Stefan Persson: ”Målet är 10 miljoner i inkört”

Succéår för Stefan Persson • Lämnade sin tränarrörelse • Sonens första kuskseger • Chanserna på V75

Halmstadkusken Stefan Persson lämnade sin tränarrörelse och gör nu succé som kusk på travbanorna.

Nu berättar han om framgångarna – sonen Alex första seger som kusk – och tv-jobbet som gav mersmak.

– Jag lägger mer tid nu på att förbereda mig inför loppen, säger 47-åringen till Trav365.


ANNONS: Nu kan du andelsspela med Sportbladets experter – 61 miljoner kronor i jackpott på lördag - här går du med i laget [Extern länk]


Det är mycket som händer just nu för Halmstadkusken Stefan Persson.

I fjol avslutade han sin egen tränarverksamhet för att satsa mer på livet som kusk.

Framgångarna på tävlingsbanan har inte låtit vänta på sig. Nyligen skrällvann han E3-finalen med Globalizer, tränad av Jerry Riordan.

47-åringen har redan i år kört in 7,2 miljoner – vilket innebär att han slagit förra årets siffror med råge, trots att det är fyra månader kvar på året.

Segerprocenten har höjts markant och kusken kör i ett härligt flyt för dagen.

”Kände stor press tidigare”

– Det har verkligen gått bra och det har blivit en stor förändring sedan jag slutade min egen tränarrörelse. Jag lägger mer tid nu på att förbereda mig och läsa på inför loppen. Förr kunde jag köra mina egna hästar och även andras under samma tävlingsdag, säger han och berättar vidare om livet i dag:

– Sedan när du mår bra så kommer också resultaten. Jag kände tidigare en stor press att få ihop allt kring min egen verksamhet. Det slipper jag i dag och jag kan slappna av på ett annat sätt. Det kan finnas mycket problem och mycket slit när man har egen rörelse. Dessutom blir man bättre av att köra fler lopp.

Har du några mål med året?

– Egentligen hade jag inte det från början då det inte var tänkt att bli så här. Det har ju gått otroligt bra i år så skulle jag ha några mål just nu så får det bli att köra in 10 miljoner och ta 100 kusksegrar, det ser inte helt omöjligt ut.

Ser du dig själv som en catchdriver i dag?

– Nej det gör jag inte. Jag finns ute på hästgården Holm, strax norr om Halmstad en hel del och så hjälper jag även min bror Håkan med att köra hästar. Det blir inte samma tid som tidigare men att kalla mig själv catchdriver tycker jag inte känns rätt.

Sonen Alex första kuskseger

Stefan Perssons son Alex har bara kört travlopp sedan i juli i år, och tog i förra veckan sin första kuskseger med hästen Filip Winner – något som betyder oerhört mycket för pappa Stefan.

– Det var fantastiskt att se. Det var på Åby och det blev onödigt spännande. Han kom inte till ordentligt men hästen avslutade enormt bra och kunde vinna med minsta möjliga marginal. Jag skulle byta ut många av mina egna segrar för hans skull, det är väldigt roligt att följa honom, säger succékusken och fortsätter:

– Han håller på med många saker samtidigt. Referent på Vaggerydstravet, går på idrottsgymnasium med fokus på handboll och dessutom börjat köra travlopp. Det spelar ingen roll vad han väljer till slut. Jag stöttar honom oavsett och det är hans eget val.

Till helgen är det stor Derbyhelg från Jägersro med V75 i dagarna två.

Lördagens omgång innehåller en stor jackpott och Stefan Persson kör två hästar.

– I den första V75-avdelningen kör jag Armour As som har jättehög kapacitet. Han har varit väldigt fin då jag kört honom och skulle det inte strula alltför mycket från bakspåret så borde han vara med där framme.

– Jag kör även Gravity Pace i V75–2. Utgångsläget med ett sjundespår bakom bilen är inte optimalt. Han har dock kapacitet och duger väl häst mot häst i loppet. Distansen är ett litet minus måste jag säga.

Hyllas efter tv-jobbet

Under förra veckans V75-tävlingar från Charlottenlund fanns Stefan Persson med som expertkommentator och bisittare under tv-sändningarna från TV12 – ett uppdrag som fått mycket positiv respons efteråt på sociala medier.

– Det var jätteroligt och skulle jag få frågan igen skulle jag absolut vara intresserad. Det var spännande och mycket tryggt att arbeta med Göran Borgås. Han och Per Skoglund är fullblodsproffs och det kändes som något jag gärna gör igen, avslutar Persson.


ANNONS: Nu kan du andelsspela med Sportbladets experter – 61 miljoner kronor i jackpott på lördag - här går du med i laget [Extern länk]


Stefan Perssons fina statistik i år
Stefan Perssons fina statistik i år
Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!