”Var inte ensam om att ha ståpäls”

TRAV

Två stora profiler som travet behöver.

Båda har varit uträknade.

I går stod de båda som vinnare.

När Stefan Hultmans stjärna Jocose testades positivt för otillåten medicinering ­efter vinsten i Europaderbyt 2006 rasade Hultmans värld samman. Han tappade ­suget för trav, framgångarna uteblev och det fanns tankar på att sluta som travtränare.

Nu två år senare är han åter tillbaka på toppen som en av landets främsta. I går tog han en dubbelseger i miljonloppet, Sundsvall Open Trot, genom Triton Sund och Jaded.

Triton Sund fick för en gång skull ett vilsamt lopp som tvåa i andraspår efter att Jörgen Sjunnesson parerat felsteg i starten. ­Jaded, däremot, fick en tuff inledning för att nå spets(1.08.9/500 meter). Efter den rusningen blev hästen hetsig och sprang mycket fortare än Örjan Kihlström önskade (1.10.8/första varvet).

Jaded svarade för heroisk insats

När Triton Sund attackerade i tredjespår i sista sväng var loppet över. Jörgen Sjunnesson behövde varken rycka bomullen ur hästens öron eller dra ned skygglapparna för ögonen. Vilket båda är rejäla extraväxlar.

Triton Sunds bästa egenskaper är att han tål hård fart, han kan göra grovjobbet och han vill vinna. På minussidan finns brist på startsnabbhet och speed. Jaded svarade för en heroisk insats och borde inte blivit tvåa med det upplägg av loppet han fick. Det hade varit mer realistiskt med en sjätte-sjundeplats. Dock måste han lära sig att hushålla med krafterna. På sprinterdistans funkar det att rusa på.

När det handlar om medeldistans som i går, är det inte lika lyckat. Förutom Triton Sund och Jaded managerar Stefan Hultman också landets bästa treåring, ultratalangen Maharajah (kriteriefavorit) och fyraårsdrottningen Lie Detector, som kan vinna Derbyt på söndag.

Ingen tränare i landet har lika många bra hästar som Stefan Hultman. Så lita på att han går till stallet med glädje varje morgon och njuter av travlivet.

En hjältes återkomst

De senaste säsongerna har varit upp och ned för världens bästa kallblod, Järvsöfaks. Rubrikerna har handlat om allvarliga skador som hotat karriärens fortsättning. Men varje gång har han kommit tillbaka till banan och vinnarcirkeln. I går gjorde han comeback på V75 efter en ännu svår skada och det märktes att det var ett viktigt lopp. Tränaren och kusken Jan-Olov Persson var likblek, spänd och såg ut att vilja vara någon annanstans än bakom Järvsöfaks. Men den 14-årige superstjärnan gjorde ingen besviken.

Efter en trevande start där galoppen inte­ var långt borta lät Persson Järvsöfaks jogga­ fram till svåraste konkurrenten Nordgubben som hade ledningen. 500 meter från mål hade ”Faksen” krossat Nordgubben och sen fick storpubliken (17?681 personer) njuta­ av fenomenet.

Jag var nog inte ensam om att ha ståpäls och en tår i ögat när Järvsöfaks vann sitt nionde(9) SM-guld och tog seger 177 i karriären.

Om hans ben håller så kommer att han knäcka Alm Svartens segerrekord på 185 vinster. Det vore ett värdigt slut på en historia om en häst som världen aldrig kommer att få uppleva igen.

Johan Edlund