Trav

Vann till 44 gånger – så skräller hon igen

TRAV

Det är den största skrällen på V86 hittills.

Storfavoriten Hallsta Lotus hade besegrat Lomar gång efter gång - och hade dessutom en säker ledning hundra meter kvar.

Sedan small det bara till på Solängets upplopp. Lomar visslade förbi till 44 gånger pengarna!

Alla var förvånade.

Inklusive Lomars kusk, 26-åriga Ida Eriksson.

– Att han kunde springa så fort en kort bit visste jag. Han har gjort det förut några gånger. Bland annat i SM förra året. Men de gångerna har det varit alldeles för långt fram, berättar Ida.

Ida tillhör en travfamilj som håller till utanför Malung. Pappa Tage H Eriksson är amatörtränare och hela familjen är inblandade i hästarna. Det brukar bli mellan 50 och 60 starter per år. Mest handlar det om kallblod. Tidigare hade familjen Glöding i den högsta kallblodseliten, han tävlade fram till 2008 och tjänade nästan två miljoner kronor. Nu är det Lomar som gäller, han är också på god väg mot sin andra intjänade miljon.

– Fast jag börjar ledsna lite på kallbloden, jag vill ha fler varmblod, säger Ida.

Familjen Eriksson skiljer sig från många andra, eftersom de huvudsakligen simtränar sina hästar. Lomar går nästan bara simträning och lugna turer.

– Han är elva år och har tränats hela livet. Så springa fort, det kan han ju redan. Nu handlar det mest om att hålla igång honom.

Ida fick sitt livs chock, när Lomar flög fram över upploppet på Solänget senast, och besegrade storfavoriten Hallsta Lotus.

– Jag visste inte att vi hade vunnit, och trodde inte ens det. Det var Ulf Ohlsson som berättade för mig att vi hade hunnit förbi honom och Hallsta Lotus.

Blir het i ledningen

Inte ens dagen därpå, på torsdagen, trodde Ida att det var sant.

– Det var nog först på fredagen som jag förstod att vi verkligen varit först i mål ... jag hade tidigare faktiskt börjat fundera om Lomar någonsin skulle få vinna lopp igen, eftersom han får möta Hallsta Lotus varje gång.

I V75 avdelning 4 på Bollnäs på lördag, så stöter Lomar på Hallsta Lotus igen.

Ni har fått spår ett den här gången, hur fort öppnar han?

– Lomar kan öppna fort, men det är olika från gång till gång. Han är en humörhäst, han speedar ju inte fort till slut varje gång heller. Men han kan öppna fort ibland och det är inte omöjligt att han håller upp ledningen.

Har ni blivit kaxiga nu, eller släpper ni till Hallsta Lotus?

– Vi släpper direkt! Ja vet inte om jag vill släppa till någon annan, om vi får ledningen, till Stamping kanske? Men Lomar blir lätt het om han får gå i ledningen. Han är som allra bäst om han bara behöver lägga en kort speed till slut, som förra gången.

Det är ingen häst som kämpar utvändigt om ledaren?

– Nej, nej. Då lägger han ner rörelsen väldigt tidigt.

Tror du att ni kan överraska igen?

– Varje gång som jag kör Lomar, så tänker jag på att vinna loppet. Jag kan inte tänka på något annat sätt. Då kan vi lika gärna stanna hemma. Men med honom måste allting klaffa perfekt, och han måste dessutom vara på rätt humör. Annars går det inte.

Robert Okpu/Kanal75

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Trav

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!