Nicklasson: ’Han är bara bäst i dag’

TRAV

Expertens analys inför GS75 på Åmål

Foto: Monfalcone hade tur i spårlottningen, och spikas på Nicklassons system.

Två favoriter från innerspår som för­modligen inte kan hålla ledningen.

Det borgar för bra spelvärde på Åmåls 800-metersoval i dag.

Jag är taggad!

Jag har personligen aldrig varit någon ­anhängare av trav på 800-metersbanor men i takt med att även 1 000-metesbanorna har blivit för korta för att bjuda på riktigt under­hållande travlopp har jag så smått ändrat uppfattning. Det är nämligen, har jag funnit, aningen lättare att hitta vinnarna på 800-metersbanor, även om det så klart fortfarande är svårt nog.

Stor favorit men …

4 Othello Tilly blir klar favorit i den ­första avdelningen. Om han når ledningen är loppet förmodligen över men jag var ­inte så imponerad av honom på V75 senast. Visst, det var en tuff uppgift han hade men han stånkade mest på i skymundan utan att visa något extra och jag hade velat se lite mer för att kunna tro på honom till hundra procent den här gången.

Jag garderar honom med fem hästar och varnar lite extra för Best Beji som är en häst jag jagat ett tag. Det syns inte i resultat­raden, men han har faktiskt bra form.

 GS75-2 är ett treåringslopp med blott sju deltagare som inte i någon större ­utsträckning visat framfötterna så här långt. Tre hästar försvann redan i grovsorteringen, sedan gör jag inte så mycket mer av det här loppet. U.B.Cool är förmodligen den bästa hästen men han verkar ju vara ­närmast rädd för startbilen. Är man modig kan man ändå spika honom – stänga ögonen, hålla tummarna och hoppas att referenten aldrig säger ”galopp för 5 U.B.Cool”, för i så fall har man nog bra chans att istället få höra: ”Men med klart grepp här sista biten in mot mål, 5 U.B.Cool, Åke Lindblom!”

Kim kör med flyt

 GS75-3 är en svårlöst historia och jag önskar att jag kunde köpa loppet och strecka alla de sju hästar jag skulle vilja ha med – hästarna 1-7 för övrigt.

Men då är vi uppe på nivåer som bara de riktiga storspelarna håller sig på. Därför chansspikar jag. Beaks Tamara heter mitt drag. Formstarke Kim Eriksson hoppar upp bakom henne och det är en klar förstärkning. Om Beaks Tamara är bättre än konkurrenterna återstår verkligen att se, men jag blev småimpad av henne senast på Bjerke och när favoriten Denco’s Moon Kilab ser ut att bli över från innern ökar spelvärdet på ­henne ytterligare.

 Kallblod är inte så lätta att förhålla sig till men Ida Mollyn har en bra uppgift i GS75-4. Var ju faktiskt mer spelad än ett av de värsta motbuden, Kong Henry, från tillägg på denne för en och en halv ­månad sedan, även om det då var Kong Henry som vann.

 GS75-5 är kort och gott öppet. Tre ­hästar ryker, övriga ska med.

Såg jättefin ut

 GS75-6 är ett av få enkla lopp i om­gången. Monfalcone såg nämligen jättefin ut på V75 senast och jag tror att han är ­bara bäst i det här loppet. Spåret kunde ju ­heller inte ha blivit bättre.

 Barkevious Mingo vinner GS-avslutningen 97 gånger av 100 från spets och sju gånger av tio med fritt spurtrymme i tid.

Konkurrenterna har alltså två uppgifter: Att sno ledningen av honom och sedan se till att han blir fast.

Next to None Sib, en av Sveriges startsnabbaste hästar, är den som bör klara av den första uppgiften, sedan är det upp till övriga att lösa uppgift två. Min förhoppning är att Barkevious Mingo som storfavorit aldrig får se dagens ljus. Sedan är jag nöjd oavsett vem ur trion A.Hannibal, Next to None Sib och Montdore som vinner.

Men är värdet en mille inför sista kan jag leva med Barkevious Mingo också.

Grand Slam 75 från Åmål sänds i TV12 klockan 15.30.

✓ Per Nicklassons GS75-system

GS75-1: 1‚ 2‚ 3‚ 5‚ 9‚ 10 (4, 7)

GS75-2: 1, 2, 5, 6 (3, 4)

GS75-3: 5 Beaks Tamara (4, 2)

GS75-4: 1 Ida Molyn (5, 8)

GS75-5: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 10, 11, 12 (8, 9)

GS75-6: 2 Monfalcone (3, 4)

GS75-7: 1, 4, 5, 12 (7, 3)

864 rader/864 kronor

Per Nicklasson