”’Vinterklass’ – ihåliga och vidöppna lopp …”

Carlsson: Hemmahästarna Olivinia och Tiger Marke spikas

Foto: Lars Jakobsson, TR Bild
Micke Carlsson spikar bland andra Tiger Marke i jakten på 7 rätt på GS75.
TRAV

Det kommer att bli krävande förhållanden på Grand Slam 75 i dag.

Skönt då att ha två formstarka hemmahästar att luta sig mot.

Olivinia och Tiger Marke har båda toppchans från bra lägen och spikas.


ANNONS: Nu kan du ta rygg på Sportbladet-experternas V86- och V75-system på ATG Tillsammans. Kolla alla andelar här! [Extern länk]


Eftermiddagens Grand Slam 75-omgång håller ”vinterklass” och det är flera ihåliga och vidöppna lopp som erbjuds. Dessutom väntas rikligt med nederbörd i form av snö och minusgrader över Mantorptravet som är värd för miljonspelet. Det är ingen vild gissning att utdelningen kan sticka iväg rejält vilket gör omgången mycket spelvärd.

Det lär krävas broddar i hästarnas skor och om det var besvärliga förhållanden
i går i V75 på Jägersro lär det inte bli lättare i eftermiddag. Snarare tvärtom.

4 Vi lutar oss mot två hemmahästar som spikar och först ut är Olivinia i den tredje avdelningen. Det femåriga stoet är i sitt livs form och har utvecklats mycket senaste månaderna. Hon har tagit två segrar på de tre senaste starterna och vid vinsten senast var hon riktigt rejäl. Efter en tappstart från innerspåret bakom bilen hamnade hon sist. 

Det var långt fram när Jorma Kontio -styrde på ute i spåren och fick ryggar att gå i men det var en mur av hästar framför henne. Avslutningen var av bästa märke via 1.13 sista 800 meterna och Olivinia hann fram precis på mållinjen.

Näst senast höll hon starkt från dödens och efter att ha krossat ledaren tog hon över dryga halvvarvet kvar men det var henne förlåtet att hon inte riktigt kunde stå emot den sista biten. 

Jag pratade med tränaren Tomasz -Wisniewski häromdagen och han lämnade i princip klartecken. Tomasz sa att Olivinia känns väldigt fin i träningen och är stark och att den långa distansen ska vara en fördel. Hon har inget emot krävande förhållanden och det handlar nog mer om att hon sköter sig.

Jag ser ingen i fältet som är bättre än henne och spikar Olivinia då det i ärlighetens namn är ganska skralt emot när det gäller motståndet.

Mötte V75-stjärnor senast

Omgångens andra spik blir Tiger Marke i den sjätte avdelningen. Inget ont om de konkurrenter som han möter i dag, men senast var det V75-stjärnor som Martin de Bos och Illuminati som han tävlade mot och han skämde inte ut sig på något vis.

Tiger Marke kördes invändigt i V75-finalen på Solvalla annandag jul och kom loss för sent. Han sprang med full fart över mållinjen som femma och Erik Adielsson hade sagt till tränaren Mikael Selin att det fanns sparade krafter till nästa lopp.

För tre starter sedan vann Tiger Marke ett V75-försök på hemmaplan trots galopp och formen är på topp hos den här sju­åringen. Hästen har tidigare haft problem med fräschören och travet men nu på ålderns höst ser det bättre ut än någonsin.

Tiger Marke är van vid att tävla med broddar i skorna och fungerar bra med det. Viktigt är att han får fäste i banan enligt ­Mikael Selin. Läget är perfekt med spår två bakom bilen och värsta konkurrenten ­Gianluca Boko har tveksam form och stannade i ledningen senast. Om han återigen ska köras i täten riskerar han på nytt att få mjölksyra på innerspåret om det blir en besvärlig bana. 

Ett annat tidigt motbud är formstarke ­Sphinx d’Inverne har spår åtta bakom ­bilen.

Därför tar jag ställning och spikar Tiger Marke i en omgång som kräver många streck i de andra avdelningarna.

 I GS75-inledningen är Hugo R.C. favorit och hemmahästen är gedigen och gör jämna prestationer varje gång. Han står lite på tur för en seger och det är inte omöjligt att den kommer här.

Undies har bästa kapaciteten i loppet men har tveksam form och är missgynnad av att tävla med skor.

Mitt drag i loppet är Isla de Pinos som efter segern för tre starter sedan haft otur i två V75-lopp i rad.  Näst senast satt han fast med gott om krafter kvar och senast hamnade han omöjligt till ute i spåren och fick backas sist och sedan var den dagen förstörd.

Hästen är bra för klassen och pass upp den här gången då Isla de Pinos mycket väl kan vinna om det klaffar.

Rocky Bear är favorit i GS75-2 och han var fyra i V75 på Axevalla senast efter en resa i andra par utvändigt. Har en lämplig uppgift här och kan absolut vinna.

Jag tycker dock att Carrotlover gav ett starkt intryck senast när han van över­lägset och han kan mycket väl runda samtliga trots 20 meters tillägg.

Simb Ratita kan leda runt om

 Simb Ratita var segerlös i fjol men hon var nära att vinna i den senaste starten. ­Hästen ledde då i det längsta men åkte dit på mållinjen. Detta i ett lopp som det var bra tryck i hela vägen och hon stretade emot bra. Den korta distansen är den rätta och ledningen tar hon i GS75-4. 

Jag garderar dock med den formstarka duon Shutter Island (fast med krafter kvar i V75 senast) och Just Invincible (som även hon aldrig fick chansen senast och hade sparade krafter i mål).

 Den femte avdelningen är vidöppen. Jag känner mig inte helt säker på de fem streck jag fick råd med på systemet och det behöver inte fel att helgardera för den som har möjlighet.

 I GS75-avslutningen håller Mikael Selin Glide Marke högt. Hästen vann senast men har nu ett krångligt läge. Matrix Again var tvåa på Solvalla senast och är snabb ut. Kan leda länge. Sedan måste jag ha med Dooley’s U.N.G. som kan vinna felfri.


ANNONS: Nu kan du ta rygg på Sportbladet-experternas V86- och V75-system på ATG Tillsammans. Kolla alla andelar här! [Extern länk]


avMichael Carlsson

ARTIKELN HANDLAR OM

Trav

Hästar