Trav

Tränarnas krav: Ge Solvalla egen kväll!

Av: 

Carl Wangle

TRAV

Walmann: "Solvalla ska vara Sveriges största bana"

Tränarnas kritik.  Stefan Melander, Roger Walmann och Timo Nurmos vill det ska hända något nu.
Tränarnas kritik. Stefan Melander, Roger Walmann och Timo Nurmos vill det ska hända något nu.

Nu hakar flera svenska travprofiler på Stig H Johanssons kritik mot Solvalla.

Årets Elitloppsvinnare Roger Walmann kräver att Solvallas förfall stoppas.

– ATG ska ha en eloge för att de är jävligt duktiga på att få folk att spela. Men Sverige borde ha Solvalla som huvudbana, säger Roger Walmann.

Under 2016 kommer det köras travtävlingar 93 gånger på Solvalla, en klar minskning från 2015.

Sveriges nationalbana har inte längre egna tävlingskvällar, utan delar sina V86-kvällar med andra banor som Åby, Bergsåker och Jägersro. Det har gjort att intresset för att äga häst på Solvalla och vara publik på banan har minskat kraftigt. 

Mästertränaren Stig H Johansson har fått nog av nedmonteringen. 

Stig H gick i sin krönika i Sportbladet i tisdags ut med att Solvalla inte var tillräckligt starka längre.

Nu hakar flera kända travtränare på kritiken mot Solvalla och kräver förändring på hemmabanan.

– Jag tycker det är förskräckligt. Solvalla borde ta upp kampen med Vincennes och andra storbanor, säger Roger Walmann.

Trav365 har tagit pulsen på några av de största och mest framgångsrika travtränarna på Solvalla och ställde tre frågor.

1. Vad tycker ni om utvecklingen på Solvalla?

2. Hur ska man vända den negativa trenden?

3. Bör Solvalla ha en egen tävlingsdag, kvällstid, per vecka?

ROGER WALMANN:

1. – Jag instämmer med det Stig H har kommenterat, Solvalla är i förfall, vi snackar om sporten nu bara men faller sporten så faller spelet. Jag är rädd för sporten, spelet och Solvalla.  Det går inte förstå hur det kunnat blivit så här, Solvalla ska ju vara Sveriges största bana, varför tävlar man inte här för då? Det är som att ett stort företag inte skulle värna om den delen i företaget som går bäst, utan att man struntar helt i det.

2. – Jag har pratat med de aktiva inom Solvalla tidigare, men vad jag förstår är det jävligt svårt att jobba på det där sättet som Sovalla gör. Man får en viss summa pengar och det går inte skapa något radikalt av det. Man får för lite pengar också tror jag. ST har gång på gång hävdat att Solvalla är nationalarenan, men jag ser inte att de menar det, det händer ju ingenting. Jag tycker det är förskräckligt, jag förstår inte att man inte kan ha Solvalla som huvudbanan i Sverige som tar upp kampen med Vincennes och andra storbanor. Jag förstår inte att trav-Sverige förstår att oavsett trav på Solvalla så spelas det dubbelt så mycket där som på andra banor. Solvalla ger mest pengar. Varför kör vi inte mer där då? Jag kan inte förstå det, säger Roger Walmann.

3. Jag skulle gärna vilja ha en egen tävlingsdag på kvällstid på Solvalla. För att locka publik och hästägare,men jag kan inte säga att jag har en bra lösning på hur vi ska göra heller. Men hela trav-Sverige måste hjälpas åt. Det kommer tappa spel också framöver om det forstätter så här, även om ATG är jäkligt duktiga på att få folk att spela. Det ska dem ha eloge för.

TIMO NURMOS:

1. – Det har varit den trenden i många år nu, det har varit tråkigt. Det känns inte som att Solvalla har någon planering, man gör inte något åt det heller. Det går inte bara ha en tävlingsdag ensam på fredagarna, speciellt inte lunchen. Jag menar, vi vill att hästägarna kommer och kollar på sin häst, det vill dem också, men mitt på dagen en fredag har folk egna jobb att ordna med. Då kan de inte komma ut till Solvalla för de har massa annat att göra. Det är synd. Skillnad om det vore tävlingar på kvällen, då kommer folket också.

2. – Det är svårt att vända det negativa direkt. Det går inte på en dag eller en vecka. Det måste till en långsiktig planering men vad vi sett så finns det inte någon sådan. Vi tränare kan inte påverka och engagera oss för mycket i det heller, de har sina jobb och vi våra. Visst kan vi ju lyssna på varandra, men vi hör inte mycket ifrån dem om hur vi vill ha det.

3. – Jag tycker att man kan planera från noll, man behöver inte bara ha onsdagar bara som Solvallas dag. Det kan vara någon annan dag också, det är så mycket hästar och hästägare här runt Stockholm att man måste ha mer tävlingar. Man måste kunna starta hästarna mer än fredagseftermiddagar, speciellt unghästarna. Det finns inga låga klasslopp på onsdagar för dem att starta i. Så då får man i stället starta på fredagar om man har tur, men vilken hästägare kommer på fredagar mitten av dagen när de måste jobba? Man måste ha mer lopp på kvällarna för att locka både publik men framförallt hästägarna. Hästägarna är väldigt viktiga för sporten och de ska kunna få en bra upplevelse.

STEFAN "TARZAN" MELANDER:

1. – Jag kan bara sammanfatta med ett ord, trav-Sverige måste hjälpas åt tillsammans med alla resurser vi har, annars kommer det gå åt skogen. Det går inte köra de här loppen med 20 000 i förstapris på Solvalla en fredag, vi måste ha fasta dagar. V86 är ett underbart spel för folket och en grym tv-sändning, men det är inget för Solvalla att ha. Alla tränare här blir överlyckliga om vi skulle ta bort det, och andra banor blir lyckliga av att arrangera V86 xpress. Men för Solvalla skadar det bara.

2. – En bra stammad häst kostar kanske 200 000 att köpa och sedan 200 000 att träna upp. Sedan går den ut i debuten och är överlägsen. Ja, då får den 20 000 kronor bara, nej det är för dålig affär för hästägarna också och det tappar vi på. Vi som tränare måste kunna locka nya kunder, och sälja in varför man ska köpa en häst. Men just nu gör man allt på Solvalla för att göra det så svårt som möjligt för oss. Det är bara titta på fredagsloppen, med prispengarna där. Vi måste dels ha bättre tävlingstider och sedan kan det vara färre lopp, men mer pengar. Och för att locka publik kan man inte göra som Solvalla gör idag. Grejen är att det gått för långt, att ha starttid 12.45 en fredag, det finns inte en chans att publiken kommer, den starttiden på en fredag är helt iskallt och det finns inte en normal människa som går på trav då. Man ber om att inte få någon publik då, och jag tycker det är synd att Solvalla ska komma i kläm för tv-sändningarna.

3. – Solvalla bör inte ha en dag, utan vi måste ha två fasta dagar i veckan där vi kör travlopp, helst kvällstid för att locka publik. Som sagt, alla vet om problemet men inget händer. Solvalla gör allting för att det ska gå åt skogen. Men det var bra att Stig H gick ut och reagerade nu också, då kanske det äntligen händer något?

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Trav