Hårda träningen inför ”Mästarnas Mästare”

TRAV

Jockeyn Inez Karlsson om att sitta i 90 grader: ”Tränade hemma och kunde sitta i 12 minuter”

1 av 3 | Foto: Inez Karlsson

Inez Karlsson är hästsportens bidrag i årets upplaga av ”Mästarnas Mästare”.

Inför programmet låg hon i hårdträning – så hon kunde klara av de tidigare deltagarnas rekordtider i att sitta i 90 grader.

– Jag tränade hemma och kunde sitta 12 minuter, säger hon.

I fjol var det den tidigare stjärnkusken Helen A Johansson som mötte andra idrottsstjärnor i SVT:s succéprogram ”Mästarnas Mästare”. Det var första gången som en travprofil deltog i programmet.

På söndag drar årets säsong igång – och den här gången är det den tidigare toppjockeyn Inez Karlsson som är med och gör upp om segern.

Inez Karlsson, från Bollebygd i Västergötland, hade en fantastisk karriär som jockey i USA och tillhörde eliten bland jockeys. 2008 blev hon den första kvinnan som någonsin vunnit fyra lopp under en och samma dag.

Totalt vann hon 468 segrar och red in 9 170 319 dollar åt sina hästägare innan hon bestämde sig för att avsluta sin tävlingskarriär 2012 på grund av sjukdomen endometrios.

I årets upplaga av ”Mästarnas Mästare” är de 12 deltagare fördelade på två grupper och Inez är med i grupp två som kommer vara med från och med den 3 april.

”Jag var inte jättetränad”

När Inez fick frågan om hon ville vara med i programmet visste hon inte alls vad hon tackade ja till.

– Jag fick frågan om jag ville vara med sex månader innan vi skulle åka. Då hade inte jag tränat så mycket, jag hade tränat för kul och gjort yoga. Jag var inte jättetränad.

– Jag hade aldrig sett Mästarnas Mästare tidigare, så jag gick in på Youtube och kikade. Jag såg vilka som var med och vad de gjorde och tänkte; det här kommer bli asjobbigt.

Hur förberedde du dig?

– Jag försökte komma i form. Jag fick börja träna och tränade 5-6 gånger i veckan. Jag tränade lite olika träningsformer; jag sprang, boxades en hel del och försökte bli allmänt vältränad.

– Jag var inte i ridform när inspelningen drog igång, men jag var definitivt i bättre form än när jag fick frågan om jag ville vara med i programmet.

Fick tips av mamma

Hon fick hjälp av sin mamma som sett programmet och hade koll på vad hon skulle klara av.

Tidigare år har Ingemar Stenmark klarat av att sitta i 90 grader/jägarställning på tiden 10:39,47. 2013 slog dock Magdalena Forsberg och Anna Lindberg det rekordet med tiderna 12.59 (Magdalena) och 12.57 (Anna).

– Min mamma var väldigt exalterad och tyckte; att det här sakerna gör de. Hon försökte förbereda mig på vad som skulle komma.

Hur länge klarade du av att sitta i 90 grader innan du åkte och spelade in programmet?

– Jag satt i 12 minuter hemma, så jag visste att jag kunde sitta ganska länge. Jag var okej.

– Men många av de sakerna vi gör i programmet är strategi, och jag är lite så att försöker göra så mycket som möjligt genom att göra så lite som möjligt. Behöver man inte sitta i stolen i 12 minuter, så behöver man inte det.

Hur var det att spela in programmet?

– Det var häftigt, det är inget som man gör så ofta. Att få åka till Spanien och den unika miljön där. Mitt liv just nu består av att plugga och jobba och ta hand om min dotter så det var en paus i vardagen och få komma ut och göra något kul och annorlunda. Även om det var mycket jobb att spela in och ingen semester.

– Sedan var det kul att träffa alla andra idrottare, även om vi är ganska olika varandra så har vi mycket gemensamt eftersom vi har gått igenom liknande saker. Gemenskapen med de andra idrottarna var häftig.

Jobbar och pluggar

I dag arbetar Inez Karlsson på Hawthorne Race Course i Chicago. Men istället för att sitta på hästryggen är det kontorsjobb.

– Halva året jobbar jag med trav och halva året med galopp. Jag gör mycket pappersarbete och jag har utbildat mig till måldomare. Sedan pluggar jag till jurist, det är fullt upp. Jag pluggar 50 procent och jobbar 100 procent. Sedan är jag ensamstående mamma.

Rider du något?

– Jag har inte ridit på 2,5 år, jag har så mycket att göra ändå. Jag har ingen längtan efter det, och så har jag inte tid. Hade jag haft mer tid hade jag kanske gjort det.

Har du lagt karriären som jockey definitivt på hyllan?

– Tanken har slagit mig att jag skulle komma tillbaka. Men nu fyller jag 33 år, jag har gjort flera operationer och hade diskbråck. Jag känner mig klar med den biten, jag vill inte riskera att skada mig. Vem ska ta hand om min dotter? Och är det värt det? säger hon

– Jag saknar att vinna och pengarna. Men jag försöker att skapa ett liv som är stabilt utan att sätta mig i riskfyllda situationer och ridning är farligt. Hade jag inte haft barn hade jag kanske suttit upp igen. Men eftersom jag har barn vill jag inte ta den risken.

– Men man ska aldrig säga aldrig. Sedan är det så mycket runt om, det är inte bara att sätta sig upp på hästryggen. Du måste svälta dig själv. Rida 16 hästar om dagen och sedan ut och springa en timme. Det är ett hårt jobb varje dag.

Mästarnas Mästare”, seriestart i SVT1 söndag 6 mars klockan 20.00.