”Lutfi låter sin son vinna storloppet”

TRAV

Lutfi Kolgjini kvalade in två hästar till ­Stochampionatet.

Vem han kör i finalen? Ingen av dem.

Istället låter han sonen Adrian vinna – för det gör han med Pasithea Face.

På söndag ska landets tuffaste ­fyraåriga travbrud hyllas, och i Stochampionatet vinner i stort sett ­alltid den bästa och starkaste ­hästen. Jag var på Axevalla under försöksdagen i fredags, och såg den ena favoriten efter den andra falla tungt. Nu står

två Lutfi Kolgjini-­hästar, båda döpta till ”Face”, som förhandsfavoriter och jag tror mig veta vilken som är bäst.

Princess Face är prinsessan som har en sagolik uppsyn. Kan man bli kär i en häst så blir jag verkligen det när jag ser henne röra sig på en travbana. Det är ­enastående vackert. Bedöm själv.

Men hennes bästa bit är inte till slut ­vilket kommer ta ut sin rätt, men det är mycket intressant med ny kusk då Johnny Takter hoppar upp vagnen. Jag har sagt det förr, och säger det igen. När Takter kör ett sto för första gången gäller det att vara med. Han är en riktig kvinnotjusare och Johnny som älskar fina hästar kommer att bli tokkär i sin styrning på söndag – den saken är helt säker.

Gillar smuts under naglarna

Jag tror dock att den andra Kolgjini-­hästen vinner, för om Princess är vacker så är Pasithea grovjobbaren som gillar smuts under naglarna. Hon tål en frostnatt och jag stod i sista sväng i fredags då Kolgjini ­lämnade konkurrenterna bakom sig. Det var ett mäktigt intryck och hon imponerade klart mest på mig och går in som favorit.

Lutfi kvalade in båda hästarna själv, men väljer att avstå att köra på söndag och ger Johnny Takter och sonen Adrian ­chansen. Jag tror att Adrian återigen gör pappa stolt och vinner årets Stochampionat.

Ska tillägga att båda dessa hästar ägs av hårdsatsande Stall Courant.

Ett köp som hon knappast ångrar

Bakom de stora tränarna finns två riktigt färgstarka hästar och dess tränare. Emelie Persson, 20 år från Dalarna, köpte Tro Lo Lo av en liten slump på en auktion som ettåring. Ett köp hon knappast lär ångra i dag. Nu är hennes ögonsten i final av Stochampionatet och kan vinna en miljon kronor. Jag har alltid gillat Tro Lo Lo – och Emelies glädje och stolhet i fredags sitter kvar på näthinnan än.

Det är sådant som gör travsporten så vacker, när de mindre tränarna kan ­besegra de stora och ta sig till årgångs­finaler.

Sedan har vi stjärnan Galactica – för i mina ögon är hon en stjärna. Tränar gör Malin Bergström som grät glädjetårar ­efter försökssegern. Hon har en häst som ­mycket väl kan vinna finalen, och förstöra festen för Kolgjinifamiljen. Kör hårt Emelie och ­Malin, jag håller tummarna för er.

✓ Helgens tips

1. 3 Coldtown (V75-1, söndag)

Nu är det slut på leken – denna gång sitter man inte fast.

2. 6 Windy Ways (V75-3, söndag)

Ett av mina favoritston. Vettig uppgift.

3. 9 Come and See (V75-4, söndag)

Hade all otur i världen i försöket, kan ta snabb ­revansch!

ARTIKELN HANDLAR OM