– Det vore dumt att inte prova PdA

TRAV

Prix d'Amerique eller inte med Iceland?

Det är frågan Stefan ”Tarzan” Melander går och funderar på hela dagarna just nu.

– När han börjar komma i den här formen är det dumt att inte prova, men det är ett oerhört tufft lopp, säger Melander till Trav365.

Sexårige Iceland gjorde en fenomenal upphämtning efter stor startgalopp på Solvalla under söndagen. Hästen tappade 50 meter från start men slutade ändå trea efter en fantastisk avslutning.

– Han var grymt bra, helt otroligt bra. Jag fick veta att det inte var några fel på hästen och att det måste varit något fel på honom gången innan. Gången innan fick han stryk av Colombian Necktie och den här gången slog han honom med 50 meters galopp, det kan vara en jämförelse. Hade jag tryckt till lite tidigare hade jag kanske till och med vunnit loppet, men jag körde bara sista biten efter en så stor galopp. Jag visste inte att han skulle vara så nära dem i mål, han mötte dem ju sista 50 metrarna. Om det finns något positivt med galoppen så visade han att han kan gå bakifrån, och inte bara i ledningen som vissa tror, säger Melander.

Tvekar

Efter den femstjärniga insatsen finns nu Prix d'Amerique återigen i Stefan Melanders tankar. Världens tuffaste travlopp avgörs på Vincennes travbana i Paris sista söndagen i januari och Melander är mycket sugen att testa sin Elitloppsvinnare i storloppet.

– Det är en kanonhäst, det är bara så. Men jag är lite i valet och kvalet om det blir Frankrike. Det är inte bestämt men det vore roligt att möta de bästa när han är på väg uppåt i form. Det skulle vara roligt att prova, vi får se den närmaste veckan.

Vad är det som gör att du tvekar?

– Jag vill avvakta och se hur de andra hästarna går i storloppet i helgen. Efter det vet man hur bra de är plus att jag då kört min egen häst.

Tre olika alternativ

Stefan Melander avslöjar för Trav365 att det finns tre alternativ för Iceland:

Prix de Belgique den 16 januari på Vincennes.

Bulwarks lopp på Solvalla den 19 januari.

Vintervila och träning inför nästa års storlopp.

– Alla tre alternativen är spännande. Jag tror att han får ett grymt år nästa år. Han har inte gått så mycket mot de värsta, ändå har han vunnit Elitloppet trots att han inte var på topp den dagen. Jag tror att han blir bättre då han får starta så här kontinuerligt som han gjort nu, det blir alla hästar.

Så vad tror du, blir det en Frankrikesatsning?

– När han börjar komma i den här formen vore det dumt att inte prova Frankrike. Men det är ett oerhört tufft lopp att starta i. Men jag är inte orolig för honom då det gäller något, han kommer klara allt. Det är bättre att säga att vi avvaktar, så får vi se hur det känns, säger Stefan Melander.