Trav

”Det blir energiläckage i hela verksamheten”

Sprintermästaren i Halmstad avgörs inför tomma läktare

Av: 

Christoffer Wickman

Kvartsfinalkrock i fotbolls-VM 2018, krock med Gyllene Tider i fjol och Coronapandemi i år. Tungt för Halmstadtravet.
Kvartsfinalkrock i fotbolls-VM 2018, krock med Gyllene Tider i fjol och Coronapandemi i år. Tungt för Halmstadtravet.

TRAV

Kvartsfinalkrock i fotbolls-VM 2018, krock med Gyllene Tider i fjol och Coronapandemi i år.

Den tidigare tv-profilen Jan-Olof Molin, 53, har inte haft några lätta år som vd för Halmstadtravet.

– Det är klart att det blir energiläckage i hela verksamheten, det går inte att komma ifrån, säger Jan-Olof Molin.

Det var i oktober 2017 som det stod klart att tv-profilen Jan-Olof ”Molle” Molin lämnade TV4 och travets egna tv-kanal ATG Live för att efterträda René Jensen som vd och sportchef på Halmstadtravet. Den populäre travexperten fick bli chef på banan i sin hemstad.

– Detta var en chans jag bara inte ville missa, sa Jan-Olof Molin då.
Men de tre första åren som chef över travbanan i Halland hade kunnat varit bättre, milt uttryck.

Halmstadtravets i särklass största arrangemang är Sprintermästaren som går av stapeln första veckan i juli varje år. I ”Molles” debutår som vd för arrangemanget 2018 krockade arrangemanget med Sveriges VM-kvartsfinal mot England, i fjol krockade det med premiären av Gyllene Tiders avskedsturné och i år tvingas man genomföra arrangemanget inför tomma läkare på grund av Coronapandemin.

”Tappar sexsiffriga belopp”

Halmstadtravet var den travbana i Sverige som först tvingades stänga ute all publik, det när Coronapandemin precis kommit till Sverige. I mitten på mars fick Halmstad arrangera V75 inför tomma läkare.

– I det läget så tänkte vi att det är lugnt med Sprintermästaren, det var ju fyra månader dit. Sedan levde man i den förhoppningen en stund men jag började relativt tidigt att inse att även Sprintermästaren var i fara, säger Jan-Olof Molin och fortsätter:

– Det är klart att det blir annorlunda att arrangera årets Sprintermästare utan publik, men det är något vi får leva med. Vi kan köra tävlingarna och det får vi vara glada för, men ju närmare man kommer Sprintermästarveckan så är det klart att det känns.

Att Sprintermästaren torsdagen den 2 juli och V75 med Stosprintern lördagen den 4 juli tvingas avgöras inför tomma läktare är så klart ett stort inkomstbortfall för Halmstadtravet.

– Det är svårt att veta exakt hur mycket vi tappar på det, men att det är sexsiffriga belopp står helt klart. 2018 kom 12 000 personer till oss på torsdagen när Sprintermästaren avgjordes och motsvarande dag i fjol kom det 4 500 personer och när det gäller publikintäkter beror det på hur man prognostiserar. Det andra är lättare att räkna plus och minus på.

”Blir energiläckage”

Förutom krocken med Halmstadbandet Gyllene Tiders premiär på deras avskedsturné i fjol var det också kaosväder under torsdagens travtävlingar när Sprintermästaren avgjordes, något som gjorde att publiken minskade från 12 000 personer året innan till 4 500 personer.

– Det var inte dåligt väder i fjol, det var katastrof. Jag stod i vinnarcirkeln och jobbade tillsammans med Johan Edlund och vi hade något tak där, men det haglade in från sidan så efter några lopp fick jag gå in och byta om. Det gick knappt att vara ute då, säger Molin.

Krock med Sveriges kvartsfinal i fotbolls-VM 2018, krock med Gyllene Tider i fjol och Coronapandemi i år. Det är dina tre första år som vd för Halmstadtravets största arrangemang Sprintermästaren.

– Ja, man vill inte tänka på vad som ska hända nästa år. I fjol efter ösregnet på torsdagen och krocken med Gyllene Tider på lördagen skickade vi ut ett mail till de som jobbat för oss under arrangemanget att en sak vet vi inför 2020 och det är att det inte kan bli värre, men så blev det, säger Jan-Olof Molin och fortsätter:

– Det är klart det känns tråkigt, det är ju de här festerna man ser fram emot och när de blir decimerade och till och med uteblir så är det klart att det blir energiläckage i hela verksamheten, det går inte att komma ifrån. Det är ju en ekonomisk fråga också med entréintäkter och annat som faller bort. Nu har jag bara inställda tävlingar kvar på mitt CV, men vi är fast övertygade om att 2021 blir vårt år.

Trots att Sprintermästaren avgörs inför tomma läkare är det många travfantaster som inte ändrar på resplanerna till Halmstad.

– Många som kommer hit under Sprintermästaren åker till Halmstad hela veckan, och många har hört av sig att de kommer komma ändå. För dom gör Tylösand en grej på deras hotell då de visar travet på storbildsskärmen med runt 200 platser utefter de restriktioner som finns och de kommer säkert få en trivsam kväll kan jag tänka mig.

Publisert:

LÄS VIDARE

Johan Untersteiner: Ingen minns en fegis

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Trav

Fotbolls-VM

Gyllene Tider

Johan Edlund

V75

TV4

Halmstad