Lucas Wallin: Det är i USA som jag vill vara

27-åringen har kört in 6,7 miljoner kronor

Av: Christoffer Wickman

Publicerad:
Uppdaterad:
Lucas Wallin, 27, gör succé i USA
Foto: Thomas Blomqvist/TR Bild
Lucas Wallin, 27, gör succé i USA

Lucas Wallin, 27, värvades till drömjobbet i USA – via Facebook.

Nu är han egen travtränare i landet och har i år kört in 6,7 miljoner kronor.

– Det är här jag vill vara, säger han.

Det var under 2014 som den då 22-årige Lucas Wallin lämnade Sverige för att flytta till andra sidan Atlanten och börja jobba som second trainer hos stjärntränaren Åke Svanstedt i USA. Han värvades till drömjobbet via Facebook.
Efter två år hos Åke Svanstedt valde Lucas Wallin att prova sina vingar och bli egen tränare i sitt nya hemland – och för varje år sedan dess har han fördubblat sina siffror.

I år har Lucas Wallin kört in 700 000 dollar, cirka 6,7 miljoner kronor vid dagens växelkurs, och stallet har tagit 34 segrar.

”Jag gillar upplägget”

Lucas Wallin är inne på sitt tredje år som egen travtränare i USA, och stormtrivs med sitt nya liv.

– Det är perfekt här i USA, jag gillar upplägget. Vi koncentrerar oss på två- och treåringar och det är både på gott och ont och det kan man prata länge om, men upplägget med full fart mellan april och november med långa resor och tävlande hela tiden, och sedan en period mellan december och april där det är lite lugnare och man kan vara hemma och jobba på och inte behöva stressa iväg på tävlingar passar mig jättebra. Jag trivs jättebra här i USA, både med upplägget och landet och det är här jag vill vara, säger Lucas Wallin.

27-åringen är nöjd med att han dubblat sina siffror jämfört med året innan, men det finns fortsatt potential till förbättringar.

– Vi har kört in bra med pengar i år, men det finns fortfarande väldigt mycket att jobba på. Man känner för varje vecka att man får in de här smågrejerna som är oerhört viktiga och det kommer mer och mer hela tiden. I höstas på auktionerna fick vi också köpa in några riktigt fina ettåringar som vi verkligen ville ha, och så har det kanske inte varit tidigare år. Det känns väldigt roligt, intressant och inspirerande.

”Vi är ett kanongäng här nu”

Vad säger du om ditt 2019 som helhet?

– I fjol hade vi en väldig svacka på sommaren där hästarna blev sjuka och det tog lång tid att få de tillbaka, vi körde nästan inte in någonting på två månader. Det här året har varit väldigt jämnt och vi är nöjda, men samtidigt har vi inte haft de framgångarna i storloppen som vi har velat, säger Lucas Wallin och fortsätter:
– Vissa av hästarna har helt enkelt inte räckt till i storloppen, men sedan tycker jag också att det varit stolpe ut i många lopp och vi har också brottats med en hel del dåliga utgångslägen. Vi har fördubblat inkörda prispengar för varje år sedan jag startade och på så vis är jag nöjd, men jag hade önskat mig mer framgång i de större loppen.

Lucas Wallin ser med tillförsikt fram emot 2020, och sitt fjärde år som egen travtränare i USA.

– Vi har större mål och vi har också väldigt mycket att jobba på, men jag tycker som sagt att det kommer mer och mer. Det är inte bara att kämpa på i stallet utan det är väldigt mycket vid sidan av också, och där börjar saker och ting falla på plats nu. Vi har toppfolk i stallet nu med personal från hela Europa och det betyder väldigt mycket. Utan bra folk är du på noll och man måste ha bra folk i sitt team, och vi är ett kanongäng här nu. Nu ska vi jobba mot samma mål och då är jag övertygad om att det blir ännu bättre.

”Det är prioritet ett”

Men att fördubbla siffrorna för stallet gällande inkörda prispengar år efter år medger Lucas Wallin blir svårare och svårare, någonstans finns ”taket”.

– Vi vill så klart förbättra våra siffror för varje år och hittills har vi dubblat siffrorna för varje år, men det går så klart inte att göra det hela tiden. Men målet för nästa år är att dubbla igen, och det ser jag verkligen som möjligt. Allting måste flyta och får man infektioner i stallet och tappar en månad så är det svårt, men rullar allting på och vi lyckas i de större loppen så ser det bra ut. Det är i de större loppen 2020 som vi måste få framgång, säger Lucas Wallin och fortsätter:
– Går det jämnt och bra som i år så kommer det bra pengar in till stallet också, men för att nå de lite större siffrorna måste man lyckas i de större loppen. Det hade inte varit fel med att dubbla siffrorna till 1,4 miljoner dollar nästa år, men lyckas vi köra in över en miljon dollar samtidigt som allt flyter på så kommer jag vara nöjd.

Prioriteringen för det unge travtränaren under 2020 är glasklar.

– Prioritet ett är att göra det bra i stakesloppen, gör du det bra där så kommer du köra in pengar. Vi har några tvååringar i stallet som blir tre år nu vid årsskiftet och det ska bli väldigt spännande att följa. Jag har också en Muscle Hill-hingst som jag haft väldiga förhoppningar på i år och han har gjort det bra, men åkte på tarmvred i höstas och missade därmed en stor final med 250 000 dollar. Det är en väldigt stor och tung häst och det är en spännande häst för framtiden. Sedan har vi också en fin tvåårsmärr som vi fick in okörd av ägaren, vi fick in henne sent i april som okörd och hon har visat fin fart hittills med två segrar och en andraplats på tre starter och även om det inte varit i några märkvärdiga lopp så är sättet hon gjort det på mersmakande. Jag har lite att se fram emot nästa år, och jag tycker det ser bra ut.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN