Mejla

Michael Carlsson

Han står i en klass för sig i det här loppet

Michael Carlssons tipskrönika till V75 på Umåker

Bellfaks spikas på V75 under juldagen
Bellfaks spikas på V75 under juldagen

TRAV

Umeå och spolad isbana är förutsättningarna som gäller för V75 under juldagen.

Vi går ut hårt och hoppas på hemmaseger genom högkapable Ready For Cash som spikas.

Det gör vi även med Bellfaks som gör comeback efter skada och som står i en klass för sig är om han sköter sig.

Nu är Winter Burst igång på allvar efter ”vilan” under julafton. Från och med i dag ska åtta V75-omgångar avverkas och det hela kulminerar med Multijackpoten under Nyårsafton på Axevalla.

Men i dag är det traditionsenligt Umåkers travbana som är värd för miljonspelet. Det är vintriga förhållande som råder med spolas isbana och därmed krävs det broddar i hästarnas skor. 

Pleasure For Cash är en ”riktig Pålle” för att citera tränaren Robert Dunder. Han håller sin häst mycket högt och avslutningen i V75 senast från spår tolv var av bästa märke. Pleasure For Cash återkom då efter ett två månader långt uppehåll då han var åtgärdad. Man hade det här loppet på hemmaplan i tankarna och Pleasure For Cash gick ett mycket starkt slutvarv och var ute i fjärde- femtespår runt sista sväng. Han var utan chans att nå fram till vinnaren men spurtade mycket bra till tredjeplatsen. 

Den genomköraren i kroppen torde ha gjort hästen gott och formen ska vara ytterligare framflyttad till den här starten.

Pleasure For Cash har tidigare haft innerspår bakom bilen och öppnat bra och har även blivit snabbare från början på i år. Tidigare var risken att den femårige valacken kunde bli het vid laddning men han har agerat klart lugnare på slutet.

Det kan förvisso bli kärvt att svara startsnabba La Norina men jag litar på att Robert Dunder löser det här med sin tanks. 

Jag tror att Ready For Cash kan vinna det här loppet oavsett position och han står för klassen i det här gänget. Han är stark och rejäl och tål tuffa upplägg. Dunder har preparerat för en V75-seger nu när det är hemmaplan och jag tror att han fixar det.

Bellfaks är ett kallblod med väldigt hög kapacitet och tränaren Jan-Olov Persson hade tankar på självaste Elitkampen på Solvalla tidigare i år. Dessvärre blev hästen gaffelbandsskadad på försommaren och tvingades till ett längre uppehåll. Nu gör han comeback och lita på att Jan-Olov Persson har förberett väl när han reser upp till Umeå på juldagen för att starta i V75.

Absolut inget ont om konkurrenterna i det här loppet men fartmässigt kan de inte mäta sig med Bellfaks. Björlifant är i sitt livs form med tre raka segrar och vann överlägset senast. Men en felfri Bellsfaks har jag svårt att se honom rå på. Det är nog mest han själv emot – då hästen inte är helt pålitlig och kan ta sig en galopp. 

Men jag hoppas och tror på felfri avgång och då krossar Bellfaks det här gänget fram och baklänges i V75-4.

Silver Jossan är ett sexårigt kallblodigt sto som har tagit tio segrar och en andraplats på tio starter i år. Hon är snabb ut bakom bilen och har ett smaskigt läge med innerspår över kort distans i V75-2. Det kan vara spets och slut om hon håller upp, men Källsjöviking är också startsnabb. Om den sistnämnde tar sig förbi och kommer till ledningen kan han bli svårfångad. Källsjöviking har gjort det bra tidigare i år och kommer nu efter ett två månader långt uppehåll. Given liksom Fantom som har visat fin form på slutet och avslutade bra senast.

Dusktodawn Sisu blir storfavorit i V75-3 och stoet har gått bra hos sin nya tränare Fredrik Wallin och kommer närmast från en V75-seger. Hon har varit struken efter senaste starten för att ha trampat på en sten, men ska inte ha tappat något nämnvärt enligt tränaren. Det blir dock nya förutsättningar här med skor, broddar och isbana. Stor skillnad mot en häst som är van att trava barfota varje gång. Det i kombination med tillägget på 20 meter gör att hon garderas. 

Skrällvarningarna i loppet är Glace Au Four, som gick bra efter galopp senast och har intressant läge med ensamt springspår och Magnus A Djuse i sulkyn, samt Ava, som trivs med de vintriga förutsättningarna.

Den femte avdelningen ser öppen och oviss ut. Jag streckar åtta hästar 

Skrällvarningen är Just In Time L.A., som har prima form och som spurtade mycket bra till andraplatsen från ett svårt läge senast.

Tre hästar höjer sig över mängden i den sjätte avdelningen och jag låser på dessa tre. Magnifik Brodde har verkligen toppform och ståtar med fem raka segrar. Han var senast iväg på en tripp till finska Rovaniemi och vann lekande lätt med tussarna kvar under klassiskt vinterbana. ”Magnifiken” kan mycket väl runda samtliga och vann över lång distans så sent som för tre starter sedan.

Narold Sox blir en tuff utmanare om han är lika bra som när han blåste förbi konkurrenterna till seger över 3700 meter för tre starter sedan. Senast var han ute i Gulddivisionen och satt då fast med krafter kvar i loppet som vanns av Digital Ink.

Jag streckar även den i toppform varande Mellby Fog som jagar femte raka segern. Han står bra till på start med springspår och kommer Roger Nilssons häst till ledningen kan han bli svår att rå på.

Global Well Off åkte dit mot en smygkörd vinnare senast (Demo) kort före mål och blev tvåa. Är snabb ut och kan leda det här loppet länge. Men jag måste bara ha med tre starka avslutare från bakspår, ifall det blir kludd eller för hård körning för favoriten. 

Atlas Eagra såg fin ut vid segern på isbana senast efter ett uppehåll på två månader. Given.

Special Major gjorde ett bra lopp som tvåa senast och så väntar jag på att Balotelli Crown ska vinna snart. Han har spurtat bra flera gånger och jag vet att det är spår tolv över kort distans nu, men på vintern vinner man som bekant från sådana lägen.

Micke Carlssons V75-system

V75-1: 1 Pleasure For Cash (6–7)

V75-2: 1–4–3–8 (5–7)

V75-3: 8–6–10–15–9–12–3 (14–2)

V75-4: 11 Bellfaks (10–12)

V75-5: 3–8–2–10–7–6–9–5 (11–1)

V75-6: 15–14–7 (12–6)

V75-7: 6–9–10–12 (4–8)

Systemet är på 2688 rader / 1344 kronor

Av: 

Michael Carlsson

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

V75-tips

V75

Trav

Jan-Olov Persson

Umeå