”Utan medicin hade jag dött inom ett halvår”

Norske stortränaren Trond Anderssen fick fel cancerdiagnos: ”Försiktigt optimistisk”

Publicerad:
Uppdaterad:
Norske stortränaren Trond Anderssen fick fel cancerdiagnos - lungcancern var i stället hudcancer - läget dock fortsatt allvarligt.
Foto: Mia Törnberg, Claes Kärrstrand / TR BILD
Norske stortränaren Trond Anderssen fick fel cancerdiagnos - lungcancern var i stället hudcancer - läget dock fortsatt allvarligt.

TRAV

Den norske topptränaren Trond Anderssen, 59, diagnosticerades med lungcancer.

Nu har läkarna bekräftat att han i stället har hudcancer.

– Läget är fortfarande mycket allvarligt då det har spridit sig till de inre organen, men jag har lite mer energi, säger han till Trav365.

Trond Anderssen, topptränare i Norge, har genom åren skördat stora framgångar på travbanan med bland andra superstjärnan Yarrah Boko som tjänade över elva miljoner kronor under sin karriär.

Han bedriver sedan 2004 ett samarbete med tränaren och kusken Kristian Malmin.

I slutet av mars berättade 59-åringen om att han drabbats av lungcancer.

Läget var mycket allvarligt då det spridit sig till flera inre organ, bland annat både lever och njurar.

Nyheten slog ner som en bomb i travvärlden och många befarade det värsta.

För Trav365 berättade Trond Andersen då om sitt hastiga chockbesked.

– Prognosen ser väldigt dyster ut men jag ska fightas. Det kom som en chock och jag inser att det inte ser bra ut för mig, sa han i den öppenhjärtiga intervjun.

Fel cancerdiagnos: ”Fortsatt allvarligt”

Nu tre veckor senare, efter många olika provtagningar och samtal är läget fortsatt mycket allvarligt men den tidigare tillståndsbedömningen som ställdes har ersatts med en ny cancerdiagnos – hudcancer.

– Det blev en vändning då jag från början gavs fel diagnos. Nu vet vi vad det är och hudcancer har lite bättre odds än vad lungcancer skulle haft. Jag har fortsatt en svulst i högra lungan och läget är fortfarande mycket allvarligt då det spridit sig till de inre organen, det har spridits överallt tyvärr, säger Andersen och berättar vidare:

– Jag fick genomgå en så kallad biopsi där det till slut kunde konstateras vilken typ av cancer jag har. Jag har en cancerknöl som är lika stor som 20 procent av lungan, men det känns som det gått ned en aning sedan jag påbörjade min kur.

”Utan medicin – hade dött”

Hur mår du i dag jämfört med tre veckor sedan?

– Jag har fått en stark medicin som jag tycker har gett bra effekt. Utan den medicinen sa läkaren häromdagen till mig att jag hade dött inom ett halvår. De här medicinerna går direkt på cancern och jag känner att jag har fått mer energi den senaste tiden och jag mår lite bättre.

Det är fortfarande för tidigt för läkarna att säga hur Trond Anderssens kropp kommer att påverkas av den nya medicinen och sin behandling.

Men det är tydligt att han i dag ser lite ljusare på tillvaron, då nytt ljus kastats över hans sjukdom.

– Jag har ätit medicinen i sju, åtta dagar nu bara och det är svårt att veta hur det ska bli. Två gånger i veckan går jag och tar prover och om 2,5 månader så ska jag ta en omfattande CT-skanning (datortomografi) där hela kroppen ska undersökas. Förhoppningsvis får jag mer svar då och tills dess är det bara att vänta.

Hur ser du på framtiden just nu?

– Jag vet att jag aldrig kan bli av med cancern men hoppas att jag ska kunna leva med den. Jag är försiktigt positiv nu när jag fått de nya beskeden även om jag inte kan ta ut något i förskott. Just nu kör jag häst på dagarna och det är som terapi för mig, något jag verkligen behöver. Jag har stor hjälp av flera människor, bland annat min fru och min stallpartner Kristian Malmin.

Enorma stödet: ”Vill tacka”

Mitt i all sorg och bedrövelse finns det ett par ljusglimtar som Trond Anderssen, eller Buller’n som han ofta kallas, vill lyfta fram.

– Jag vill verkligen tacka alla som hört av sig och stöttat mig i min sjukdom. Många tränare och kuskar från Sverige, ja hela Norden har visat sin stöttning och det är något som värmer. Jag har fått nya perspektiv på livet och detta ger mig kraft att fortsätta kämpa för mig själv och min familj.

– Jag vill även lyfta fram tacksamheten av att vara född i rätt del av världen när det kommer till kunskap och forskning på området cancer. De senaste åren har stora framsteg gjorts och i dag finns det behandlingar och mediciner som kan hjälpa till, vilket ger mig lite hopp, avslutar 59-åringen.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!