Lövgren: ”Känner oss bestulna på segern”

Här är bilderna som ledde till tuffa diskningen: ”Blir pajas-varning för travsporten”

1 av 2
Bilden avslöjar vaför Racing Mange diskvalificerades i loppet på Vincennes. Ekipaget körde på en pinne, som markerar bangränsen, på upploppet.

avErik Pettersson

TRAV

Jägersro-proffset Joakim Lövgren vann ett stort lopp på Vincennes med Racing Mange i söndags.

Trodde han – men efter loppet diskades ekipaget för att ha kört på en pinne – och blev av med förstapriset på 425 000 kronor.

Bilderna ovan visar den tuffa diskningen.

– Vi känner oss bestulna på segern, naturligtvis, säger Lövgren.

Det var stordag på Paris-banan Vincennes i söndags. Det första så kallade ”B-loppet”, tillika Prix d’Amérique-kvalet Prix de Bretagne, kördes och hela dagens tävlingsmeny andades bra klass.

I tävlingsdagens lopp 7, Prix Canalturf.com (Boissy-Saint-Leger) med 95 000 euro i samlad prispott och 425 000 kronor i förstapris startade flera svensktränade hästar.

Joakim Lövgrens Racing Mange favoritspelades i loppet och vann också säkert från spets.

Trodde alla.

Utom banans domare.

”Ett svaghetstecken...”

Joakim Lövgren hann in i fållan där de fem första hästarna i mål selas av och skulle segerintervjuas.

Då kom beskedet att domarna tittat på lopp-reprisen och sett att segerekipaget sulky kört på en pinne, som markerar banan, på upploppet.

Efter regeländringar under hösten är detta inte längre tillåtet på Vincennes.

Racing Mange diskvalificerades och blev av med förstapriset på 425 000 kronor.

– Det var en ändring som jag inte var medveten- eller informerad om, säger Joakim Lövgren.

På reprisbilderna ser man att sulkyn kör över en pinne och är bara marginellt utanför bangränsen, så att det hela skulle gett någon fördel är uteslutet.

– För mig var det den största överraskningen någonsin, att de tog segern i från mig. Det var en fransk journalist som sa till mig där att domarna tittade på filmen, sen när de visade loppreprisen på bild tv:n så tänkte jag, det är lugnt, jag har genat, att jag träffade en pinne kan inte leda till något, tänkte jag, så jag var helt oförstående till varför- och att de dömde som de gjorde. 

– Det är ett svaghetstecken att vi inte har ett reglemente inom travet, som gäller i alla länder. För sånt här händer ju med ojämna mellanrum och vi har ju haft franska kuskar som känt sig orättvist behandlade i Sverige och som åkt hem frustrerade.

Är det inte upp till er aktiva att läsa på om regler när ni besöker andra länder och tävlar?

– Om ett reglemente ändras mitt under en säsong, då har vi inte en sportslig chans att sätta oss in i det. Det är så olyckligt med olika reglement i olika länder. Det är helt omöjligt att ta in alla nya regler sedan senast du var där och körde. I så fall måste ju information om såna regler gå ut tydligt till de aktiva, och det är svårt att uppnå, så jag tror att vi måste jobba mot att ha ett och samma reglemente, i hela världen.

”Enorm besvikelse”

Hur känner du dig nu, några dagar efter det som hände?

– Det är ett projekt att ta sig ner med en häst och personal till Paris, det är ingenting man gör i handvändning. Det är en satsning och vi kan fortfarande inte känna att vi kunnat gjort något annat än vad vi gjort. Man kan säga ”shit happens”, ja, men det finns ingen annan känsla än enorm besvikelse. Vi känner oss bestulna på segern naturligtvis. Franska journalister, kollegor och andra travmänniskor kände likadant på plats i helgen. De bad om ursäkt, tyckte det var horribelt, en skandal och så vidare. Det gjorde inte saken bättre…

Den tuffa diskningen har lett till diskussioner i sociala medier - och i Frankrike.

Lövgren tror inte att regeln som fällde honom och Racing Mange blir långlivad.

– Det är lätt att tro att den här regeln kommer ändras. Den är inte hållbar. Det här var bara löjligt, jag kan inte säga något annat. Man har tappat perspektivet litegrann när vi blir brickor i ett spel. När regelnissarna ska prova sig fram, att då kretsen kring Racing Mange ska ha varit några försökskaniner, det känns inte proffsigt eller seriöst, så får det inte gå till. Jag är tveksam om regeln gäller efter ett stort lopp, där en storhästägare eller ett stort tränarnamn blir drabbade, för det kommer ju hända.

– När jag själv inte uppmärksammade något, ingen annan heller, så ändrar domarna ordningsföljden i mål, då blir det ju pajas-varning för travsporten. Jag är helt säker på att det är fel väg att gå. Om jag hade varit publik eller spelare så hade jag tappat intresset för en sport som var uppbyggd så, om man inte vet vem som vann, och domare i efterhand diskar.

”Det är den känslan som når en först”

Franska kuskar har ofta uttryckt att de aldrig ska komma tillbaka till Sverige och tävla efter att de känt sig hårt bestraffade, hur känner du inför fortsatt tävlande i Frankrike efter det här?

– Man får en bitter smak, det påverkar lusten att åka ner. Jag har haft många roliga upplevelser i Frankrike, det har gått bra för oss, men sporten bygger på engagemang, lust och tävlingsinstinkt, och jag känner igen mig i de franska kuskarna som säger att de aldrig ska komma tillbaka. Det är den känslan som först når en, när man känner sig orättvist behandlad. Sen går det ett par dagar, så försvinner det.

Vann loppet gjorde en annan ”svenskhäst”, Unique Juni, nu i träning hos Jörgen Westholm, men som i Sverige tränas av Hans R Strömberg.

Hästen satt i rygg på ledaren Racing Mange, fick luckan och spurtade in till andraplatsen, som sedermera blev förstaplatsen.

– Den hästen hade blivit diskad i Sverige för att ha knuffat sig ut från rygg på ledaren, det är okej enligt franska regler, jag säger inget om det, men i Sverige hade Racing Mange fått behålla segern och Unique Juni blivit av med densamma. Det är ju inte optimalt med så olika regler, i olika länder, säger Joakim Lövgren.

ARTIKELN HANDLAR OM

Trav

Frankrike