”Jag gillar att ha många bollar i luften”

Profilen kallades nolla – skickade ingen bild på sina fötter

avChristoffer Wickman

1 av 4
Stephanie Werder

Montéryttare, travkusk, tränare, mångsysslare och profilstark.

Det finns många ord som passar in på Stephanie Josefin Werder, 27.

– Jag gillar att ha många bollar i luften, säger hon.

Stephanie Josefin Werder är en av landets mest profilstarka montéryttare.

Under 2018 tog hon sju segrar, och red och körde in 468 000 kronor, i Sverige, starter i Danmark och Norge inte medräknade.

Inom montén tog hon sex segrar och red in 399 000 kronor, vilket placerar henne på topp 15-listan i landet.

Hon har tidigare blivit uppmärksammad på sin tillämpning av extrem träning för att bli bäst i monté, reagerat över förbundets förbud mot reklam på rumpan, och fått nedlåtande viktkommentarer.

Nu ser 27-åringen tillbaka på det år som precis avslutats, blickar framåt mot 2019, och kommenterar händelsen som ägde rum i mellandagarna, då Stephanie önskades ramla av sin häst – för att hon inte skickade bild på sina fötter.

”Håller det nog hemligt”

Till att börja med, hur ser du på året som varit?

– Det har varit ett roligt år, ett händelserikt år, både inom sporten men också i det privata. Det har varit både på gott och ont, och jag tror aldrig jag varit med om så mycket.

Något speciellt som hänt?

– Allt möjligt. Det har varit mycket jobb, och man är tvungen till att prioritera lite olika några gånger i livet, och då får man försöka göra de saker man tycker är kul, så man mår bra. Jag har väl trappat ner lite på ridandet sista halvåret och satsat lite mer på sulky.

Varför då?

– Jag vet inte om jag vill gå ut med det för tillfället, jag håller nog det hemligt, skrattar Stephanie Werder.

”Gillar att vara sysselsatt”

Stephanie Werder rider- och kör inte bara lopp, vid ”sidan av” så både jobbar hon, och driver också eget företag.

– Jag jobbar inte som hästskötare eller i stall, utan jag jobbar som butikschef till 80 procent.

Hur funkar det?

– Det finns lite större möjligheter att få ledigt när det gäller ledighet, och det är ett stort ansvar att driva butik när du är ute och rider mycket, och det gäller att ha bra personal. Jag är otroligt tacksam att personalen ställer upp så när jag åker iväg.

Stephanie nöjer sig dock inte där, hon har fler bollar i luften.

– Jag har också ett eget företag vid sidan, där jag designar kläder till travkuskar och inom vår sport. Där har jag gjort en större satsning i år, vilket gjort att jag fått mer att göra, och därför fått prioritera lite annorlunda, säger Stephanie Werder och fortsätter:

– Jag är sådan som person att jag gillar att vara sysselsatt, det är det som får en att driva en framåt.

”Jag har planer för honom”

Hur ser du på året som kommer?

– Det ska bli ett spännande år. Slå fjolårets siffror vill man alltid göra, och sedan vill man alltid utvecklas. Jag ska försöka satsa lite mer på mig själv också, och på det jag jobbar med, både butiken och företaget som jag är med och äger. Jag har också fått in en häst i träning, och det är ett litet spännande projekt som jag ser fram emot. Sådana saker tycker jag är skitkul, om man håller på med samma saker hela tiden så kommer man ingenstans.

Hästen som Stephanie Werder fått in i träning är sexårige Dynamic Raja, som hittills i sin karriär sprungit in drygt 170 000 kronor. Han har tidigare varit i träning hos Ola Samuelsson, men kommer närmast från Marie Runhammar.

– Först och främst måste han få bättre hälsa än det han har för tillfället, så vi jobbar på det. Han ser pigg och glad ut för dagen så jag tror det löser sig inom kort, och han får den tid han behöver. Det är en fin häst med spännande ägare och vi har planer för den hästen.

Vill du utveckla?

– Jag tror vi kommer få roligt tillsammans, om hälsan får vara bra. Jag har tänkt att använda honom både till trav och monté. Han var faktiskt inte inriden när han kom till mig, och det var faktiskt lite med vilja då jag vill kunna forma honom själv. Han har också stått hos en så pass duktig tränare innan så det är alltid svårt att förbättra hästarna, och då får man testa något annat. Hästen trivs i varje fall fantastiskt bra här, bättre än förväntat.

”Det är tyvärr mest utgifter”

Stephanie Werder har varit med i montésporten länge, från dess intåg i Sverige till dit montésporten tagit sig i dag. Montésporten har utvecklats mycket och fått mer plats de senaste åren, men har fortfarande många kliv kvar att ta.

– Montésporten måste få utvecklas från där den är i dag. Det är fortfarande svårt för ryttarna att åka land och rike runt utan att det kostar en förmögenhet, för det gör det tyvärr, det kostar alldeles för mycket pengar. Det är främst dyra böter och oftast det som tar bort glädjen. Man tar ju en viss procent på förstapriset när man bestämmer bötesbeloppet, men jag skulle önska att det också var styrt efter hur många lopp vi rider och kör, att det är skillnad från de som kör 5 000 travlopp per år. Jag tror det hade gjort att fler hade haft råd att hålla på med det här, för som det är nu så är det tyvärr mest utgifter.

Vad behöver göras, anser du?

– Ryttarna utvecklas ju med sporten, så att säga, och man kan inte lägga fler montélopp om det inte finns fler hästar, och vi ser att det är lite tunnare anmält i montéloppen, som i sulkyloppen, så det är inget man kan säga att det är färre montéhästar utan det är färre hästar. Men det måste vara mer lönsamt för hästägarna att starta i montélopp kontra sulkylopp, i dag går det inte att livnära sig på en häst som enbart startar i monté. I Frankrike avlar man fram hästar enbart för att starta i monté och där kan man leva på att vara montéhäst, och dit har vi en lång väg. Enda sättet att komma åt hästägarna att starta i monté tror jag är prispengarna.

Jag måste få återkomma till en sak som gjorde mig nyfiken, varför har du valt att satsa mer på sulkylopp senaste halvåret?

– Jag tycker det är skitroligt, båda sakerna är roliga, men man kan utvecklas ännu mer av att göra båda sakerna.

”Sista idioten är ju inte född”

I mellandagarna la Stephanie Werder upp en udda bild i sina sociala medier, då kallades Werder för nolla och önskades kastas av sin häst, för att hon inte ville skicka bild på sina fötter.

– Man kan undra vad det var, folk har väl lite olika fetish. Men det lät som om det inte bara var jag som blev utsatt, jag närmar mig väl snart 100 kommentarer med väldigt många olika personer som varit med om samma sak.

Kände du obehag?

– Nej, det gjorde jag inte, jag bara skrattade. Jag menar, den sista idioten är ju inte född och även om personen försökte och försökte så har jag nonchalerat det, eller så hade jag för fula fötter, skrattar Stephanie Werder.

ARTIKELN HANDLAR OM

Trav

Hästar