Trav

Sveriges framgångsrikaste lämnar in licensen

Catarina Lundström, 60, inte längre proffs

avChristoffer Wickman

Foto: TR Bild
Catarina Lundström, 60, har lämnat in sin proffslicens

Med över 71 miljoner kronor i inkörda prispengar är hon Sveriges mest framgångsrikaste kvinnliga travtränare någonsin.

Men nu är det slut. Catarina Lundström, 60, har lämnat in sin proffslicens.

– Nu blir det semester, skrattar hon.

Catarina Lundström är en av de största inom svensk travsport. Hon har i årtionden tillsammans med sin sambo Stefan ”Tarzan” Melander drivit ett av Sveriges mest framstående travstall på Åby Tillinge utanför Enköping och framgångarna och segrarna för duon är många. Som några kan segrar i Elitloppet, Prix d’Amérique och Hambletonian i USA nämnas. Duon har drivit separata rörelser – men nu blir Stefan Melander ensam tränare på gården.

I lördags, när V75 avgjordes i Gävle, var det Catarina Lundströms sista dag som proffstränare – efter 31 år i branschen.

Och ”Cattis” egna meritlista är ingenting man skojar bort.

”Måste ta tillfället i akt att hylla”

Catarina Lundström plockade ut sin proffslicens redan 1988. När hon skulle plocka ut sin proffslicens på Solvalla blev hon nekad, därför vände hon sig tio mål bort – till Eskilstuna. Några år senare flyttade hon sin proffslicens till Solvalla där hon blivit kvar hela karriären. När hennes proffslicens nu lämnats in så kan hennes karriär i siffror skrivas till 565 segrar som proffstränare med över 71 miljoner kronor i intjänade prispengar, och 204 segrar som kusk.

– Vi måste ta tillfället i akt att hylla Catarina Lundström, som varit med i travet hur länge som helst. Hon kommer fortsätta att jobba tillsammans med Stefan Melander, men vi måste ta tillfället i akt att säga stort grattis och att hylla henne. Hon har kört Prix d’Amérique och vunnit Travrondens Guldklocka, bland mycket annat, sa Per Skoglund i TV4 i lördags.
Catarina Lundströms sista dag som proffstränare på V75 i Gävle i lördags kunde heller inte få ett bättre slut, det när hennes Surf’n Turf vann tillsammans med Torbjörn Jansson.

– Jag brukar vara jättelugn och är inte den som blir nervös, men nu kändes det lite extra. Det har varit lite nervöst eftersom det var sista starten som proffs, sa Catarina Lundström i TV4 och berättade att hon nu skulle fira.

– Det ligger en champagne i väskan, berättade hon.

”Artighet har jag aldrig blivit bemött med”

I den imponerande meritlista som Catarina Lundström hunnit skaffa sig under sina 31 år som proffstränare så kan seger i Travrondens Guldklocka 1984 som första kvinna, dubbla segrar i Dam-SM, seger i Breeders Crown med Rydens Randy 1998, seger i Frankrike med Northwood och hennes deltagande i självaste Prix d’Amérique med egentränare Com Hector nämnas. Hon var också skötare till superhästen Nuncio under dennes oerhört framgångsrika karriär, och unghäststjärnan Al Dente, som ”Cattis” tränade, tog bland annat dubbla E3-segrar och vann också Fyraåringseliten på Solvalla. Men det har inte alltid varit spikrakt – som kvillig travtränare i Sverige.

– Någon artighet har jag aldrig blivit bemött med i loppen, men det är inga tjejer som får någonting gratis i dag heller, säger Catarina Lundström till facktidningen Sulkysport.

Redan på måndagen går Catarina Lundström inte att finna på Svensk Travsports hemsida, licensen är inlämnad.

– Till en början lär det bli som tidigare och jag kommer att hjälpa Stefan. Jag har ju jobbat med det här professionellt i princip varje dag sedan jag var 18 år och det vore kul att ta upp några andra intressen. Jag har alltid gillat att vara i trädgården, men det har blivit åsidosatt och sedan skulle jag gärna vilja träna lite mer för egen del också, säger Catarina Lundström till tidningen.
Trav365 har sökt Catarina Lundström

ARTIKELN HANDLAR OM

Trav

V75

TV4

Elitloppet

Solvalla