CARLSSON: ”Vinner för andra året i rad”

TRAV

Tror på ny seger för Kihlström och Propulsion Analysen och V75-tipset

Örjan Kihlström sa själv att han aldrig åkt så fort över ett upplopp.

I kväll vinner han och Propulsion Hugo Åbergs Memorial för andra gången i rad.

Och så har jag ett härligt drag i V75-avslutningen.

Dags för en av travårets absoluta­ höjdpunkter. Visst, storlopps­dagarna avlöser varandra i rask takt just nu, men Åbergskvällen är något alldeles extra i hästväg. Massor av folk runt banan skapar en magisk stämning med hästar i världsklass. Jo, jag var bara tvungen att skriva ordet magiskt...

Strax efter klockan 21 i kväll precis i solnedgången brakar startfältet iväg i ”Sommarens Elitlopp” med en miljon kronor i förstapris.

Då är saken biff

Titelförsvarare är Propulsion från precis samma läge som i fjol – innerspår. Då var han nära att svara ut Mosaique Face men kom sedan loss ifrån rygg på ledaren och slog av honom kort före mål.  Segertiden blev 1.08,9 över den engelska milen.

Om hästen är bättre i år? Jo men visst.

”I fjol sprang han 1.08,9 med boots och skor. Nu springer han barfota och har utvecklats mycket mer och blivit snabbare”, sa Daniel Redén när jag tog ett snack med honom.

Det lät på Redén som att både han och Örjan tror att Propulsion håller upp innerspåret då hästen är mycket kvickare i benen på barfotabalansen. De värsta startraketerna med Ringostarr Treb i spetsen har spår långt ut och eftersom kurvan kommer snabbare vid 1 609-starten så är saken biff.

Det blir andra raka segern i Hugo Åbergs för Propulsion och en ny storloppstriumf för firma Kihlström och Redén.

Och därmed snabb revansch för den ytterst knappa förlusten i Årjängs Stora Sprinterlopp där Propulsion klockades till runt 1.05 sista 400 metrarna i den omskrivna hiskeligt snabba avslutningen.

”Örjan sa till mig efteråt att han aldrig hade åkt så fort över ett upplopp. Hästen hade så långt fram så han trodde att han skulle bli femma, sexa när de svängde in på upploppet”, sa Daniel Redén.

Ledningen är guld värd

Solvalla-tränarn har även med sig sitt stjärnsto Wild Honey till Jägersro i kväll. Hon startar i V75-2­ och Prix d’Amerique-hästen bjöd senast upp till dans mot självaste Readly Express. Då hade hästen inte startat på två månader inför den starten och trots att hon sprang under 1.10 sista varvet och gjorde vad hon kunde så tog Readly Express sig förbi till slut.

”Hon var uppfräschad inför den starten och var jättebra. Nu kommer hon att vara ännu bättre med loppet i kroppen”, sa Redén till mig och poängterade att nu möter Wild Honey ”bara” ston den här gången.

Wild Honey är ett spikförslag men på Jägersros ”självspringande bana” är ledningen extra guld värd och det är inte omöjligt att den av Tunika och Patricia Hastrup som får ledningen kan rinna undan.

Sedan är man ju sugen på att se en felfri Geisha Sund snart...

Tävlar barfota och är given

 I V75-inledningen lär start­katapulten Star Advisor Joli leda länge. Men italienske Turno di Azzurra imponerade vid försök- och finalseger i Oslo senast och kan bli tung att stå emot i spurten.

 Electric Light var jättebra som trea i Sprintermästaren. Han följer bilen den första biten och det är garantispets från innerspåret. Kan leda runt om men Unicorn S.L.M. var hemskt bra vid segern senast mot äldre hästar efter en tuff öppning. Ska nu tävla barfota och han är given. Sedan gillar jag Flemming Jensens Shotproof som är kapabel och stark och som kommer in i matchen vid överpace.

 I treårsloppet, V75-4, är Executive Caviar favorit efter över­tygande insatser. Han kan mycket väl vinna men det är bakspår över kort distans och lurigt bakom.

Lutfi Kolgjini vurmar för Speedy Face som var mycket bra senast och som inte är borta felfri.

 Favoriten i V75-5 Generaal Bianco har varit ruggigt läcker i två raka segrar på svensk mark. Kan blåsa runt alla igen men jag måste varna för Trot Kronos som har överkapacitet för klassen och som nu har varit fin i två raka segrar efter att han var sjuk och svek i V75.

Hästen är urstark och Jörgen Sjunnesson lär köra offensivt.

 Stayerloppet över tre varv avslutar V75 och här har jag ett av mina drag i Bullyoung. Han har stångats i tuffa gäng och gjort det bra och efter en liten svacka är hästen nu rejält på gång igen. Näst senast hade han krafter kvar i V75 och senast vann han enkelt. Formkurvan pekar uppåt och den långa distansen gillar han skarpt.

✓ Micke Carlssons V75-system

V75-1: 9–4–1–3 (6–7)

V75-2: 9–5–4–6 (7–3)

V75-3: 1–4–3–7 (6–5)

V75-4: 10–1–9–4–2 (8–3)

V75-5: 9–11–3 (5–4)

V75-6: 1 Propulsion (4–6)

V75-7: 8–12–3 (1–11)

2880 rader/1440 kronor