Galna nätfyndet – blev värt miljoner

avChristoffer Wickman

TRAV

Köpte vinnaren av Stochampionatet för 22 000 kronor: ”Det är osannolikt”

1 av 4 | Foto: KANAL 75
Veijo Heiskanen efter segern i Stochampionatet i söndags, Veijo är tränare till Some Summit.

Ägarna till Some Summit köpte hästen för 22 000 kronor på internetauktion.

Då hette hästen Turmoli Summit och ingen ville ha henne.

I söndags vann hon storloppet Stochampionatet och en miljon kronor och har nu sprungit in 1,3 miljoner kronor på travbanan.

– Det är osannolikt, men det är också livets ironi, säger ägaren Eva Stjernström-Richter, 69, till Trav365.

Det var i september 2012 som travhästen Some Summit, då vid namn Turmoli Summit, kom ut på internetauktion.

Den då ettåriga travaren fick inte plats på den årliga Kriterieauktionen och såldes därför på internet.

– De tyckte inte hon var god nog för att komma till Kriterieauktionen, berättar Eva Sternström-Richer.

Framför datorn hemma på Gotland satt Eva Sternström-Richer och hennes man Walter Richter och intresserade sig för Some Summit.

De köpte hästen för 22 000 kronor.

I söndags vann Some Summit Stochampionatet och en miljon kronor.

”Bad mig trycka på knappen”

– Det var min man ”Walle” som var intresserad av en unghäst och han bad mig trycka på knappen, och lydig som jag är så gjorde jag det, skrattar Eva när hon berättar om hur det stora klippet gick till och fortsätter.

– Det var bara vi och en person till som var intresserad av henne, men den personen stannade vid 20 000 kronor så vi lade då 22 000 kronor och fick henne.

Vad säger du om det klipp som ni gjort?

– Det är osannolikt, men det är också livets ironi, du kan aldrig veta och ibland blir det så här. Det finns många miljardärer som försöker köpa de bästa och dyraste hästarna, och ändå kanske det inte går. Det här visar att en vanlig människa kan få framgång inom travet för en liten peng.

”Har förtroende för Heiskanen”

När makarna Eva och Walter köpte Some Summit tog de hem henne till Gotland, där tränades hon upp och blev kvar under sina två första tävlingsår i regi av Sten O Jansson och Mikael Cedergren.

– Han som tränade upp henne på Gotland sa att hon redan som ettåring såg bra ut och att allting var bra med henne, och han tyckte tidigt att hon var bra. Han trodde tidigt att det fanns något i henne, men hon fick inte riktigt till det. Kaj Widell körde henne i en E3-uttagning en gång i samma veva som hon hade blivit månadens häst på Gotland, och han sa då till oss att det kommer hon bli fler gånger för han tyckte hon var bra. Men, vi kunde inte förstå att det skulle bli så här bra.

I februari tidigare i år beslöt sig ”Walle” och Eva för att skicka hästen till Åbytränaren Veijo Heiskanen, och det är egentligen där det började. När Heiskanen fick in Some Summit i träning var hon segerlös efter 13 starter.

– Vi tog hem henne under vintern och pysslade om henne här hemma, och det var min man som ville att hästen skulle till Veijo. Han känner Veijo sedan tidigare och har fortroende för honom och körde dit hästen och lät Veijo vinterträna henne.

Veijo ska ha äran

I Veijo Heiskanens regi har det blivit fyra segrar på fyra starter, och Some Summit har sprungit in 1,2 miljoner kronor hos Heiskanen, totalt 1,3 miljoner i karriären.

– Veijo ringde till oss i april och sa att han ville starta hästen i slutet på månaden på Jägersro, ”Walle” tyckte att det var lite för tidigt men Veijo tyckte att hästen behövde startpoäng.

Veijo fick som han ville och Some Summit startade på Jägersro den 28 april, vann överlägset och började sin resa mot seger i Stochampionatet.

– Veijo är en talang, redan som 20-åring var han en framgångsrik hästman och han har gjort ett fantastiskt jobb med hästen. Det är en otrolig förvandling och vi är fantastiskt tacksamma. Det är Veijo som ska ha äran.

”Det är osannolikt”

Eva Stjernström-Richter är inte bara hästägare utan även en legendarisk uppfödare, och har fött upp hästar som Plumona R.S. och Prince R.S. som sprang in 1,3 miljoner respektive 4,5 miljoner kronor.

– Det är egentligen min man som alltid älskat hästar, jag hade innan det här aldrig sett en häst tidigare. Min man säger det, att han förstår inte hur man kan ha så mycket tur och det är osannolikt att få en så här bra häst som Some Summit en gång till.

Vi måste även fråga, varför bytte ni namn från Turmoli Summit till Some Summit?

– Jag tyckte det var ett lite konstigt namn, jag tycker det ska låta vackert. Turmoli Summit låter lite konstigt så vi döpte om hästen till Some Summit.

Hur är känslan i dag, några dagar efter segern i Stochampionatet?

– Det känns fortfarande fantastiskt, och det kommer nog sitta i länge, säger Eva Stjernström-Richer.

ARTIKELN HANDLAR OM

Trav