17-åringens satsning – gör en egen travdag

avPatrik Fernlund, Minimedia

TRAV

Här är 17-åringen som satsar stort och arrangerar en egen travdag.

På lördag körs bygdetrav på Åmålstravet – och Johannes Youssef hoppas på mycket publik.

– Det här är väldigt motiverande och roligt, säger han.

Foto: PRIVAT

Johannes Youssef, 17 år, går i tvåan i gymnasiet i Karlstad och på lördag är det dags för honom att genomföra sitt projektarbete. Youssef har ett stort intresse av trav och har bland annat kört tio lopp med stora hästar och vunnit ett. Därför var valet av projektarbete enkelt.

Tillsammans med en kompis kommer han anordna en egen travdag på Åmålstravet. Klasskompisarna har satt ihop sju lopp varav två är ponnylopp och ett är för kallblodiga hästar. Totalt kommer 47 hästar till start under dagen och 17-åringen är spänd och förväntansfull inför travdagen som körs i skymundan av V75 på Jägersro.

– Det ska bli riktigt spännade. Det är väldigt motiverande och roligt. Det blir roligt att stå där på lördag och känna att det här har vi gjort. Jag fick förfrågningar om att köra hästar, men jag ska vara med och jobba så det är tyvärr omöjligt, säger Johannes Youssef som är en av ungdomarna som är med i satsningen Travets Talanger.

”Kommer en hel del folk”

Hästarna får inte tävla om pengar – men tack vare sponsorer kommer det vara hederspriser till de som vinner loppen. Den mest kända hästen som kommer till start är åttaårige Absolut Spender som tjänat över 600 000 kronor.

– Det är rosetter, blommor och lite sådana grejer i priser. Vi tar inget i inträde, det är startavgift för hästarna och sponsring vi tar in pengar för. Det låter som att det kommer en hel del folk. Vi har bestämt oss för att trycka upp 200 program.

Vad är det som är tjusningen med trav?

– Det är en härlig sport med fart och fläkt. Det är en jäkla kick att få köra travlopp, säger Johannes Youssef till Trav365.