Daniel Redén

Redéns önskan: ”Jag vill inget hellre än...”

Tränaren om: • Nobben till Prix de France • Laddningen mot Elitloppet • Hyllningen inför Hästgalan: ”Kan bli hur bra som helst”

Av: 

Daniel Söderbäck

TRAV

Daniel Redén nobbar start med Propulsion i Prix de France.

39-åringen väljer i stället att gå all in mot Elitloppet med stjärnhästen.

– Jag vill verkligen att han ska få vinna Elitloppet innan karriären är över, säger tränaren, som har chansen att ta hem fyra priser på Hästgalan på fredag.

Lite mer än en vecka har gått sedan Propulsion kom i mål som femma i Prix d’Amérique.

Med lite distans till loppet är tränaren Daniel Redén nöjd med prestationen.

– Prestationen var jävligt bra, det var bara tråkigt att vi kom bort i loppet, säger han.

Sedan hemkomsten har Propulsion gått lugna intervaller och känns hur fräsch som helst, enligt tränaren.

– Veterinären sa att det såg ut som han bara hade varit på spa, han är så fin i kroppen. Det är en hårding och en tuffing.

”Vill få igång oljan ordentligt”

Men någon start i söndagens Prix de France blir det inte, varken för Propulsion eller stallkamraten Lionel. Lionel åker till hem till Norge och ägaren Göran Antonsen för avel. Propulsion laddas stenhårt mot Elitloppet. De är anmälda, men ska plockas bort.

– Min plan är att köra mot Elitloppet. Jag vill inget hellre än att han ska få vinna Elitloppet, han har den kapaciteten men det är långt dit och många hästar som också vill stå överst.

– Jag kommer gå all in för det, det var därför vi valde att avbryta Frankrike. Det är hemmaplan och jag kommer lägga upp det lite annorlunda mot i fjol och han kommer säkert ha lite mer lopp i kroppen inför. Jag vill få igång oljan i kroppen på honom ordentligt.

När du drömmer om Elitloppet och Propulsion, vad ser du framför dig?

– Jag vet inte riktigt, han har varit med tre gånger redan och jag har nog sett det mesta. Han har varit tvåa två år i rad och jag hoppas så klart att han kan få stå överst. Jag vill verkligen att han ska få vinna Elitloppet innan karriären är över.

”Maxat hela året”

På fredag avgörs Hästgalan på Waterfront i Stockholm där Daniel Redén och hans stall kan ta hem fyra priser.

I kategorin ”Årets Häst 2018” är Propulsion nominerad tillsammans med Readly Express, Ringostarr Treb och Mellby Free.

Propulsion vann åtta av 14 starter och sprang in över elva miljoner kronor under fjolåret.

– Det är jättebra hästar nominerade men ”Proppen” gjorde ett fantastiskt 2018, från första start i Prix d’Amérique i januari och sedan var det maxat hela året bortsett från sista starten på Romme då han hade feber, säger Daniel Redén och fortsätter:

– Han peakade ordentligt i Hugo Åbergs och Åby Stora Pris med bara någon vecka mellan loppen. Det krävs sin häst för att vara i den klassen, först fick han ett tufft lopp i Hugo Åbergs och ändå kunde han speeda ner Readly Express på 3 000 meter i loppet efter.

”Talang utöver det vanliga”

Stallets sto, Conrads Rödluva, är nominerad till ”Årets treåring” i konkurrens med Betting Gangster, Global Welcome och Inti Boko.

– ”Luvan” är en fantastisk häst som ända sedan hon började gå i vagn hos oss har en talang utöver det vanliga. Det är en otrolig individ som förhoppningsvis har en lång karriär framför sig. Hon kan bli hur bra som helst om alla bitar faller på plats.

Stallets Heavy Sound är nominerad till ”Årets äldre” och Daniel Redén är nominerad till ”Årets tränare” i konkurrens med Timo Nurmos, Björn Goop och Jerry Riordan.

Daniel Redéns Stall Zet körde in 43,3 miljoner kronor under 2018.

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Daniel Redén

Prix d'Amérique

Elitloppet

Jerry Riordan

Björn Goop

Hästar