Belysningen som kostar 96 miljoner

TRAV

Svensk Travsport storsatsar på belysningen på landets travbanor.

16 banor ska få ny belysning – en investering som kan komma att kosta över 96 miljoner kronor.

– Det här gör vi framförallt för att motsvara kraven för HDTV-produktion, säger Benno Eliasson, vice vd på ATG.

Projektet med att byta ut belysning på 16 av landets största banor är redan i gång.

För att kunna möta kraven på att sända trav-tv i HD-format i framtiden är banorna tvungna att byta belysningen. HDTV, High Definition Television innebär en tv-bild med högre upplösning än de nuvarande formatet.

– Det som ska göras är att man på de 16 året runt banorna inom travet ska uppgradera belysningsnivån till en nivå som ligger betydligt över än vad det är i dag. Det här gör vi framförallt för att motsvara kraven för HDTV-produktion så att allt fungerar när vi ska börja sända i HD inom ett år, säger Benno Eliasson, vice vd på ATG.

Bidrar med 96 miljoner

Sammanlagt kommer ATG ge 96 miljoner kronor till de 16 banorna för att byta ut belysningen.

– ATG har sagt att man kommer ge ett investeringsbidrag på 6 miljoner till varje av de här 16 banorna. Sedan vet vi inte vad det kommer att kosta för varje enskild bana. Boden kommer vara pilotbana och det projektet håller på nu. Man tittar på olika alternativ och när man har gjort Boden så rullar man vidare man på de andra banorna. Vi hoppas att det ska vara klart under 2012. De här sex miljonerna har ATG:s styrelse beviljat, men det kommer förmodligen att kosta mer än sex miljoner per bana och de pengarna får de lokala sällskapen stå för.

Har ni fått några reaktioner på det här?

– Vi har nog inte råd att inte göra det här. Att inte ha en konkurrenskraftig sändning 2013 när vi ska sända HD det har vi inte råd med på sikt. Det här beslutet togs i våras, men det har blivit en konstig debatt nu. Det har varit reaktioner på det här tidigare och nu har de kommit upp igen. Men det är för att projektet startar nu och vi tittar på olika alternativ. Det finns säkert en hel del banor som tycker att de inte vill lägga de pengarna, medan andra står i kö för att komma igång, säger Benno Eliasson till Trav365.