Beskedet: Torpa Nils har avlivats

TRAV

Travbanan berättar: ”Vill inte genomföra det betungade beslutet att sälja hästen vidare”

1 av 4 | Foto: Olycka på Leangen Här laddar Torpa Nils för att sparka bakut mot Jomar Blekkan.

”Folkehesten” Torpa Nils har avlivats.

Efter olyckan som skedde i måndags har Leangen travbana bestämt sig för att de inte vill ta på sitt ansvar att sälja hästen vidare.

–Torpa Nils har uppvisat ett beteende som sätter människoliv i fara, säger banan i ett pressutskick.

Foto: Jomar Blekkan.

Leangen travbana berättar i ett pressmeddelande att ”Folkehesten” Torpa Nils har avlivats efter olyckan som inträffade i måndags.

Torpa Nils började sparka bakut och träffade kusken Jomar Blekkan som ramlade ur sulkyn.

Efter olyckan klargjorde Jomar Blekkan att han inte skulle köra hästen något mer och att Torpa Nils inte skulle fortsätta som ”Folkehest”.

Vill inte sälja hästen vidare

Leangen travbana har tillsammans med det norska travförbundet sedan dess funderat på hästens framtid och under fredagen avlivades Torpa Nils.

”Generellt sett så kan många travare passa till andra ändamål efter sin tävlingskarriär men Torpa Nils har så pass skarpt temperament och efter den händelsen som inträffade i måndags vill inte Leangen travbana genomföra det betungade beslutet att sälja hästen vidare. Torpa Nils blev därför avlivad i dag den 4 mars”, skriver de.

”Ett riktigt beslut”

Trav365 når kusken och tränaren Jomar Blekkan över telefon på fredag eftermiddag.

– Det var inte jag som tog beslutet att hästen skulle avlivas, det var det norska travförbundet. Men det verkar vara ett riktigt beslut. Det hade varit farligt att utsätta andra kuskar för att köra hästen. Det här har ju hänt två gånger. Hästen uppträdde normalt i träning men blev som förbytt när han kom upp bakom startbilen och bröt och sparkade, säger Jomar Blekkan.

Nu arbetar Leangen travbana och Jomar Blekkan med att hitta en ny häst till de 1 000 delägare som var med på Torpa Nils.

”Vi har redan flera intressanta hästar och kommer återkomma med mer information när en kandidat är klar”, skriver banan.

ARTIKELN HANDLAR OM

Trav