Wickman: ”Att vinna i dag visar prov på klass”

Sportbladets expert sätter plus och minus på V75 från Dannero

Foto: TR Bild
Eld Rask vann Svenskt Kallblodskriterium

avChristoffer Wickman

TRAV

Öystein Tjomsland och Jan-Olov Persson brukar fira stora framgångar i kallblodsloppen.

Den här söndagen i Dannero var inget undantag.

Tjomsland lade beslag på en dubbel i Kriteriestoet – och Persson ville inte vara sämre och tog en dubbel i Svenskt Kallblodskriterium.

Det var kallbloden som stod i fokus i Dannero den här söndagen.

Storloppen Kriteriestoet med 300 000 kronor till vinnaren samt Svenskt Kallblodskriterium med 600 000 kronor till vinnaren skulle avverkas.

Och som så många gånger förr så var det Bergsåkertränaren Öystein Tjomsland och Hagmyrens Jan-Olov Persson som lade beslag på det mesta av prispengarna.

”Kallblodskungarna” tog en dubbel i respektive storlopp.

Dannero gästades den här söndagen också av Åbys Robert Bergh – och han vände hem med en V75-trippel.

Sportbladets Christoffer Wickman sätter och från V75-tävlingarna i Dannero.


Betyg:

Vem: 3 Eld Rask (V75-4)

Kommentar: Han fick det inte att stämma egentligen någon gång under loppet, trots det så var han först i mål, och det visar klass. Segertiden 1.25,7 över distansen 2 140 meter autostart var nytt svenskt rekord, och ingen treårig hingst eller valack har tidigare sprungit så snabbt i Sverige. Jan-Olov Persson, som för övrigt också ska hyllas då han tog sin femte tränarseger i Svenskt Kallblodskriterium och i dag också en dubbel, har här en treåring som det ska bli spännande att följa framöver.


Betyg:

Vem: 2 Voje Maren (V75-2)

Kommentar: Hon fick visserligen ett bra lopp i andra par utvändigt, slutrundan, mestadels i tredjespår, blev dock dryg och det var starkt av henne att stå emot de mer smygkörda konkurrenterna som kom bakifrån över upploppet. Jag gillade sättet hon sträckte på sig till slut. En värdig vinnare av Kriteriestoet.


Betyg:

Vem: 13 Tesio (V75-6)

Kommentar: Han har verkligen en inställning av guld den här krigaren. Tesio fick i dag ett väldigt drygt lopp med trederspår första 800 meterna och sedan utvändigt ledaren, och precis som senast i Östersund ser han slagen ut över upploppet, men han strider verkligen helhjärtat den här hästen och den inställning han visar imponerar.


Betyg:

Vem: 1 Skaffer Adrian (V75-5)

Kommentar: Denna nioåring har verkligen utvecklats positivt på slutet och tog i dag en välförtjänt V75-seger. Han testades i en jänkarvagn i dag vilket slog väl ut, och väl körd av Ulf Eriksson så tackade han och tog emot genom att vinna enkelt, även om betrodde U.R.Faxe närmare sig snabbt sista biten.


Betyg:

Vem: Robert Bergh

Kommentar: Åbytränaren hade en bra söndag i Dannero, Bergh hade fem hästar till start på V75, och vänder hemåt med tre segrar. Samtliga vinnare, i tur och ordning, Montdore, Corroded och Tesio svarade för fina insatser.


Betyg:

Vem: 12 Järvsöodin (V75-5)

Kommentar: Favoriten slutade visserligen fyra i mål, men han var aldrig med segerchans i loppet. Perssons häst hamnade illa till från sina tillägg långt bak i loppet och sedan var det långt fram till täthästarna mest hela vägen.

ARTIKELN HANDLAR OM

V75

Trav