Trav

Hemvändaren som hoppas på segerfest

TRAV

Pär Hedberg tillbaka på Solänget

Pär Hedberg har flera V75-chanser på lördag
Pär Hedberg har flera V75-chanser på lördag

För 17 år sedan drog han söderut för att bli lärling hos stortränaren Åke Svanstedt.

Numera står han på egna ben och till helgen återvänder han till Örnsköldsvik med tre formstarka V75-hästar.

– Det ska bli riktigt häftigt! Hästarna är i bra ordning, säger Pär Hedberg inför lördagens jackpotomgång på Solänget.

Pär Hedberg, 35, lämnade Örnsköldsvik för Sundsvall 2000. Året därpå följde han med Åke Svanstedt till Västgötaslätten. Sedan 2004 har han arbetat för anrika Stall Palema, först som lärling hos Åke Svanstedt och sedan 2013 med egen proffstränarlicens. På lördag är han tillbaka på mammas gata. För första gången ska han sela ut egentränade hästar på Solänget, banan där travintresset väcktes under barndomen.

– Jag ser verkligen fram emot helgen. Jag har hela släkten där uppe och har försökt planera in det här tidigare, men det har inte funnits hästar för det. Nu när hästarna är i form och det finns passande lopp får man åka, säger Hedberg.

Upplagt för både hemvändarfest och segerfest alltså?

– Vi får hoppas det. Vi kommer upp fredag kväll och åker hem på söndag så vi har i alla fall lite tid utöver travet.

”Samlat ihop till en fullträff”

Det är jackpot på V75-spelet och enligt prognosen kommer sjurättspotten uppgå till 30 miljoner kronor. En häst som kan ge utdelningen en rejäl skjuts är Billy Flynn (V75-3), den förste ur Pär Hedbergs V75-trio att äntra banan. Femåringen sprang in över tre miljoner kronor som två- och treåring i Nordamerika men i Sverige har det inte blivit någon seger på 18 försök. Något märkligt kan tyckas med tanke på att hästen gör bra ifrån sig i stort sett varje gång och bara har missat pengaplacering i 3 av sina 18 Sverigestarter.

– Han är beroende av de rätta loppen men eftersom han inte är startsnabb får han ofta lite tyngre lopp och då är det inte så lätt att vinna. Men han gör alltid sitt och jag tycker att han har samlat ihop till en fullträff.

Billy Flynn, som startar från spår sju bakom startbilen, gör sitt fjärde framträdande i gulddivisionen. De tidigare har resulterat i en tredjeplats och två fjärdeplatser. Att formen är bra visade hästen när han senast spurtade in som tvåa från fjärde par utvändigt.

– Jag tycker inte att det finns någon jätteklar förstahäst i loppet på lördag. Visst är Shadow Woodland bra men det är lite diffus form på honom. Det måste som sagt stämma på vägen men jag tror inte att Billy Flynn är helt borta.

Klarar nya klassen

Bålsta Palema (V75-6) gör också bra insatser för jämnan och även om han fick nöja sig med femteplatsen senast var det inget fel på prestationen.

– Han hade ett dåligt läge men avslutade bra. Han känns jättefin hemma i träningen efter det men eftersom han är bäst när han får vara med där framme direkt var det synd på läget. Det som är bra är att det är 2 640 meter. Annars tycker jag inte att distansen spelar så stor roll för honom, han har gjort bra lopp på alla distanser, men med tanke på läget är det bra att det är lång distans. Och det kan lösa sig bra från niondespåret. Där är han i rätt spår direkt och behöver inte köra för positioner utan får bara gå iväg så bra det går.

Senast var Bålsta Palema ute i en klass I-final. Nu debuterar han i bronsdivisionen.

– Att han går upp en klass tror jag inte ska vara något bekymmer. Han är fortfarande bra för klassen och jag tror på honom.

Inte gett slaget förlorat

Sist men inte minst startar Pär Hedberg Aron Palema (V75-7) i silverdivisionen. Han är etablerad i klassen och hade setts med toppchans om det inte var för att han drog spår elva bakom startbilen över korta 1 640 meter. Men hästen har matchats med lördagens lopp i sikte och i genrepet gjorde han det bra som trea efter ett lopp utvändigt om Fossens Bonus.

– Han gör bra lopp hela tiden och senast gick han starkt hela vägen in i mål i ett lopp som inte var helt optimalt för honom, det gick lite för långsamt mitt i loppet. Nu har han ett tråkigt läge och värsta konkurrenten (2 Nobel Amok) fick bästa spåret på förhand, men jag har absolut inte gett slaget förlorat.

Hur det än går på travbanan lär Pär Hedberg ha en härlig hemvändarhelg tillsammans familj, släkt och vänner framför sig. Skulle dessutom någon av hans hästar sätta nosen först kan det bli livat i Örnsköldsvik på lördag kväll.

– Alla tre har fått chansartade utgångslägen men hästarna är i gott slag och det finns inget att klaga på i träningen. Det kan bli så att alla tre blir trea-fyra efter bra insatser, men jag hoppas på seger i ett lopp åtminstone.

Ola Johansson, Kanal 75

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Trav

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!