Från hjärtoperation – till storloppsseger

1 av 2 | Foto: Lars-Åke Söderholm har gått från en hjärtoperation till att ha vunnit storloppet StoChampionatet
TRAV

För knappt två år sedan fick Lars-Åke Söderholm, 52, opereras akut för hjärtproblem.

I slutet av juli tog han sitt livs seger – när han vann StoChampionatet med Galactica.

– Det är knappt så man smält det ännu, säger Lars-Åke Söderholm till Trav365.

Den tredje september 2014 vann Lars-Åke Söderholm ett travlopp på Eskilstuna.

Kort efter loppet började Söderholm kallsvettas och få hög puls – och han fick föras till sjukhus där han opererades akut för hjärtproblem.

Söderholm blev av förklarliga skäl borta från tävlingsbanan ett tag – men har kommit tillbaka starkt.

Den 24 juli tog Lars-Åke Söderholm sitt livs största seger när han körde Galactica till vinst i StoChampionatet – en seger som var värd en miljon kronor.

För Trav365 berättar Söderholm om känslorna efter storsegern, och lämnar samtidigt viktig information kring betrodda 3 Nightingale Face (V86-6) under onsdagens V86-tävlingar.

”Lite svårt att ta in”

– Det var nästan direkt efter att jag kommit tillbaka till stallet efter segern med Brandon Beyonce på Eskilstuna den tredje september 2014 som jag började må dåligt, säger Lars-Åke Söderholm till Trav365 och fortsätter:

– Jag fick åka in akut till sjukhuset och där opererade de hjärtat på mig. Det tog lite tid med konditionen och så vidare efter det innan jag var tillbaka, men sex månader senare var jag igång och jobbade igen och allting har varit bra sedan dess.

22 månader efter hjärtoperationen tog Lars-Åke Söderholm emot publikens hyllningar på Axevalla, efter seger med Malin Bergström-tränade Galactica i StoChampionatet.

– Det är knappt så man hunnit smälta den segern, det är lite svårt att ta in när man inte varit med i de stora loppen så ofta tidigare, och inte haft sådana chanser i de större loppen, berättar Söderholm för Trav365.

”Absolut ingen besvikelse”

Trots Lars-Åke Söderholm och tränaren Malin Bergström orutin från större lopp, vann Galactica StoChampionatet relativt enkelt, och fick en miljon kronor för mödan.

– Helt plötsligt hade vi en bra häst som hade chansen, och vi tog den också när vi nu hade den. Lite har det smält in, och det är väldigt många som gratulerat och hört av sig och det har varit jättehärligt.

Fyraårige Galactica hade nyligen chansen att kvala in till ett nytt storlopp, nämligen Derbystoet. Galactica fick dock nöja sig med en tredjeplats i kvalet, där de två främsta kvalificerar sig till final.

– Men det fanns absolut ingen besvikelse efter det loppet, hon vann StoChampionatet som är det största loppet för fyraåriga ston, och vi vet hur svårt det är – speciellt med tanke på det utgångsläget som hon hade. Vi blev tvungna att ha lite tur, och hon gjorde ett bra lopp och spurtade bra och visade att formen fortsatt sitter där.

Betrodd häst i fara

På onsdag gästar Lars-Åke Söderholm hemmabanan Eskilstuna för V86-tävlingar, en omgång som saxas mellan Eskilstuna och Åby, och Söderholm har betrodda 3 Nightingale Face (V86-6) till start.

– Men henne är jag lite tveksam på, berättar Söderholm och utvecklar:

– Jag trodde nog att den sämre prestationen senast berodde på att hon blev så pigg och het efter en omstart, och att hon helt enkelt tappade luften, och det var väl lite av förklaringen. Men, jag var inte nöjd med hur hon kändes i fredagsjobbet då hon blåste lite och hade hög puls, och även om hon var piggare i måndagsjobbet så tyckte jag ändå att pulsen låg lite högt.

Osäkert startande?

– Vi har tagit blodprov på henne och visar det några minsta tveksamheter så startar hon givetvis inte, men det lutar åt start för vi har kollat halsen på henne och det såg bra ut.

En betrodd häst i fara?

– Startar hon så tycker jag man kan dra slutsatsen att en bra insats är att vänta, men på insatsen senast och att det är full väg så tycker jag att en viss oro ska finnas. Hon kommer också tävla med öppet huvudlag nu då hon blir för laddad annars, och vid seger näst senast hade hon helstängt huvudlag, säger Lars-Åke Söderholm.