Hästarna som kan ge V75-miljonerna

Foto: Zilan Boko, Diadem Brodda Askö Serve startar vid helgens jackpott. 47 miljoner ligger i potten till en ensam vinnare.
TRAV

Här är stallet som har toppform just nu.

Timo Nurmos har tre hästar till start vid helgens jackpott och alla tre kan bli farliga.

– Alla ska räknas och måste med på kupongen, säger Clas-Göran Björkroth, försteman hos Timo Nurmos.

Stall Nurmos har rivstartat det nya året och vunnit 19 lopp. Det har redan blivit 1,3 miljoner kronor inkört och den siffran kan späs på ytterligare i helgen. I lördagens jackpottomgång på V75, där en ensam vinnare kan ta hem 47 miljoner kronor enbart på sju rätt, selar stallet ut tre hästar.

Tillbaka efter skadan

En av dem är segermaskinen Askö Serve som har kommit tillbaka strålande efter ett långt uppehåll. Hästen var borta i tio månader för en gaffelbandsskada men verkar nu bättre än någonsin. Efter en tredjeplats i comebacken har han tagit fyra raka segrar. Ett par av dem har tagits den tunga vägen då Askö Serve travat utvändigt om ledaren. Men det verkar inte bekomma honom speciellt mycket.

– Hästen har styrkan som sitt främsta vapen och tål att göra en del jobb själv. Han har också en väldigt fin inställning och kämpar och ger allt i loppen. Han vill helt enkelt vara först, säger Clas-Göran Björkroth, som basar i stall Nurmos när chefen själv är på semester i två veckor.

”Var lite seg”

I senaste starten var kanske Askö Serve inte lika bländande som vid de tidigare segrarna. Han vann förvisso från ledningen, men det såg lite småsegt ut den sista biten.

– Han var lite seg då men kan också bli lite bekväm när han kommer först. Efter det blev hästen lite åtgärdad för några småsaker. Jag tycker att han känns bättre och fräschare i jobben nu än inför förra starten. Det ser ut som att den behandling han fick har gjort honom gott, menar Björkroth.

Askö Serve startar i V75-7 och har spår fyra bakom bilen. Hur stor vinstchans har han?

– Jag tycker att han måste ses med bra chans igen. Men man ska tänka på att han möter betydligt tuffare motstånd än på slutet. Han är snabb ut men det blir nog svårt att komma förbi Jealous Broline som har spår invändigt. Det kan förstås bli tufft om han får dödens igen men med en bra position blir han segerfarlig. Om banan är fin kommer han att tävla barfota runt om och det blir en extra växel eftersom han har gått med skor på slutet.

Ni har ytterligare två hästar med på V75. Vad säger du om chanserna där?

– Zilan Boko (V75-2) var inte som bäst senast och det var nog så att det tuffa loppet gången innan satt i benen. Hon har fått ta igen sig lite efteråt och känns nu pigg och fräsch igen. Det här är ett kapabelt sto som vi hela tiden har tyckt varit en årgångshäst. Hon kan öppna bra och skulle hon komma till ledningen ökar chanserna. Det kan även bli tal om att köra henne barfota runt om ifall banan tillåter. Det skulle vara ett klart plus och hästen måste räknas tidigt.

– Diadem Brodda (V75-5) har jättebra form och känns riktigt fin i jobben. Hon har gjort bra lopp på slutet och senast gick hon en bra upphämtning efter galoppen. Kusken blev tvungen att ta i henne i starten och det klarade hon inte. Annars tycker jag att hon har mognat och stabiliserat sig i sitt uppträdande. Har en bra kusk i Ville Karhulahti och det är värdefullt i lärlingsloppen. Dåligt läge med bakspår över sprinterdistans men om det löser sig på vägen tror jag att hon är med i striden. Med stor sannolikhet blir det barfota runt om och det blir i så fall första gången.

Vem har du mest feeling för av V75-hästarna?

– Alla tre ska räknas och måste med på kupongen. Men om jag ska säga någon före de andra så blir det Askö Serve. Han känns riktigt bra nu, säger Clas-Göran Björkroth till Trav365.