Här förlorar de 1,6 milj – på tio meter

TRAV

Stig H Johanssons hästägare ”förlorade” 1,5 miljoner kronor.

Erik Adielsson stängdes av i 35 dagar – och missar 150 000 kronor i körprovision.

Dessutom fick polis tillkallas till Berlins travbana för att rädda travstjärnorna.

Foto: DERBYKAOSET Bild 1: Erik Adielssons häst Indigious galopperar. Bild 2. Adielssons häst bryter ut, vilket gör att stallkamraten Chapeau kommer fram invändigt och får fritt spurtutrymme. Bild 3: Stig H Johanssons hästar går i mål först, men båda är diskade.

Erik Adielsson, 37 år, är en av Sveriges bästa kuskar och ligger för tillfället på plats fem i kuskligan då han vunnit 111 lopp på 664 starter och kört in över 15,4 miljoner kronor. Under söndagen körde Adielsson storfavoriten Indigious i det tyska Derbyt med en miljon kronor till vinnaren. Adielsson fick en drömstart – och satt tidigt i ledningen. Väl där såg loppet ut att vara över, men mitt i den sista svängen galopperade plötsligt hästen och bröt ut. Samtidigt kom stallkamraten, Chapeau, fram från rygg på ledaren och vann loppet. Men kort efter mål meddelade domarna på Berlins travbana att de diskvalificerat Chapeau – då de ansåg att Adielsson gett hästen fördel i sista sväng. Adielsson fick 35 dagars avstängning, vilket innebär att han missar cirka 150 000 kronor i körprovision. Chapeau och Indigious ägs av Stall Express, och utan den sistnämndes galopp i sista sväng hade det med största sannolikhet blivit en stalldubbel – och cirka 1,5 miljoner in på kontot.

Nu blev det praktfiasko, då båda blev diskade, och Lennart Forsgren, expert i TV4, tycker att det hårda straffet mot Adielsson är märkligt. Han får nyheten av Trav365, och tror knappt att det är sant.

– Det verkar som ett riktigt mordförsök, det verkar helt obegripligt. De dömer ju efter reglementet de har där, men han hade aldrig fått så lång avstängning i Sverige, inte en chans. Jag har kört mycket i Italien och i Tyskland, men aldrig hört att någon fått en sådan lång avstängning. En gång var det en som välte ett annat ekipage, han fick fyra veckors avstängning. Det här kommer självklart överklagas, säger Lennart Forsgren.

Hur hårt drabbad blir Adielsson?

– Det är kännbart, det är ungefär som att han måste betala böter på 150 000 kronor. Det är tufft oavsett vad man jobbar med.

Vad tycker du om att även Chapeau diskades?

– Det var märkligt, väldigt konstigt. Den stackarn som körde den hästen gjorde ju ingenting fel. Om någon ska bestraffas så är det Erik, inte den som satt bakom honom. Det hade aldrig hänt i Sverige. Jag förstår ingenting.

”Är hetlevrade”

Efter loppet utbröt ett stort bråk och stämningen var hotfull på stallbacken. Lennart Forsgren har kört i många länder, och menar att det inte är sällsynt med upprörda känslor efter storlopp i Europa.

– Att det varit liv och heta känslor har jag varit med om flera gånger. De är hetlevrade, säger Lennart Forsgren.

Vann loppet gjorde Dream Magic B.E..