Megastjärnan redo för start: ’Känns overkligt’

Nyblivna proffset inför Jovialitys debut på svensk mark

Publicerad 2023-04-21

Sabine Kagebrant tränar superstjärnan Joviality som gör debut på svensk mark.

Travprinsessan Joviality har tjänat över 17 (!) miljoner i USA.

Nu gör hon debut på svensk mark.

– Förstår att många har högt ställda krav, säger tränaren Sabine Kagebrant inför kvällens kval till Drottning Silvias Pokal.

Under fredagskvällen är det V64-tävlingar på Åbytravet.

Uttagningarna till de två miljonloppen Drottning Silvias Pokal och Kungapokalen ska avgöras.

Men egentligen handlar väldigt mycket om en häst – superstjärnan och hemvändaren Joviality som gör sin första start på svensk mark.

Den fyraåriga svenskfödda märren har fullständigt dominerat sina första två tävlingsår i USA, tillsammans med tränaren Marcus Melander och kusken Brian Sears, och redan tjänat över 17 (!) miljoner.

”Ödmjuk inför uppgiften”

Sedan några månader finns Joviality i Molnebo, strax utanför Heby, hos nyblivna proffstränaren Sabine Kagebrant, som också är vd för Stall Courant AB i Sverige.

Sabine är som tränare ett oskrivet kort, men ingen duvunge i sammanhanget. Som skötare har hon bland annat en VM-seger med Cruzado Dela Noche och en PdA-titel med Gigant Neo.

– Det är en otrolig chans att få och det var självklart att jag skulle ta den. Jag har arbetat i många år och att jag nu fick dra vinstlotten i Joviality är helt fantastiskt och för hela teamet såklart. Jag är mycket ödmjuk inför uppgiften, säger Kagebrant till Trav365.

”Overkligt när man tittar på startlistan”

Sabine reser till Mölndal och Åbytravet under fredagsförmiddagen.

Det är tydligt att det finns många känslor i tränarens kropp inför en av de mest spektakulära debuterna på svensk mark någonsin.

Uttagningen sker över medeldistans, ett halvvarv längre än vad Joviality är van vid.

– Det känns overkligt på ett sätt när man tittar på startlistan, va sjutton lilla gumman, hon har tjänat otroliga pengar och gjort två fantastiska säsonger i USA. Vi tycker att det ska bli jättekul att se henne på banan och jag kan förstå att många har högt ställda krav på henne, säger Kagebrant och fortsätter:

– Men man ska komma ihåg att hon bara gått sina lugna intervaller sen hon kom hit. Sedan har vi kört ett banjobb (1.14/2 000 meter). Det är det enda banjobbet hon gjort på hela vintern. Vi har långsiktiga mål med henne och det här är en inskolningsperiod och hon ska såklart inte heller vara i 100 procent form nu. Man ska också ha i bakhuvudet att det är första starten i Sverige med en annorlunda bandosering.

Vad vill ni få ut av kvalloppet på Åby?

– Med de meriterna hon har så visst siktar vi på final och gärna en försöksseger. Självklart är vi optimistiska. Hon kommer att gå precis med samma utrustning som i USA. Jag hoppas att hon är så bra att hon ska vinna trots att hon inte har toppform. Det är en häst som alla andra, eller kanske inte som alla andra, det är en häst i alla fall, säger Sabine med glimten i ögat.

Joviality har under hela sin karriär körts av kusken Brian Sears.

”Vill inte jinxa något”

Debuten på svensk mark i all ära, men det stora målet för året är ett annat stort lopp.

– En av de stora anledningarna till att hon kom hem är Derbyt. Vad vi satsar på efter Drottning Silvias Pokal är inte klart ännu. Vill inte jinxa något. Jag, styrelsen och ägargruppen får ta en diskussion hur matchningen ska se ut, man kan såklart inte vara med i alla lopp.

När Joviality anlände till Sverige snackades det om Elitloppet. Hur ser du på det?

– Det är givetvis kul att hon inbringar ett stort intresse. Gällande Elitloppet, låt mig säga så här. Hade vi fått en inbjudan nu om Elitloppet nästa år, då hade vi tackat ja direkt.

”Otroligt hög lägstanivå”

Joviality har tveklöst varit kullens prinsessa i USA.

Men hur har hon kunnat vara så dominant?

Sabine försöker förklara storheten i superhästen.

– Först skulle jag säga hennes fantastiska löphuvud, sedan kommer tekniken och hennes snabbhet. Nu gäller det att lägga till ännu mer styrka den här säsongen. Hon har också en otroligt hög lägstanivå.

Hur har hon acklimatiserat sig till Sverige?

– Joviality är otroligt resvan och tar sig an allting väldigt bra, det bekommer henne inte. Hon kom hit och ägde gården direkt. Allt har gått mycket bra och hon har hittat sin plats. Det är en väldigt lugn häst som inte stressar upp sig.

Joviality är anmäld till Sprintermästaren/Stosprintern, StoChampionatet och Europaderbyt. Det långsiktiga målet är Derbyt men den exakta matchningen efter Drottningens Pokal avgörs senare.

De tre främsta hästarna i de fyra försöken går vidare till final i Drottning Silvias Pokal. Joviality är med i V64–1 (lopp 5) som startar klockan 19.30. Joviality körs i debuten på Åby av kusken Erik Adielsson.

Följ ämnen i artikeln