Kolgjini: Han var fantastisk

TRAV

Lutfi Kolgjinis stjärna vann igen,

Rafflande lopp och vassa segertider.

Det bjöds stor travunderhållning när kvalen till Drottning- och Kungapokalen avgjordes på torsdagskvällen.

Snabbast av alla var Raja Mirchi, som äntligen hade lämnat galoppskorna i stallet.

– Han var fantastisk, sade Lutfi Kolgjini.

Galopp i årets två första starter.

Det fanns flera frågetecken kring kullens kung Raja Mirchi inför årets första stora uppgift.

Men dessa rätades ut sedan Kolgjini låtit sin häst dundra runt på svettiga 1.13,0/2 140 meter i ensamt majestät.

– Han gick med väldigt mycket vikt som unghäst och vi kunde lätta honom undan för undan under fjolåret. Nu har jag fått börja om från början och gick tillbaka till den gamla balansen, då fungerade det, förklarade Kolgjini som fick överta kommandot 1 500 meter från mål och sedan valde att dra hårt hela vägen.

– Jag tänkte att han får hålla det tempo som han själv tycker är behagligt. Det var bra tryck i honom hela vägen in i mål och bomullen var inte ryckt.

Succé för Lundström/Melander

Bara tiondelen långsammare travade Kadett C.D. och Formula One där den förre fick nosen först i tät slutstrid. Formula One fick en dryg inledning till spets och blev sedan överrumplad när Classic Man kom farande halvvägs in i loppet. Samtidigt bidade Robert Bergh sin tid i tredje ytter och 600-metersavslutningen var precis tillräckligt för att avfärda favoritens försök på open stretch.

– Det har blivit lite mer tävling i honom i år. Nu vet han vad som gäller, förklarade Bergh.

Kvalens exotiske gäst, tillika kvällens mest meriterade häst gjorde också sin plikt.

Men trots att han gick i mål på 1.13,3 lämnade åttafaldige miljonären Wishing Stone inget helgjutet intryck. Körande Jean Michel Bazire kunde vänta med attacken till 500 kvar i andra ytter. I småtrög stil kopplades segergreppet, men hästen bröt ner två hela spår över upploppet så här har franske Fabrice Souloy lite att slipa på om han vill lura svenskarna på förstaprisets knappa miljon kronor om två veckor.

Den fjärde vinnaren var kvalens största överraskning Utility Bus som tog ledningen, släppte till Hard Livin och speedade förbi på insidan.

Det blev pricken över i på en synnerligen lyckad kväll för paret Stefan Melander/Catarina Lundström som kvalade in hela fem hästar.

Snabba Tamla inte snabbast

Bland stona var dominansen från storstallen total.

Kullens odiskutabla drottning Tamla Celeber fick en enkel väg mot vinnarcirkeln efter att ha släppts till ledning 1 500 meter från mål. Björn Goop och Andoverandout försökte utmana på insidan, men trots att avslutningen blev kvällens raskaste med 1.09,3 sista halvvarvet satt Örjan Kihlström helt still över upploppet.

– Hon är otroligt snabb en kort bit så det ska mycket till för att någon är ännu snabbare, kommenterade segerkusken.

Om Goop ska få revansch i finalen behöver han sannolikt ett vassare vapen och det verkar också finnas i Fortunes Dream. USA-nyförvärvet är redan miljonärska och visade med eftertryck att hon blir ett spännande tillskott i kulltoppen. Trots inledande galopp gick det vägen efter slalomkörning sista halvvarvet och en sylvass slutstöt.

– Hon är inte van att starta i andra ledet bakom bilen och blev alldeles för stressad från start. Det ska normalt sett inte gå att vinna med galopp mot så här bra hästar, sade Goop.

Likaledes USA-födda Truly Devoted blev snabbast bland damerna på 1.14,2 då hon visade härlig inställning i ett rivigt lopp och fick läppen före open stretch-dykande Domino Sund.

Betydligt större marginaler hade Åke Svanstedt och Popcorn Lavec som svepte fältet på några steg och försvann ifrån sina motståndare i kvällens långsammaste uttagningslopp.

De båda finalerna körs på Åby 12 maj och har 100 000 euro vardera i förstapris.

Robin Johansson/Kanal 75