”Visst finns tankarna att låta honom sluta tävla”

Hur länge ska ”Piraten” tävla? • Röster höjs från fansen att karriären borde avslutas • Tränarens ord: ”Många bryr sig”

Det är tydligt att Hans R Strömberg tänker mycket på när det är dags att sluta tävla för dalahästen On Track Piraten.
Det är tydligt att Hans R Strömberg tänker mycket på när det är dags att sluta tävla för dalahästen On Track Piraten.

13-årige On Track Piraten är en av tidernas mest folkkära hästar.

Men på årets 18 starter har han ”bara” tjänat 275 000 kronor.

Nu menar vissa fans på sociala medier att det får räcka.

– Visst finns tankarna på att låta honom sluta tävla men inget är bestämt för tillfället, säger tränaren, Hans R Strömberg, till Trav365.

Världens bästa dalahäst, On Track Piraten, har under många år fängslat en hel travnation.

Han debuterade på Rommetravet 2011, där valacken segrade trots galopp.

Sedan dess har den folkkäre travhästen tjänat över 19 miljoner och är den häst med flest antal segrar (33 stycken) inom rikstoton (V75).

Ägargänget ”Stall Mörkermasse” och hästens tränare Hans R Strömberg har genom hela ”Piratens” karriär beundrat och häpnats över sin ögonsten.

On Track Piraten har genom sina rekord blivit en så kallad ”lördagshäst”. Med framgångarna har också populariteten ökat.

”Han mår verkligen jättebra”

Ego Boy, Legolas, Järvsöfaks, Ina Scot och On Track Piraten – det är några av de hästar som under olika tidsepoker fått stora skaror fans över hela landet – samtidigt som de betytt mycket för travsporten.

Att vara så omtyckt betyder också att fansen har åsikter och i Piratens fall höjs nu röster på olika sociala medier om att hans tid på tävlingsbanan borde få ta slut.

Under lördagen tog han sista pengen (5 000 kronor) genom sin åttondeplats i gulddivisionen på V75 från Färjestad.

De två senaste åren har det blott blivit en vinst på 28 starter. Om det blir en sista vinter för On Track Piraten återstår att se.

– Jag har sagt tidigare och säger det igen att han inte bara ska hänga med i loppen, det är inte värdigt. Visst finns tankarna på att låta honom sluta tävla men inget är bestämt för tillfället. Den dagen det kommer ska ägarna vara informerade, säger tränaren Hans R Strömberg och fortsätter:

– Det är tydligt att han inte räcker till längre och visst närmar han sig slutet, det är jag medveten om. Men han mår verkligen jättebra, är blank och fin, fräsch i benen men det är svårt för honom att hävda sig i den högsta klassen. Vi får se när det är dags men karriären har börjat dala, det har gått åt det hållet. Det är inget konstigt för en häst i hans ålder.

”Bra att folk bryr sig”

Hur påverkad blir du av allt som skrivs och sägs om att han borde sluta tävla?

– Jag tycker i grund och botten att det är bra att folk bryr sig, att de är engagerade är bara roligt. De vill bara hästen väl och jag är inne på samma sak, han ska inte bli en medhängare som bara jagar en matlapp. Jag vill inte heller att han bara ska tvärsluta, men vi får se hur det blir, vi har inte bestämt något än om hans nästa lopp eller framtid.

Hans R Strömbergs dalahäst närmar sig 20 miljoner i intjänade pengar – men hur länge tävlar han?
Hans R Strömbergs dalahäst närmar sig 20 miljoner i intjänade pengar – men hur länge tävlar han?
Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

ÄMNEN I ARTIKELN