Skänker 115 000 kronor till barn och ungdomar

Foto: Johan Ivhall
Peter Johansson, här vid ÖSK Futsals kansli i idrottshuset i Örebro

avChristoffer Wickman

TRAV

Peter Johansson, 54, spelade in 470 000 kronor på V75.

Då skänker han 115 000 kronor till barn och ungdomar.

– Med stor säkerhet blir det ett sommarläger för ensamkommande barn, säger Peter Johansson.

Peter Johansson har mer eller mindre jobbat inom ÖSK sedan 1985, och han var med och startade och byggde upp ÖSK Ungdom.

Genom årens lopp har han varit involverad i de flesta ÖSK-organisationer, och under några år var han också sportchef i ÖSK Fotboll.

Han är kort och gott en riktig fotbollsprofil i Örebro.

Sedan flera år tillbaka driver också Johansson ett V75-bolag, för att kunna hjälpa barn och ungdomar som har det tufft ekonomiskt, inom idrotten och olika rörelser.

Och i lördags small det till ordentligt. Peter Johansson spelade in 470 000 kronor på V75 – och skänker nu 115 000 kronor till barn och ungdomar.

”Vi kan stötta det vi vill stötta”

Johansson berättar mer, om det unika upplägget.

– Vi är ett gäng som spelar V75 tillsammans varje lördag, varje andel kostar 30 kronor. Av de här 30 kronorna så spelar vi för 20 kronor, resterande tio kronor per andel gör att vi alltid kan stötta det vi vill stötta, som att köpa material eller betala säsongsavgifter för de som har det svårt ekonomiskt, säger Peter Johansson och fortsätter:

– Kort och gott så kostar det 150 kronor i månaden för att vara med, 50 kronor går då till barn och ungdomar och vi har genom årens lopp snittat ungefär 60 personer. Det gör att 3 000 kronor varje månad kan delas ut, utan att vi vinner någonting.

När V75-bolaget vinner pengar, går 25 procent av allt överskott till barn och ungdomar.

– Vinner vi mindre än vad vi har satsat så går det till fortsatt spel, då blir det ett större system veckan efter, berättar han.

”Sommarläger för ensamkommande barn”

I lördags var det 89 personer som var med, när Johansson drog in storvinsten. Varje andel blev värd 4 000 kronor, och 115 000 kronor skänks nu till barn och ungdomar, som behöver det.

– Jättekul, och jättehäftigt så klart. Några av de som var med och vann i lördags skänker dessutom sin vinst på 4 000 kronor också. Det är ju ett värdelöst system för ”gamblers” det här, det här är ett upplägg för de som vill ha någonting att följa på lördagarna och för de som vill hjälpa barn och ungdomar.

Pengarna från lördagens storvinst kommer troligtvis gå till ensamkommande barn.

– Det är inte hugget i sten ännu exakt vad pengarna ska användas till, men med stor säkerhet så blir det ett stort sommarläger för ensamkommande barn, framför allt tjejer. Det behöver inte vara att man åker och spelar fotboll, utan bara att de får komma iväg och bada, umgås och ha kul.

”Kanske fem som förstod att vi vunnit”

Peter Johansson, som spikade Day or Night In och Bandit Brick, följde V75 via tv:n i lördags, men bytte kanal innan värdet redovisats.

– Jag sa till min sambo Camilla att får vi 300 000 kronor är jag jättenöjd, jag visste att värdet var över 200 000 kronor men det var ju en ganska stor favorit som vann sista V75-avdelningen. Sedan ringde en som var med i bolaget och sa att vi vunnit nästan en halv miljon kronor, jättehäftigt, säger Johansson och fortsätter:

– Det har naturligtvis varit jättemånga reaktioner efter vinsten, och det roliga med det här är att det var 89 personer som var med, men det är kanske fem som förstod att vi hade vunnit.

Nu ska hela vinstgänget samlas i Örebro i maj när V75 går av stapeln på hemmabanan.

– Det är några som är med som bor utanför Örebro och som även bor utomlands, men vi brukar samlas allihopa en gång per år när det är V75 på Örebro, säger Peter Johansson.

Här är de fem högsta V75-vinsterna 00:35
ARTIKELN HANDLAR OM

V75

Spel

Trav