Trav

Fick med sig fem hästar till Derbyt

TRAV

Jan-Olov Persson dominerade uttagningsloppen till Kallblodsderbyt

Jan-Olov Persson dominerade uttagningsloppen till Kallblodsderbyt under söndagen
Jan-Olov Persson dominerade uttagningsloppen till Kallblodsderbyt under söndagen

Jan-Olov Persson dominerade när uttagningsloppen till Kallblodsderbyt kördes i Östersund under söndagen.

Han fick med fem hästar till finalen däribland Tand Kraft som vann överlägset och som blir stor favorit till förstapriset på 700 000 kronor i finalen.

Det var krävande förhållanden i Östersund och en smetig bana efter allt regnande.

Tand Kraft hade uppvisning när han i överlägsen stil vann sitt uttagningslopp. Kullens kung bland treåringarna i fjol vann det norska Kriteriet och var även tvåa i det svenska Kriteriet trots galopp. Nu tog han sin 14:e seger i 19:e starten när han öppnade bra bakom startbilen och tog ledningen in i den första kurvan. Sedan drog Tand Kraft undan i flera längders ledning ut på slutrundan och var helt ensam på banan. Tvåa blev Bol Brage och trea Hägern T.H. Fyra och även vidare till final blev Bol Odin.

- Han är väldigt stark och rejäl och var bra. Innerspåret är lite smetigt och jag ville egentligen inte köra där men körde i ett jämnt tempo för att det skulle bli jobbigt för de andra. Jätteroligt att vi är i final, sa Jan-Olov Persson.

Dött lopp mellan Eikfaksen och Järvsö Pegasus

I det andra uttagningsloppet blev det dött lopp mellan Eikfaksen och Järvsö Pegasus. Det blev en tät slutstrid där ledande Horgen Lynet stretade emot starkt från ledningen efter att fått öppna tufft för täten. I rygg på ledaren satt Eikfaksen och perfekt placerad i andra par utvändigt Järvsö Pegasus. Örjan Kihlström körde främst emot Eikfaksen i sista sväng och ville inte släppa ut denne för tidigt. Men när Eikfaksen fick luckan in på upploppet var det bara att gasa. Det var precis så att Järvsö Pegasus tog sig förbi Horgen Lynet och exakt på mållinjen nådde Eikfaksen Järvsö Pegasus så att det blev dött lopp. Nämnas ska att Horgen Lynet endast var slagen med ett huvuds marginal om tredjeplatsen. Segertiden blev 1.27,5/2140a, vilket var den snabbaste vinnartiden av alla uttagningslopp. Fyra och med till final blev Brenne Brakar som fick göra grovjobbet utvändigt om ledaren.

- Han gjorde ett bra lopp och går bra varje gång, sa Örjan Kihlström om Järvsö Pegasus.

Enkelt för B.W.Sture

Även i det tredje uttagningsloppet blev det en Jan-Olov Persson-tränad vinnare när B.W.Sture vann enkelt efter ledning från start till mål för Ulf Eriksson. Tvåa blev Bokli Teddy, trea Will Prinsen och fyra Järvsö Odin, även den hästen tränad av Jan-Olov Persson som därmed fick med fem hästar till kallblodsderbyt.

- Jag gillar honom och det har jag gjort sedan första gången jag fick chansen att köra honom. Jag har alltid tyckt att det är en jättefin häst men det har varit lite strul och stolpe ut och han har hoppat några gånger. Men det har känts att det är en riktigt bra häst och det var kul att han fick vinna nu. Han har bra uppfattning, sa Ulf Eriksson.

Finalen i Kallblodsderbyt körs onsdagen 26 augusti i Östersund med 700 000 kronor i förstapris.

Överlägsna ston

Det kördes även uttagningslopp till Derbystoet den här söndagen i Östersund. Rus Can vann överlägset det första av dem från ledningen för Ulf Eriksson. Storfavoriten Uggla I Mossen galopperade bort mycket mark i inledningen men kom tillbaka starkt som trea och är klar för final.

Det andra uttagningsloppet vanns av Granetta och Jimmy Jonsson som även hon var helt överlägsen. De sex främsta från varje försök gick vidare till finalen.

Även finalen i Derbystoet körs onsdagen 26 augusti i Östersund och där får vinnaren 450 000 kronor.

Startlista Svenskt Kallblodsderby:

Häst-Tränare

1 Eikfaksen - Östein Tjomsland

2 Järvsö Pegasus - Jan-Olov Persson

3 B.W.Sture - Jan-Olov Persson

4 Tand Kraft - Jan-Olov Persson

5 Horgen Lynet - Heidi Moen

6 Hägern T.H. - Jan-Olov Persson

7 Bol Odin - Frode Hamre

8 Järvsöodin - Jan-Olov Persson

9 Bol Brage - Jan Roar Mjölneröd

10 Bokli Teddy - Ola Stormyr

11 Will Prinsen - Vegard Lundström Wolden

12 Brenne Brakar - Robert Bergh

Startlista Derbystoet

Häst-Tränare

1 Brenne Blissi - Jens Kristian Brenne

2 Rus Can - Lovisa Canneryd

3 Granetta - Alf Jonsson

4 Aine G.L. - Jan Roar Mjölneröd

5 Uggla i Mossen - Jan-Olov Persson

6 Väskinge Mia - Robert Skoglund

7 Kaksi Can - Lovisa Canneryd

8 Fäbodjäntan - Elin Hedström

9 Viggjerva - John Wiggen

10 Teknologika - Geir Flåten

11 Järvsö Irene - Caroline Holm

Michael Carlsson, Kanal 75

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Trav

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!