Nybrink: Jag har hittat tre spikar

Publicerad:

Expertens krönika om V75

E3 med en oslagbar (?) finne.

V75-finaler och en jackpott att slåss om.

På lättspelade Bergsåker.

Känns nästan som jag har lite chans.

Faktum är att Bergsåker, den gamla miljonbanan, producerar fler favorit­omgångar än genomsnittet numera. Det är sant. Snittutdelningen de fem senaste omgångarna i Sundsvall ligger på drygt 33 000 kronor.

Så vad klagar vi på? 33 000 är i alla fall helt okej för mig. Spelar man ”enbart V7” blir det drygt 80 000. Nej, spotta i nävarna, läs på, drick vatten, låna en tvåhundring av morsan och räkna med två, tre favoritvinster och kanske en skräll. Eller hur? Nu är vi med i matchen ju.

Han är karl nog att vinna

Jag kör med tre spikar. Just nu är ingen av dem favorit, två är bara streckade på var femte kupong medan den tredje blir favorit innan det är färdigspelat. Jag tål alltså ett par favoritsegrar till. Dags att presentera de tre singelstrecken:

1) Express Step i V75-2 tror jag mycket på. Det gjorde jag även ­senast i försöket på Mantorp där han från exakt samma spår som nu stack till spets och lekte sig till seger. Nu får han kanske kämpa lite hårdare för att vinna – men det är absolut så att de andra ska spöa honom. Det är fördel Marcus M Melander och mig igen. Ligg ner, förläng tömmarna och kör Marcus.

2) Yellow Eden i V75-3, guld­finalen, är kanske lite av en chansning. Men logga in i lopparkivet och se hans senaste start i Boden. Gör det så är ni snälla. Titta efter hästen som sitter i femte inner. Kolla hur han ser ut över upploppet, bakom hästar. 1.07 sista 500 travade han och var han okörd ut över mål. Yellow Eden vann ­Harpers Hanovers under Elitloppshelgen, från dödens. Han är absolut karl nog att vinna det här loppet och jag känner mig också trygg med kusken, Örjan Kihlström. Han vet exakt hur man ­vinner såna här täta drabbningar.

3) Trons Pila i V75-5 borde bli favorit, allt annat är konstigt. Noralf Braekken, mannen bakom Elitloppshästen Shan Rags, har ett mycket bra kallblodigt sto. Själv säger han att hon tillhör topp fem

i Norge. Det säger mig inte så mycket men jag vet att norrmännen har ganska många kallblod i alla fall. Annars har jag mest hållit för öronen och enbart kollat lopparkivet. Jag vill inte bli lurad av kallblodsexperterna igen. Det tog faktiskt bara en halvtimme innan jag insåg att Trons Pila har jättechans. Jag har sett allt, de andra är inte lika bra.

Garderar i E3-finalen

Resten av loppen analyserar jag ungefär så här:

V75-1: Klart att Sanity har bra chans att spåra runt om, särskilt som han nu ska gå barfota, han blir rappade den första biten då. Men – en storfavorit som bara vilat sex dygn efter en stenhård resa gör att alla klockor ringer. Vi frågar travspelarlegenden ”Dajmen” i sin himmel vad han tror. Gardera Micke, hör jag honom viska. Låt de andra gå i fällan. Loppet sitter i benen.

V75-4: Muscles Spirit kan leda runt om men Il Leone har tänt till sedan Hultman ryckte ­skorna på honom näst senast. Grymt intryck senast. Forrest Jump har varit inne i depå sen senast; Svanstedts har skruvat och finjusterat. Carlito ­Brigante tas med för ett ge systemet mer stake.

V75-6: Brad de Veluwe (uttalas hur, mejla!) såg ut som Kenenisa Bekele senast: som om han kunde springa jättefort hur långt som helst. Men jag undrar om Perfectly Enough är så mycket sämre. Jag är inte säker och plockar med ­honom också.

V75-7: Två alternativ. Antingen leder El Sueco runt om eller så smäller det. Lucky Moment?

Micke Nybrink

Publicerad: