Lasse Granqvist: Det är inte ett alternativ

Travfansens önskan: Granqvist till trav-tv

Av: Christoffer Wickman

Publicerad:
Lasse Granqvist
Foto: BILDBYRÅN
Lasse Granqvist

C More har gjort sin sista Allsvenska sändning.

Då vill många travfans ha in kommentatorn och programledaren Lasse Granqvist, 52, i trav-tv.

– Jag känner inte att jag har så mycket att bidra med till en välsmord produktion, säger han.

Allsvenskan i fotboll avgjordes den gångna helgen där Djurgårdens IF till slut stod som slutsegrare – när de spelade 2-2 mot IFK Norrköping på Östgötaporten. Det innebär också att C More har gjort sin sista Allsvenska sändning. De kommande fem åren sänds Allsvenskan och Superettan i Discovery (Kanal 5, Eurosport och D Play).

Direkt efter beskedet var det många travfans som då uttryckte sin önskan om att få över den mycket uppskattade kommentatorn och programledaren Lasse Granqvist, 52, till trav-tv. Inte bara på grund av Lasses insatser i tv-rutan, utan även för att Granqvist har ett stort travintresse.

Men enligt Granqvist själv är det inte aktuellt – och trots att C More tappar sändningarna för Allsvenskan kommer Granqvists kalender fortsatt att vara full.

”Inte ett alternativ som diskuteras”

Önskan om att få in Lasse Granqvist i sändningarna för trav, som sänds i TV4 och TV12, har varit på tapeten förr – och kom nu upp igen efter att C More tappade rättigheterna för Allsvenskan och Superettan.

– Jag har faktiskt inte reflekterat över det, trav-tv i dag är mycket välsmord och synnerligen väl fungerande. Jag tittar mycket på trav-tv, både på tv och på ATG Live. ATG Live tycker jag är en lysande tjänst där man ju även kan välja vilken bana man vill se ifrån, och jag gillar att titta på Vincennes. Men jag har över huvud taget inte reflekterat över det, säger Lasse Granqvist och fortsätter:
– V75-sändningarna i TV4 och TV12 med bland annat Micke Nybrink, Jennifer Tillman och Per Skoglund är ofta på en väldigt hög nivå och det är inte riktigt min hemmaplan. Jag har ett avtal som reglerar andra saker, och i det står det att det i huvudsak ska vara ishockey och fotboll med landslag både på herr- och damsidan och det finns inga rader i det om trav-tv. Det är dock inte omöjligt att jag kan ramla in i någon studio som gäst någon gång.

Så det är inte aktuellt för dig att börja jobba med trav i tv?

– Nej, det är inte ett alternativ som diskuteras för stunden.

”Bättre det, än att dom vill att jag ska hålla mig borta”

Förutom att 52-åringen har ett stort travintresse och där han de senaste åren varit med om en framgångssaga med superhästen Greenshoe så har Lasse Granqvist arbetat med trav tidigare i sin karriär.

– Jag har gjort trav förut, jag har varit segerintervjuare på Solvalla och jag har refererat både Elitlopp och Kriteriet, så det har jag gjort, men frågan är inte aktuell.

Vad säger du om alla de som vill ha in dig i trav-tv?

– Det är jätteroligt att folk tycker det så klart, men det kräver också en enorm närhet, du behöver vara med och följa travet oerhört noga för att känna att du har bas i din kunskap, och för det behöver man mer än två timmar om dagen om du ska jobba med det. Det är heller inte så att bara för att Allsvenskan försvinner från C More så får jag tid över, för min del är jag lyckligt lottad och det finns fullt i kalendern och den fylls på med andra saker. Jag känner heller inte att jag har så mycket att bidra med till en välsmord trav-produktion. Jag blir så klart jätteglad när alla de snälla, varma och trevliga människorna hör av sig och tycker att jag kan bidra i trav-tv, och det är väl bättre det än att dom vill att jag ska hålla mig borta, skrattar Granqvist.

”Det är svårt att sätta ord”

Lasse Granqvist hade de senaste åren fått varit med om en häftig resa inom travsporten, dock inte i någon tv-produktion. Lasse Granqvist deläger, bland annat med TV4-kollegan Hasse Backe, superhästen Greenshoe som på 17 starter sprang in 13 miljoner kronor i USA. Nu är karriären slut, och härnäst väntar avelskarriär för den treårige hästen.

– Det är svårt att sätta ord på det, det är en enorm karriär. Jag har intrycket att det är en undantagshäst och han har fartresurser som vi inte ser så ofta. Jag är medveten om att det inte bara är ettor i resultatraden och att han inte fick vinna Hambletonian, men han har verkligen gjort det fantastiskt hästen och jag var jätteglad att jag fick vara i Kentucky när han vann Kentucky Futurity, säger Lasse Granqvist och avslutar:
– Sedan är inte amerikansk travsport som den svenska, och det ska man ha med sig. Anders Ström lät meddela häromdagen att det väntar ett fertilitetstest den 20 november och då får vi besked om avelskarriären. Han har haft en otroligt kort tävlingskarriär hästen, men det är svårt att inte bli kär och det har varit en makalös resa och är en makalös häst.

Publicerad:

LÄS VIDARE