Sportbladets V75-tips

TRAV

Precis som i alla sporter kan upphaussade travlopp i bland bli rena sömnpillren. Så kul då att lördagens Olympiatravet inte besannade våra farhågor utan i stället levde upp till våra förväntningar – och mer. Rivigare lopp för den högsta eliten var det ett tag sedan vi såg, och Brioni var en ytterst värdig segrare.

Det gick undan på Åby i lördags och med tanke på att våren vinner mark över hela landet i rask takt kommer det att gå snabbt på Romme på lördag också. Vi är därför väldigt restriktiva med att strecka hästar som har bakspår eller står på tillägg, eftersom det är så svårt att plocka längder på täten. De som trots allt får plats på vårt system får det för att det finns faktorer som talar för dem. Mountain Dew och Rania för att det är lång distans i V75-2 – det underlättar mycket. Kallbloden på tillägg i V75-5 för att … de är kallblod. Sundsvik Saigon (bilden) i V75-6 för att det ser ut att kunna gå fort från start.

V75-1

Loppet

Stefan Melander har en stark trio med i loppet, vi nöjer oss med att strecka två av dem, och ingen annan.

Tipsettan

Haraldinho har imponerat hela vintern och våren och ofta i hårda sällskap. Vi tror att han klarar femtespåret men har svårt att veta hur fort han kliver i väg. Över lång distans är det dock inte så avgörande.

Motbuden

Pitch Command är nog loppets starkaste häst. Eller förresten, det är det nog Inter-state som är, men är han tillräckligt snabb?

Skrällbudet

Många tänkbara, Head Line med smygare?

Spetsbudet

Le Cupole är mycket startsnabb. Med ­tanke på den långa distansen kan det bli aktuellt att släppa och i så fall borde ryggen på antingen Pitch Command eller Haraldinho vara eftertraktad.

! Statistik­vinnaren

Le Cupole.

V75-2

Loppet

Jämnt stolopp där bra hästar ser ut att fina lopp.

Tipsettan

Braås Palema har nu två raka segrar i finfin stil.

Motbuden

Marque Bluestone.

Skrällbudet

Derby Lady?

Spetsbudet

Står mellan nr 1, 6 och 7. Fördel 1.

! Statistik­vinnaren

Tryst.

V75-3

Loppet

Tunt anmält från början men till slut ett ­ganska trevligt guldlopp där vi inte kan tänka oss att det går utanför den kvartett vi har streckat. Vem som drar längsta strået av dessa avgörs av löpningsförloppet.

Tipsettan

En smaksak vem man skulle tippa – hade gått att motivera vem som helst av de fyra vi streckar. Rakas såg fin ut i årsdebuten då han fullföljde bra i snabb avslutning. Oavsett om Per Lennartsson väljer att ladda för ledningen eller hittar bra ryggar har Rakas fin chans. Det är från dödens det blir svårare för honom.

Motbuden

Yield Boko tappade travet genom slutsvängen och galopperade i årsdebuten. Sedan travade han fort över upploppet och vi vet inte riktigt vad vi ska tro om honom efter det. Calamara Donna såg underbar ut som fastlåst i lördags. Reven d’Amour är som alla vet högkapabel.

Skrällbudet

Kan Persos Seaman skrälla igen? Bra senast.

Spetsbudet

Reven d’Amour är snabb ut men vi har ändå ­lite svårt att se att han ska kunna svara ut alla startsnabba konkurrenter. Vi tror att spetsstriden ­normalt sett främst står mellan Yield Boko och Rakas med fördel den förre i kraft av spåret.

! Statistik­vinnaren

Yield Boko.

V75-4

Loppet

Spets och slut på vår spik?!

Tipsettan

Daro Later gynnades av bra tempo i lördags men satt ändå för långt bak för att kunna ut­göra något hot. Hans 1.12-avslutning sista 700 var i alla fall klart tilltalande. Vi tror att han tar hand om ledningen nu, och att han därifrån blir svårslagen. Fast vi inte tycker att han är någon riktig kämpe.

Motbuden

Dodge Caliber kan få rygg på ledaren.

Skrällbudet

Monte Major är bra men blir ändå bortglömd?

Spetsbudet

Anledningen till att vi spikar Daro Later är som sagt att vi tror att han tar ledningen.

! Statistik­vinnaren

Monte Major i kraft av bättre statistik på distansen jämfört med Zizou Boko som har samma segerprocent (44).

V75-5

Loppet

Vi garderar men är inne på att vi har ett alternativt singelstreck här.

Tipsettan

Bongsbofax såg mycket fin ut senast.

Motbuden

Rino Dox är alltid med i segerstriden.

Skrällbudet

Vildvitter.

Spetsbudet

Bongsbofax trots tillägget?

! Statistik­vinnaren

Bongsbofax.

V75-6

Loppet

Hårt tempo gör att även de spårmissgynnade kan komma in i matchen?

Tipsettan

Klassige Sundsvik Saigon blandade och gav i fjol. Av årsdebuten att döma får han en fin säsong i år. Bakspåret är förstås inte optimalt men han har bra startrygg i Vincent du Ling som han kanske kan rygga i avancemang på slutrundan.

Motbuden

Marshal Hackstable föll med flaggan i topp senast. Vincent du Ling är nog bästa hästen men efter senaste insatsen är han ett frågetecken.

Skrällbudet

Ingen är chanslös. Cayenne Käbb vid hårt tempo? Han var bra i årsdebuten.

Spetsbudet

Läge för rätt så hård spetskörning med flera inblandade. Vi tror att Marshal Hackstable har vettig chans att hinna först om han laddas.

! Statistik­vinnaren

Vincent du Ling.

V75-7

Loppet

Silverdivisionen är alltid högkvalitativ.

Tipsettan

Sanity har vunnit sina tre starter i år och ser ut att med raska kliv vara på väg mot eliten. Väldigt mycket avgörs i starten för hans del: om han kan hålla ledningen utan att det kostar för mycket har han toppchans. En viss risk finns dock att han blir överflyglad. Därför väljer vi efter långt funderande att gardera.

Motbuden

Två topphästar får också plats på kupongen.

Skrällbudet

Monster Drive, även om läget talar emot.

Spetsbudet

Sida vid sida med I Saw You tror vi att Sanity kan hålla ut denne. Då kan nog Isak C.D. vara ett större hot om han laddas för fullt. Vårt svar blir ändå att Sanity håller spets.

! Statistik­vinnaren

Sanity.

Per Nicklasson