Trav

”Svimmade innan Stochampionatet”

Av: 

Minimedia

Patrik Fernlund

TRAV

Han har refererat Stochampionatet sedan 1992.

På söndag hade det varit 20-årsjubileum – om inte TV4-profilen svimmat inför loppet 2005.

– Det var ledsamt, man får ett annat perspektiv på livet då, säger Borgås till Trav365.

Göran Borgås, 45, är en av trav-Sveriges mest kända tv-profiler. Borgås är även referent på Axevallas travbana, en bana han besökte första gången 1984 som 18-åring. 1992 började han referera lopp på Axevalla – och sedan dess har han skrikit in vinnaren i storloppet Stochampionatet alla år, utom ett.

Bara några timmar innan banans viktigaste lopp 2005 svimmade Borgås i måldomartornet, och fick föras till Skövdes lasarett där han låg i över ett dygn.

– Jag fick ett blodtrycksfall och svimmade. De tog massa prover och alla var bra, men läkarna drog slutsatserna av att det var ett blodtrycksfall vilket inte är ovanligt vid svimningar. Det var ledsamt, man får lite andra perspektiv på livet då, säger Borgås.

Istället fick vännen, Håkan ”Lillis” Olsson, rycka in i sista sekund.

– Det var så lyckat att de hade ”Lillis” som intervjuare så han fick dubbeljobba, så det passade väl honom gott så energisk som han är.

Vilket är ditt bästa minne från Stochampionatet?

– Det är när Ina Scot och Kjell P Dahlström vann loppet 1993. Det var ett fantastiskt ekipage och jag glömmer aldrig då Kjell P stod i vinnarcirkeln och bjöd in alla i publiken (15 000) på fika hemma på hans gård i Tranås. Han var en publikfriare och alltid underbar att lyssna på. Han var kanske inte alltid så lätt att leva med men han var en sagolik underhållare, nästa värre än Lutfi Kolgjini. Jag tror ingen häst varit så stor publikfavorit som Ina Scot var den dagen, redan när hon tog ledningen började publiken applådera och det hör man aldrig annars.

Blir man extra nervös när man ska referera ett Stochampionat?

– Klart man blir. Jag är alltid nervös innan första loppet under en jobbdag. Men när man hittat rytmen lugnar man ner sig rätt kvickt. Det är viktigt att man får en bra början, men det finns alltid en form av spänning. Jag tycker nästan att det är lika roligt att referera ett vanligt uppsamlingslopp en kväll med lite okända kuskar, men det är klart att det är en härlig inramning under Stochampionatet.

”Kung Åke”

Göran Borgås har ett väldigt annorlunda sätt att referera lopp, han skiljer sig från sina kollegor. Varje gång Åke Svanstedt vinner lopp på hemmabanan brukar han utbrista ”Kung Åke”, något som väckt känslor hos travpubliken.

 – Det är ett sätt att hylla och profilera Åke Svanstedt, det är den största vi har och för Axevalla är han enormt viktig. Det är inte alla som är förtjusta över det, och i synnerhet då han var åtalad för djurplågeri alternativt brott mot djurskyddslagen. Då var det folk som hörde av sig och tyckte att det var opassande, då vek jag ner korten och slutade med det. Då kom Åke Svanstedt fram till mig och var inte glad över det ,så det var ingen lätt situation. Sen när han friades tog jag upp det igen.

”Chat Chip vinner”

På söndag sitter Borgås, som vanligt, i sin hytt när startbilen rullar till Stochampionatet.

– Det blir spännande. Askens Valencia är den rimliga favoriten men det finns tre andra hästar jag plussar på. Chat Chip, Kimono Peal och Password tror jag är aktuella.

Vem vinner?

– Chat Chip, säger Göran Borgås.

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Trav

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!