad, Rättvik, Mantorp, Bollnäs och Eskilstuna. I fjol hade Solvalla en publiksiffra på 4 108 personer under kvällen. Den siffran vill man slå.

– Strax under 6 000 tycker jag det ska bli när det är en sådan fantastisk sport. Det är första gången vi genomför detta på det här sättet.

Idé efter Elitloppet

Idén kom i samband med utvärderingen efter Elitloppshelgen. Markus Myron tror och hoppas att alla biljetter till bussarna ska sälja slut.

– Jag kan inte tänka mig något annat. Får alla bara reda på det här i tid så vill man åka på det. Det skulle vara märkligt om vi inte fyller de här bussarna, framförallt när det är så fina lopp vi erbjuder.

Under V75 på Solvalla onsdagen den 14 augusti kör bland annat Jubileumspokalen (en miljon till vinnaren), Prix Maharajah (900 000 kronor till vinnaren), nyinstiftade Jäntungens lopp för kallblod där stona står 20 meter före, Wallenius Cup och Big Noon-Pokalen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Solvalla

V75

Trav