Okända regler kan stoppa svenskarna

TRAV

Här är de okända reglerna som kan stoppa svenskstjärnorna i miljonloppet.

I Europaderbyt får de inte gå med den utrustning de är vana vid.

– Det kan orsaka problem, säger Anders Lindqvist till Trav365.

På söndag avgörs Europaderbyt i Schweiz där 1,6 miljoner kronor väntar vinnaren. Sju svenska fyraåringar är med i finalen där de får möta några av Frankrikes bästa hästar och hästarna, kuskarna, tränarna och skötarna har länge laddat för miljonloppet.

Men de svenska stjärnorna kan få problem – då reglerna i Schweiz inte är lika som i Sverige. Anders Lindqvist berättar om reglerna som kan sätta stopp för svenskarna.

– Man får inte ha bunden svans, tungband, rycktussar eller norskt huvudlag där. Nästan alla svenska hästar går med någon av de detaljerna och det kan orsaka problem. Man får köra med helstängt huvudlag, men man får inte ändra något under loppets gång, säger Lindqvist.

Varför har de sådana här regler?

– De har alltid haft de här reglerna och kommer alltid ha det. Jag vet inte varför de har så.

”Kan bli farligt”

Enligt Lindqvist finns det risk för att de svenska tränarna inte är medvetna om detta. Därför har han kontaktat ST (Svensk Travsport) och informerat om de annorlunda reglerna.

– Nu känner jag inte till vilken utrustning de svenska hästarna går med, men många av hästarna är väldigt beroende av att gå med tungband till exempel, det är en viktig detalj för många. Lägger de tunga över bettet kan det till och med bli farligt.

Vem vinner Europaderbyt?

– Jag tror att det kommer bli ett väldigt tufft lopp, men den kan bli svensk seger. Amaru Boko och Kadett C.D. imponerade grymt på Solvalla. Det är två R som är emot dem, resan och reglerna, säger Anders Lindqvist till Trav365.