Spelarnas bästa vän heter Åke Svanstedt

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2011-01-25

Micke Nybrink om kusken

Vem är spelarnas bästa vän?

Vem kör så att hästägaren myser?

Bästa spetskusken? Well, kanske inte Bergh i lördags …

Bakifrån då? Vem kör snyggast i ­dödens?

Fick ett mejl i veckan där en läsare, färsk inom travet, undrade vem som egentligen var den bästa kusken att spela på. ”Micke, du brukar hylla Örjan Kihlström men han kör inte alltid som du vill, eller hur? Rätt vad det är sitter han kvar när tåget går.”

Okej, ska försöka mig på en snabb genomgång av kuskeliten och spegla deras förtjänster:

Kör som alla staketkuskar önskar

Spelarnas bästa vän heter Åke Svanstedt. Killen är överlägsen. Han kör alltid för seger och exakt som alla staketkuskar önskar. Hans segeraptit är omättlig. Går det sakta anfaller han och man kan lita på att det är full attack senast 700 kvar. Spelar man Svanstedt gnäller man aldrig på styrningen efteråt. Vinner inte hästen har man gjort ett felspel. Andra ”spelarkuskar” är Jorma Kontio, Björn Goop, Adielsson, Kolgjini.

Hästägarnas gullegris är Örjan Kihlström. Han känner av hästen och ger den en resa som passar för dagsformen. Som spelare retar man upp sig när han är defensiv men det finns oftast en förklaring som håller.

Bästa spetskusken är lite svårare att utse men ingen kan söva ett fält lika bra som Björn Goop. När han sitter i ledningen slutar de andra slåss.

”Skit också, BG fick spets, vi kanske kan bli tvåa.”

Adielsson snabbast i volten

Snabbast med voltstart är Erik Adielsson. Spelar ingen roll vilket spår han har så hittar han position. Tajmingen är grym. Från springspår är det poesi.

Ingen kan vinna från dödens som Örjan Kihlström. Han åker fram, redan då vet man, sen ligger han och släpar snett bakom och smygvilar hästen, bryr sig inte om ledaren. 100 kvar kör han förbi.

Bakifrån är Kihlström bäst. Kylan och förmågan att hitta rätt väg fram kan inte överdrivas. Visst blir det fel ibland men många lopp vinner han på att köra sist.

Till sist: Min mejlkorg fylldes till bristningsgränsen efter V75-6 i lördags. Upprörda spelare lovar att lägga av efter Robert Berghs tillbakabjudning (?) som innebar att stallkamraten Staro Dow Jones vann. Det är givetvis omöjligt att veta exakt varför toppkusken Bergh körde så. Jag är ändå av den åsikten att blotta misstanken om stallkörningar är illa nog. Vi måste vara rädda om den fina sport vi har. Det är förstås Bergh också. Lita på det. Han vill knappast såga av den gren han sitter på.

Vad kan man göra för att slippa sånt här? Det ska vi prata om i V64 Direkt på onsdag.